Geen huzarenwerk meer

“Nogmaals mijn oprechte excuses voor de problemen die zich voordeden  bij het vorig blogje.”

We kregen stormen en we kregen vooral ook regen.  Dode takken knapten af en rusten op een dik bladerdek. Het bos ligt er nat bij en alles glimt door een film van water die er overheen ligt. Voor de paddenstoelen werden het ware feestdagen. Dapper steken ze hun hoeden tot ver boven de kleurrijke afgevallen bladeren. Paddenstoelen zoeken is nu geen huzarenwerk meer.

Langsteelfranjehoed

De langsteelfranjehoed (Psathyrella conopilus) is een paddenstoel die massaal kan optreden in loofbossen, parken en tuinen, meestal op plaatsen waar hout begraven ligt. Deze franjehoed herken je vooral aan hun lange, stijve steel en het donkerbruine, klokvormige hoedje. Deze exemplaren leken wel een vreugdedansje te maken.

Nevelzwam

De nevelzwam (Clitocybe nebularis) is een algemeen voorkomende grijze tot grijsbruine paddenstoel. De steel is grijswit, dik en recht, met iets knotsvormige voet. Ze groeien in de strooisellaag van loof- en naaldbossen. Het is een zwam die meestal laat in het seizoen verschijnt (september-november) en vaak in grote heksenkringen of groepen groeit.

Geweizwam

De kleine zwartgrijze vruchtlichamen van de Geweizwam (Xylaria hypoxylon), heeft wittige of beige bepoederde vertakkingen aan de top die doen denken aan een hertengewei. De witte of beige kleur wordt veroorzaakt door de witte sporen. Ze groeien in groepjes op dode takken en stronken van loofbomen. (hier zie je jonge exemplaren die bovenaan nog niet tot vertakking gekomen zijn)

De reeks sluit ik graag af met een sfeerbeeld van het min of meer verzopen wereldje waarop de paddenstoelen zo dol zijn. Als het straks weer droog wordt, zullen hun sporen massaal via de lucht hun weg vinden en zorgen voor de verdere uitbouw van nieuwe zwamvlokken in de bosbodem.

Zie jij nog een kans om de bossen in te trekken, voordat dit moois weer voor lange tijd zal verdwenen zijn ?

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

53 gedachten over “2023 – n° 077 – Paddenstoelen 2023 – (9)”

 1. Het mooiste in dit logje vind ik het water dat je hier en daar ziet op je paddo’s.
  Soms zijn het druppeltjes, soms is het een glanzend laagje water, dat door de oppervlakte spanning op zijn plaats wordt gehouden. Je Nevelzwammetjes krijgen van mij de ere prijs in dit kunstige paddo logje 😃

  1. De waterfilm op de paddo’s is echt wel één van de grote voordelen die we nu hebben met al dat regenweer. Het is alleen een stuk lastiger om nu een geschikt plekje te vinden op de doorweekte bosbodem om je op de knieën te kunnen zetten :-). Bedankt voor het mooie compliment over de nevelzwammetjes.

 2. C’est encore une très belle série. Je suis jalouse car je ne sais pas trouver les champignons dans mon coin. Merci Rudi.

  1. En fait, je trouve vraiment dommage de lire qu’on trouve peu ou pas de champignons dans sa région. J’aimerais bien vous emmener faire une promenade ici un jour, mais ce n’est pas si évident vu la distance 🙂

 3. schitterende opnamen van deze schoonheden Rudi
  ik maakte voor het eerst in zeer vele jaren geen paddenstoelen wandelingen
  maar ik zeg nooit – nooit , mijn wandelingen komen wel weer

  1. Je hebt nog altijd de gelegenheid Karel, zo lang het niet vriest, kan je nog steeds met succes paddo’s vinden hoor.
   Fijn weekend Karel en groetjes.

 4. Mooie paddenstoelen. Wij zijn toevallig vanmiddag op wandel geweest en ik was verbaasd dat er nog zoveel paddenstoelen stonden.

  1. Zo lang er geen nachtvorst aan de grond is, kan je nog met succes paddenstoelen gaan spotten hoor. Was trouwens deze namiddag ook op pad én met resultaat 🙂 Fijn weekend Myiam.

 5. Encore une excellente série avec toujours de très belles photos, bonne soirée Rudi 🙂
  PS: une petite série champignons chez moi bientôt 😉

  1. Alors toi Sylvie et moi attendons avec beaucoup d’intérêt la série photo des champignons que vous avez photographiés. Bon week-end et bissous.

 6. Mooie foto’s hoor.
  Of ik nog de kans zal hebben om zelf het bos in te trekken voor de paddenstoelen weet ik niet. Hangt een beetje af van mijn “agenda”.

