De meest zonnige kleur

Het is ondertussen mei en op een paar uitzonderingen na hebben we nog niet heel veel zonnige dagen gehad. Is het misschien net daarom dat we ons nu meer dan ooit zo sterk aangetrokken voelen tot de gele bloemenpracht die zich overal ontplooit ? Geel is ongetwijfeld de meest zonnige kleur uit het hele pallet.

Gele rhododendron (Rhododendron luteum)

Deze rhododendron, soms ook wel eens de “bosazalea” of “Pontische azalea” genoemd, is een bladverliezende azalea-soort die reeds in april bloeit met diepgele bloemen. Zoals elke rhododendron staat hij graag in humusrijke zure grond in de halfschaduw tot schaduw. De struik wordt tot zo’n 2 tot 4 meter hoog.

Koolzaad (Brassica napus)

Deze plant is ontstaan uit een kruising van Brassica rapa en Brassica oleracea. Hij behoort tot de familie van de kuisboemigen. De bloeitijd valt van april tot mei. Uit koolzaad wordt koolzaadolie gewonnen dat rijk is aan onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitaminen en mineralen. Koolzaad is erg gewild als krachtvoer voor het vee.

Koolzaad is van oorsprong afkomstig van het Middellandse Zee gebied en was reeds door de Romeinen gekend. Zij verbouwden het voor de olie die werd gebruikt voor consumptie maar ook als lampolie. Sinds de 17e eeuw kwam het gewas ook naar onze streken.

Zeeën van geel

Koolzaad is niet alleen economisch gezien een nuttige plant, hij zorgt er ook voor dat gedurende deze tijd van het jaar tal van velden veranderen in zeeën van wiegend geel.  Zowel vanop de begane grond als vanuit de lucht is het een heel apart schouwspel !

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

63 gedachten over “2023 – n° 023 – Zomers geel”

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.