Mijn vlinderorchideeën

Sinds jaren maken vlinderorchideeën (Phalaenopsis soirten) deel uit van de kamerplanten in de woonkamer. Meestal lukt het me om de twee planten ook in bloei te krijgen. Blijkbaar hebben beide planten hun eigen karakter, het is namelijk zo dat de ene er telkens voor kiest om op het einde van de winter of begin van de lente een bloemstengel aan te maken. De tweede lijkt het om een of andere reden beter te vinden om dit in de herst te doen.

Hoe ik deze orchideeën verzorg :

Door de jaren heen heb ik aardig wat tips zien voorbij komen. Niet elke raadgeving leek me even nuttig of correct te zijn. Zoals met veel dingen in het leven is het uitzoeken wat voor jou werkt of niet. De richtlijn waar ik me uiteindelijk aan blijf houden heb ik voor jullie hier op een rijtje gezet.

Wat doe ik en wanneer:

Ontwaken uit de rustperiode:

Kenmerkend voor het nieuwe groeiseizoen is de  vorming van nieuwe wortels.  Het is dan ook logisch dat we nu opnieuw beginnen met water geven. Gezien orchideeën meestal in een transparante plastic containers staan (met onderaan grote openingen voor drainage), is het zeker niet verkeerd om ze een 10 tal minuten tot op 1 cm van de bovenrand van de pot, in een bad met water te zetten. Laat nadien de pot voldoende uitlekken zodat er gaan water komt te staan in de plantenschaal op -pot). Dit kan wortelrot geven !

Men kan nu ook starten met het geven van orchideeënvoeding of zoals u in de laatste paragraaf kan lezen, kiezen voor (of afwisselen met) enkele alternatieven die ik online vond en goede resultaten lijken te geven.

 

Bloemvorming:
Net zoals de nieuwe wortels  (vaak herkenbaar aan een grijs-wit achtig topje) kan er uit één van de bladoksels ook iets tevoorschijn komen: een nieuwe bloemstengel. Deze is volledig groen van kleur.  Naarmate deze stengel groeit, verschijnen er ook een aantal bloemknoppen. Vreugde alom, de orchidee gaat bloemen produceren.

Uiteraard blijven we water geven (enkel wanneer we zien dat de wortels bijna volledig wit zijn. Het water geven kan je nu ook doen door met een plantenspuit water te vernevelen op het substraat en je kan meteen ook de bladeren sproeien. Let op: als er bloemen aanwezig zijn, NOOIT op de bloemen sproeien!

Na de bloei:
Blijf nog verder gaan met water en voeding (zie verder) wanneer de wortels er duidelijk om vragen (witte wortels).  Zo lang de bloemstengel groen blijft, snijdt ik deze nooit af. Soms leest met dat je deze moet afsnijden boven de 3e oog. Anderen beweren dat je de stengel tot op 2,5 cm vanaf de basis moet afsnijden om de wortelvorming te stimuleren. Ik doe dit dus niet, want soms vormt de orchidee na een zekere tijd nog een tweede reeks bloemen. Ook zal de plant ondertussen wel 1 tot 2 nieuwe bladeren hebben ontwikkeld.

 

Rustperiode:
Naar het najaar toe  kan het zijn dat we zien dat het onderste blad bruin wordt. Laat dit zitten tot het vanzelf los komt. Pas wanneer de bloemstengel volledig ingedroogd is knip ik die ook weg op 15 mm van de basis.
We gaan nu spaarzaam vocht geven en zetten de orchidee liefst op een iets koelere ruimte plek (nooit beneden de  16°C).

Rond eind jan/begin feb zet ik de orchidee terug in woonkamer.  Na tijdje zal ze onder invloed van de daglengte opnieuw ontwaken.

Orchideeënvoeding of alternatieven ?

In tuincentra vinden we kant en klare orchideeënvoeding en daar is zeker niets mis mee. Zelf liet ik me verleiden tot het experimenteren met enkel alternatieven en met goed resultaat.

 

Bananen:

Werp de schil van bananen niet weg ! Doe de schil van  2 bananen in 1 liter water (snij ze desnoods in stukjes). Laat dit 2 dagen rusten en decanteer. Je kan met een doekje dit vocht rechtstreeks aanbrengen op de boven- en onderkant van de balderen (vervangt vernevelen en je blad gaat mooi ganzen – ook geen witte kalkaanslag meer door gebruik van leidingwater). Verder kan je dit bananenvocht ook over het substraat gieten zodat de wortels het kunnen opnemen.

