Door regen en wind

Er bleef in de maand november niet veel anders over de dan om de elementen te trotseren en er op uit te trekken met rubber laarzen en goede regenkledij. Enkel op die manier maakte je kans om nog wat zwammen op de foto te krijgen. Door de regen moest er soms wel snel gewerkt worden, waardoor het niet altijd lukte om meerdere beelden achtereenvolgende beelden te maken om an “focus stacking” te doen. Dus ik toon de de resultaten zoals ze zijn. Sommige opnames heb ik zelfs in de “auto” (automatische scherpstelling) modus proberen te maken.

Trilzwammen

De Bruine trilzwam (Phaeotremella foliacea) is een vrij algemeen voorkomende schimmel. Hij is lichtbruin tot roodbruin gekleurd. De gelatineachtig vruchtlichaam (3-12 cm breed) bestaande uit talloze sterk golvende, gedraaide lobben.

Naast de bruine trilzwam kennnen we ook nog de Gele trilzwam (Tremella mesenterica) die ik voor de volledigheid hier onderaan toon. Er bestaat van deze soort ook nog variant “crystallina” die wit van kleur is genaamd: de Kristalwitte gele trilzwam. Tot slot is er ook nog de Zwarte trilzwam (Exidia nigricans), uiteraard zwart van kleur. Van de laatste twee heb ik jammer genoeg nog geen foto’s

 

Prachtvlamhoed

De prachtvlamhoed (Gymnopilus junonius) is een opvallend grote, gele tot sienna gekleurde paddenstoel. De hoed is bedekt met aangedrukte, oranje of abrikooskleurige vezeltjes. Hij groeit aan de voet van zowel dode als levende bomen. Let op, deze paddenstoel is giftig !

Heksenschermpje

Het Heksenschermpje (Mycena rosea) is een forse roze Mycena soort die voorkomt op rijke zandgronden in loofbossen. De hoed Ø 2-6 cm is helder roze of lila van kleur. Het oppervlak is radiaal gegroefd en in het midden zit een umbo (bult). De paddenstoel ruikt naar radijs maar ondanks dat is hij net als de soort hierboven ook giftig !

Waaierkorstzwam

De Waaierkorstzwam (Stereum subtomentosum) heeft een golvende, viltig behaarde en waaiervormige hoed die gezoneerd okergeel tot oranjebruin is met een crèmekleurig rand. Groeit in vochtige bossen op dood hout van loofbomen, voornamelijk elzen en wilgen , en kan het hele jaar door gevonden worden.

Witte kluifzwam

De Witte kluifzwam (Helvella crispa) heeft een opvallen vruchtlichaam van 5 tot 15 centimeter groot. De hoed meet 3 tot 6 centimeter, is meestal zadelvormig en bestaat uit twee of drie lobben. De bovenzijde van de hoed is vuilwit tot crème-oker. De witte tot grijsbruine steel is diep gegroefd. Hij groeit in bossen of bosranden op humusrijk zand, klei en leem, vaak in de buurt van eiken.

Botercollybia

De Botercollybia (Collybia butyracea) is een heel algemene paddenstoel die je in elk type bos wel kan terugvinden. De hoed, Ø 3-8 cm, heeft een vettig glanzend oppervlak en is hoornkleurig tot olijfgrijs of grijsbruin. In jonge toestand is hij gewelfd , later meer vlak, tot sterk golvend (zie foto), met stompe umbo (bult).  Je vindt hem van augustus tot november in loof- en naaldbossen, vooral op zure, zandige grond.

Ik sluit dit blog af met nog enkele beelden van paddenstoelen die reeds in voorgaande blogs aan bod kwamen. Toch wou ik jullie deze beelden niet ontnemen. Hopelijk weer u ze te waarderen.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

57 gedachten over “2023 – n° 078 – Paddenstoelen 2023 – (10)”

  1. Ik kan niet anders zeggen dat het er weer bijzonder goed uitziet. Heerlijk om al die soorten de revue zien te passeren!

    1. Dank je Willie voor de waardering hoor. Voor mij was het vooral een plezier én een uitdaging (gezien de weersomstandigheden) om deze foto’s te maken.
      Fijne avond nog en groetjes uit Antwerpen.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.