 7. Je hebt er opnieuw een mooie sfeervolle serie van weten te maken.
  Ik heb een punt achter het paddenstoel zoeken gezet. Ik heb nog genoeg in mijn archief, die het bekijken waard zijn. Maar ik kijk graag nog wat hogerop rond ik de bossen, de kleuren zijn nu nog mooi. Maar na twee koude nachten en vanaf morgen weer regen, zullen de bladeren nu snel gaan vallen, denk ik.

  1. Dat klopt Jan, daarom ben ik er gisteren ook nog eens met de fiets op uit getrokken om te trachten iets van de herfstkleuren vast te leggen. Maar ja… toen ik ook weer op paddenstoelen botste….. ik kan het zo moeilijk laten 😉
   LOL

 8. Prachtig zwammen en paddenstoelen in de natuur te zien. Deze is wel erg mooi. Schoonheid om te zien.
  Je maakt zulke mooie foto’s Rudi. Fijn weekend.

 9. Je laat weer een mooie serie zien, de paddenstoelenwereld is een mooie wereld.
  Zelf heb ik nog veel paddenstoelenfoto’s in de wacht staan, ik ben diverse keren op pad geweest in de bossen, afgelopen weekend nog maar ook dichtbij huis in de groenstroken in de bebouwde kom zijn er veel te vinden.
  Fijn weekend!

  1. Het heeft een tijdje geduurd, maar nu met al die regen zijn het echt hoogdagen geworden voor de paddenstoelen. Zo lang er geen nachtvorst van betekenis optreedt, zal het nog wel even doorgaan. Bedankt voor het compliment en nog een fijn weekend Ank.

  1. Dank je Hans 🙂 Gelukkig was ik zo slim om gisteren nog eens op pad te gaan, het was zowat de enige droge dag hier sinds heb begin van de week. Momenteel weeral terug overvloedig hemelwater…..
   Ook voor jou een aangenaam weekend gewenst.

 10. een prachtige reeks, met een lichte voorkeur voor de laatste foto Rudi

  een boswandeling zag ik nog niet zitten met dit natte weer

  prettige dag

  1. Dank je Willy en wat boswandelingen betreft… ik kan ze enkel aanbevelen indien je beschikt over goede rubber laarzen en kledij die een beetje tegen een stootje kan. Gisteren heb ik het aan de lijven ondervonden. Gelukkig was ik er op voorzien.

 11. Weeral goed je best gedaan om deze serie te delen hier met het schrijven daarbij en ze te fotograferen. Waren allen weer heel mooi. Nu zullen ze allen wel zijn vergaan met al die plensbuien. Wens je fijn weekend hierbij.

  1. Wel Tine, ik heb de indruk dat het niet echt het geval is hoor. Zij die er al een tijdje stonden, kregen natuurlijk een behoorlijke dreun, maar er blijven nieuwe exemplaren de kop op steken…. en dat zal doorgaan tot de eerste betekenisvolle nachtvorst optreedt, vermoed ik.
   Ondanks de regen, toch nog een fijn weekend gewenst.

  1. Gelukkig zat het probleem bij nader inzien enkel en alleen in de portfolio-pagina die de foto’s van de vliegtuigen diende weer te geven. Verder zat er ook nog wel een foutje in één van de links binnen het blog zelf maar dat werd meteen bijgesteld, ware het niet dat net deze link naar de “probleempagina” verwees…. pppfftt Door de portfolio-pagina opnieuw vanaf een blanco pagina op te bouwen en de andere te verwijderen, was het probleem dus opgelost. Moraal van het verhaal: nooit te veel beginnen klooien met de URL permalink (iets wat ik dus wel gedaan had).
   Bij deze… het kan alleen maar interessant zijn om weten hé.
   Fijn weekend Edward en bedankt voor je reactie hier.

 12. Mooie fotos van de paddestoelen Rudi. Ik ben binnenkort even afwezig. Je zal het wel lezen op mijn blog. Fijn weekend.

  1. Dank je Caroline 🙂 Ik bezocht je blog maar zag als recente posts alleen de ULM vluchten van die je vader ooit maakte. Trouwens, ik zie mezelf staan als volger maar bij nader inzien lijkt het alsof ik geen melding van je krijgt, telkens wanneer je een nieuw blog publiceert. Op die manier mis is heel veel van wat je post…. Geen idee of je dit kan aanpassen.

 13. Hallo Rudi,
  eis ist einfach der Hammer welche schönen Pilkze Du immer noch findest.
  Sehr schöne Aufnahmen.
  Lieber Gruss Claudia

  1. I doubt I really have a talent Tommy, I just go into the woods and scan my surroundings with a sharp eye until I spot something worth taking some pictures of. The result of all this is that I sometimes walk around for hours on a single square kilometer 🙂

 14. Weer een mooi ogende reeks en met die nattigheid ligt er een glimmend waterlaagje over de paddenstoelen als extra touch.

  1. Klopt Marylou, maar al dat nat maakt het er echt niet eenvoudiger op om je laag bij de paddenstoelen te positioneren…. aangepaste kledij is nu meer dan nodig 😉 Fijne zondag en groetjes.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.