Koffiedik:

Laat het koffiedik uit koffiefilter indrogen tot het terug poeder is en strooi af en toe een klein beetje op het stubstraat. Vernevel daarna wat water op het substraat zodat de koffievocht tot bij de wortels komt.  (gebruik geen pure koffie !)

Look:

Ook kan je een teentje look pletten en 2 dagen in een kop water laten trekken en gebruiken zoals het bananenvocht.

Kaneel:

Strooi wat kaneel over het substraat (naar analogie met het koffiedik) en vernevel water op het kaneel.

Wat zeker NOOIT doen ?

Nooit de orchidee blootstellen aan direct zonlicht. Orchideeën op de vensterbank in de zon lopen brandschade op aan de bladeren en ook het substraat droogt veel te snel uit. Tevens zijn de temperatuurschommelingen veel te extreem.

Nooit water vernevelen op de bloemen.

Nooit orchideeën met voeten in het water laten staan (rottten van wortels).

Nooit orchideeën in potaarde zetten(*) (enkel orchidee-substraat gebruiken (fijne boomschors of sphagnum mos).

 

(*) Sommige ochideeën groeien wel in aarde in symbiose met schimmels (denk aan onze wilde orchideeën) maar dit geldt niet voor de overgrote meerderheid aan tropische orchideeën die we kennen als kamer- of kasplanten.

Veel succes gewenst met hopelijk een overvloedige bloei.

Bedankt voor uw bezoek

Volg m’n blog en blijf op de hoogte van nieuw verschenen berichten.

50 gedachten over “2024 – n° 020 – Orchideeën ontwaken”

  1. Leuke weetjes allemaal, maar bij sommige heb ik mijn bedenkingen.
    Onze orchideeën (en die bij mijn schoonmoeder) staan al meer dan 30 jaar vrolijk te groeien en te bloeien in het volle zonlicht 🙂
    Nog nooit een verdroogd of zieke plant gehad.

    1. Dat verwondert me Dirk, als ik mijn orchideeën rond deze tijd niet weg haal bij het keukenraam, dan hebben ze gehijd bruine brandplekken na enkele weken. Orchideeën groeien nu eenmaal in de tropische wouden waar ze leven in de oksels van bomen. Zonlicht krijgen ze zelden of nooit… Enfin, ervaringen kunnen verschillend zijn. Als het bij je schoonmoeder lukt in volle zon, dan moet ze het gewoon zo houden hoor.

  2. C’est toujours intéressant de lire tes explications Rudi et je suis admirative des personnes qui savent avoir des orchidées chez elle. J’ai la main verte au jardin mais je ne sais pas garder une orchidée aussi je résiste quand j’en vois une qui me plait et je regarde ailleurs. J’aime ton bouquet final. Bonne soirée.

    1. Les orchidées papillons sont vraiment très faciles à entretenir, Marie, et si tu suis plus ou moins attentivement mes conseils, tu auras du succès et des années de plaisir.
      Peut-être en racheter un, ils ne sont pas si chers. Je les achète parfois au supermarché ou s’il y en a un à proximité… chez IKEA. Ces derniers ont des plants très robustes.

  3. ha die Rudi
    mooie opnamen en goede tips
    m’n mem had ze hier vele jaren en in bloei
    bij mij redden ze het niet

      1. choices, changes, chances

        Ik heb mijn orchidee net in bloei gekregen, eigenlijk doe ik precies wat jijbeschrijft maar ik heb nog nooit iets van voeding gegeven

    1. Ach, waarom ook niet hé…. ik denk dat de meeste mensen vooral de rustperiode uit het oog verliezen, waarbij je de plant echt een beetje moet “verwaarlozen”
      Soms is te goed je best doen, net het verkeerde.

  4. Heel goed uitgelegd. ik hou al jaren orchideeën en alle jaren bloeien ze terug. Vroeger kocht ik orchidee voeding sinds 2 jaar gebruik ik er bananenschillen voor die ik gebruik zoals je zegt .Dat vind ik ideaal en geven meer bloemen en af en toe krijgen ze ook wat kaneel en dat geeft ook heel goed resultaat. Orchideeën in de zon doet ze verbranden dat klopt heel zeker. Orchideeën bloeien ook erg lang en geven veel voldoening.

