Ook dit zijn zwammen

Dat paddenstoelen niet altijd beantwoorden aan het klassieke beeld zoals men dat ons als kind heeft voorgeschoteld, weten we al wel langer. Vorige week botste ik op enkele wel heel speciale verschijningen en schiet a.u.b. niet op de pianist deze keer want de exacte namen moet ik jullie schuldig blijven. Dit geldt trouwens ook voor het kleine zwammetje (in de preview van dit blog) dat uit een kleine dennenappel ontsproot en dat ik hier gans onderaan graag nog een keer opnieuw toon..

Stemonitis soorten

Stemonitis sp. zijn sluimzwammen met  kenmerkende cylindervormig sporangia (sporendragende lichamen) dit op een dun steeltje staan. Ze staan meestal in dichte groepjes en komen voor op rottend hout. Alle Stemonitis soorten, 21 in totaal komen over de ganse wereld voor behalve op Antartica. Soorten die in onze streken voorkomen kregen de gemeenschappelijke naam “netpluimpje”. Zo kennen we o.a. het roodbruin-, het gebundeld- en het grootmazig netpluimpje.
(Hier waarschijnlijk: Stemonitis axifera of het Roodbruin netpluimpje)

Arcyria obvelata (Lang netwatje)

Toen ik deze vond, moest ik in eerste instantie denken aan iets wat ik eerder onderwater zou aantreffen… een soort sponsjes of koralen. Niets is minder waar, ook dit zijn slijmzwammen die leven op dood hout in loof- en dennenbossen. De kleur varieert van licht tot okergeel, soms ook oranje. De lichamen zijn eveneens gesteeld maar het steeltje is slecht 0,1 mm tot 0,2 mm hoog ! Het Lang netwatje is tamelijk algemeen voorkomend maar je moet het wel herkennen als een zwam natuurlijk.

Trichia sp.

De beste gok die ik hier kon doen, na lang zoeken, is dat het hier gaat over een Trichia soort, ook weer een slijmzwam-soort die men in het nederlands de algemene naam “draadwatjes” gaf. Vergeef me als ik de bal mis sla… Mochten er specialisten in de zaal zitten, dan hoor ik graag hun mening. Ik vond het in ieder geval een uitdaging om deze onooglijk kleine zwammetjes te fotograferen op stukje van een dunne dennentwijg.

Ik wens iedereen nog een fijne paddenstoelenjacht toe in de komende maanden ! Soms gaat schoonheid boven soortenkennis dus laat je maar helemaal gaan – ik ben benieuwd naar jullie resultaten.

Het zwammetje uit de preview van dit blog

(Muizenstaartje – Baeospora myosura)

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

83 gedachten over “2023 – n° 065 – Paddenstoelen 2023 – (4)”

  1. Bij sommige foto’s heb ik nooit gezien. Dit heb je heel goed gezien in de natuur.
    Denenappel zelf klein paddenstoel eruit groeien. Heel mooi serie foto’s geworden.

    1. Het was voor mij ook de eerste keer dat ik mijn lens gericht heb op deze allerkleinsten uit de wereld van de paddenstoelen. Het was wel puur toeval ik mijn oog er op viel, maar eens je moet weten waar en hoe je moet zoeken, vindt je er wel meer. Met het muizenstaartje op de kleine dennenappel was ik ook wel heel blij 🙂
      Fijne zondag verder en groetjes.

  2. Ik ben stik jaloers op je paddo’s. Mijn actieradius is te klein om op paddenstoelen jacht te gaan.
    Maar goed dan kijk ik bij jou en beleef het toch een beetje mee.
    Fijne zondag Rudy!

    1. Kan heel goed begrijpen dat dit een beetje frustrerend werkt Marjolein maar het doet me wel veel plezier te lezen dat je zo erg geniet van de beelden die ik hier toon en nog zal tonen. Nu de regen eindelijk heeft ingezet, hoop ik nog wel meer paddenstoelen te gaan vinden in de komende weken. Fijne zondag en groetjes.

  3. Wat een bijzondere paddestoelen. Ik heb sommige nooit (bewust) gezien. Ik zal mijn ogen eens beter open doen.

    Je hebt ze fraai op de foto gezet, Rudi.

    1. Dank je Gwen maar hou er wel rekening mee dat, als je deze soorten te zien wil krijgen, je heel laag naar de grond toe moet en dan is het nog behoorlijk speuren hoor 🙂

    1. Above all, close obervations as these funghi are very small and not easy to recognize between the dead leaves.
      Thanks for you comment Tommy and greets.

  4. Sehr schöne Funde und Fotos! Da hast du ja eine ganze Serie von Schleimpilzen gefunden. Die Winzlinge, die auf den Zapfen wachsen, sind auch immer toll! Sehr schön 🙂

    1. Vielen Dank 🙂
      Die Welt der Schleimpilze ist sehr faszinierend. Es ist das erste Mal, dass ich sie auf mehr oder weniger gelungene Weise vor der Linse sehe.

  5. Zo, ik heb weer even bijgelezen… ik was vergeten je nieuwe siteadres toe te voegen in de WP-reader, stom. Maar nu kan ik je weer volgen gelukkig! Mooie foto’s en leerzame teksten!

    1. Blij dat te horen Veronique en meer dan welkom hoor ! Vanaf nu ben je weer helemaal up to date 🙂
      Bedankt voor het compliment en leuk dat je ook nog was wijsheid uit mijn blogs kan halen.
      Groetjes en nog een fijn weekend gewenst.

    1. Wat een grote eer die je me nu toebedeelt Jetske, hopelijk ga ik nu niet naast mijn schoenen beginnen lopen 🙂
      Hoe dan ook, heel erg bedankt hoor !

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.