Acht jaar geduld hebben
Wie het geluk heeft om de Wilde Kievitsbloem (Fritillaria meleagris) te vinden mag zich erg gelukkig prijzen. Het is een in het wild in België en Nederland zeer zeldzaam voorkomend bolgewas dat behoort tot de leliefamilie. De planten doen er maar liefst acht jaren over om in bloei te komen. Daarnaast is de plant voor de verspreiding van de zaden afhankelijk van overstromingen en een hoge waterstand in de winter. De zaden verspreiden zich namelijk drijvend op het water.
Nat grasland en veen
Opmerkelijke zijn zeker de hangende tamelijk grote bloemen, meestal lichtpaars tot paars van kleur met een kenmerkend vlekkenpatroon dat doet denken aan een schaakbord. Aan de stengel staan enkel een paar lange smalle bladeren. De plant voelt zich vooral goed in natte graslanden en op veen.
Natuurlijke vindplaatsen
Het oorspronkelijke areaal van Wilde kievitsbloem is het gebied in Europa van Oekraïne in het oosten, via midden-Europa tot in het westen van Frankrijk en het midden van Engeland. In België en Nederand is ook deze plant grotendeels een Stinzenplant die ooit werd aangeplant. In Belgie is de Wilde kievitsbloem altijd al zeer zeldzaam geweest. Ze werd in 2021, na meer dan 100 jaar afwezigheid, opnieuw waargenomen langs het Waalse deel van de Leie (vermoedelijk de enige plek waar ze ooit van nature voorkwam). Het spreekt voor zich dat deze plant beschermd is !
Bedankt voor uw bezoek
Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen
Ik wist niet dat ze er zo lang over deden om tot wasdom te komen. In het wild heb ik ze nog nooit gezien, in onze tuin staan er wel een paar. Mooie foto’s!
Denk dat de meeste mensen ze kennen als tuinplanten en dan krijgen ze meestal ook alleen maar met de bolletjes te maken en niet me de zaden die drijvend hun reis maken 🙂 Hoe dan ook Willie, deze soorten zijn evengoed mooie verschijningen hé.
Hallo Rudi, wunderschön diese Schachbrettblumen. Ich finde dies eine wunderschöne Blume. Leider sieht man die wirklich nur sehr selten. Ich hab eine einzige Schachbrettblume mal fotografieren können. Lieber Gruss Claudia
Sie sind zwar sehr schön, aber sicher nicht alltäglich… das hängt auch von den Wünschen ab, die sie für ihr Biotop und ihre lange Entwicklungsdauer haben. Vielen Dank für Ihre Antword Claudia 🙂
Eine außergewöhnliche Blüte. Ich schätze, Sie hatten Glück, sie zu finden.
Es war ein bisschen (viel) Glück, dass Kasia dabei war. Daher war ich sehr froh, sie zu finden.
It reminds me of a Tiffany lampshade.
The resemblance is indeed striking Steve, we might suggest having them change their name 🙂
Ik kon in de week niet reageren maar nu terug. Prachtige wilde bloemen. Ik zag ze ooit in Nederland en kon ze fotograferen. Heb verleden jaar knolletjes gekocht, ben eens benieuwd of ze gaan bloeien of ik jaren moet wachten.
Bedankt dat ik mee van hun schoonheid mocht genieten
Er is me inderdaad bericht over dit probleem maar het had niets te maken met deze website, wel echter met een browser update van Edge die nu zou doorgevoerd zijn. Zij die de meest recente versies van Firefox of Crome gebruikten, hadden blijkbaar geen probleem.
Leuk dat je de kievitsbloemen nu ook in je eigen tuin hebt. Normaal zouden ze wel sneller moeten bloeien hoor, de 8 jaar geldt enkel voor planten die vanuit zaad opgoeien.
Ik heb ze slechts 1x gezien en dat was in een heemtuin. Mooie foto’s deelde je Rudi.
Dank je Tine, het zijn inderdaad bijzondere planten en zeker niet algemeen voorkomend. Ik vond ze op een plek waar men wil proberen om ze opnieuw te integreren.
Een schitterend bloempje
Het zijn inderdaad frele schoonheden.
Bedankt voor je reactie en fijn dat je ook de weg hebt gevonden naar mijn nieuwe website 😉
Fijn weekend en groetjes,
Rudi
What and interesting flower – can definitely say I have not had the pleasure of seeing this particular one – 8 years is an incredibly long time for a plant to bloom.
Fortunately, the plant can also reproduce asexually (through underground parts – small bulbs).