    1. Heel leuk om mijn theorieën bij jou hier bevestigd te zien. De extra tips voor alternatieve voeding vond ik op Pinterest 🙂 Ze werken inderdaad heel goed.
      Fijn weekend Marylou.

    1. Thanks Vicki, the last picture is from 2023 as my orchid is actualy not in flower yet. Still flower buttons but they get bigger and bigger day after day.
      Have a lovely weekend 🙂

    1. Graag gedaan Rudy, natuurlijk weet ik niet of je er ook iets aan had. Zelf kan ik niet wonen zonder wat planten om me heen.
      Fijn weekend en groetjes 🙂

  5. Heel wat nuttige tips…misschien moet ik er terug in huis halen en zien of het me lukt om ze in bloei te krijgen, je foto’s geven een zetje, mooi, bedankt!

    1. Doen hoor ! Het is echt leuk om te zien hoe je elk jaar opnieuw voor een paar weken lang mooie orchideeën in huis hebt. Vooral niet vergeten om de rustperiode te respecteren (beetje verwaarlozen op dat moment).
      Succes en nog een fijne weekend Anita.

    1. Some orchids are very demanding, fortunately the butterfly orchids (Phalaenopsis species) that you often find in garden centers are easy to care for and they provide you with abundant flowers for several weeks for many years.
      Have a nice weekend Starszy.

  6. Prachtige foto’s en een mooie beschrijving van de manier waarop jij met je orchideeën omgaat.
    Wij hebben hier wel eens orchideeën gehad, maar we hebben ze nog nooit in leven kunnen houden. Ik zal mijn eega eens tippen over dit blogje, want zij gaat erover.

    1. OK Jan, leuk dat te horen. Hou me maar op de hoogte. Blijkbaar doet Marylou gelijkaardige dingen zoals ik en eveneens met succes. Haar reactie staat hier tussen de berichtenstroom.

    1. Dat is heel raar, er zijn nog mensen die dit probleem hebben. Persoonlijk denk ik dat ze er te goed voor zorgen…. je moet absoluut de rustperiode respecteren en ze dan zelfs een beetje aan hun lot over laten (of toch bijna).

  7. Meine Orchidee ist gerade mit einer Blütenpracht übergossen. Anscheinend geht es ihr am besten, wenn ich sie in Ruhe lasse. Allerdings werden die Blätter gelb, vermutlich liegt es an der Morgensonne. Vielleicht macht es Sinn, den Standort zu ändern.

    1. Sie verlieren normalerweise 1 Blatt (normalerweise im Herbst), was mir normal vorkommt.
      Sonnenbrand macht sich eher durch mehr oder weniger runde tote Stellen in den Blättern bemerkbar.
      Zumindest fällt mir das hier auf, Kasia.
      Schön, dass deine Orchidee in voller Blüte steht 🙂

    1. Kouder is een groot woord hoor, meestal is een slaapkamer wel iets koeler dan een woonkamer…. zo lang er maar een raam in de kamer is.
      De foto’s zijn puur illustratief hoor, fotografisch zijn ze zeker niet van top kwaliteit. Toch bedankt voor het compliment Marjolein.

  8. Wat een mooi blog Rudi en lang geleden had ik wel orchideeen maar nu niet meer. Had over deze ook eens overgeschreven met weetjes daarbij. zowel in Nl als Engels. Maar jouw fotos en info was ook heel mooi. Ze doen het heel goed bij je.

    1. Dank je Tine, ik denk dat er heel veel mensen een beetje verliefd zijn op deze orchideeën en iedereen heeft zo zijn of haar eigen theorieën qua verzorging. Daarom dacht ik dat het niet zou schaden om mijn manier van werken hier even toe te lichten. Wat je vooral moet doen is, datgene wat bij jou goed werkt, zeker blijven verder zetten. Toch hoor ik dat er ook mensen zijn bij wie het echt maar niet wil lukken. Misschien dat zij iets kunnen halen uit mijn blog. Zoals je misschien zag stond er in mijn blog van dinsdag nog een kleine update (gans onderaan) en morgen, vrijdag, verschijnt er nog eentje 😉
      Nog een fijne dag gewenst en groetjes.

  9. Ik heb respect voor hoe jij met je orchideeën omgaat. De dagelijkse of wekelijkse verzorging van kamerplanten doet men man. En als het niet lukt om ze over te houden, dan kopen we ´gewoon´ nieuwe.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.