Fietsen op de Veluwe

Begin augustus planden we een 3-daagse op de Veluwe waarbij het de bedoeling was om natuur, cultuur en kunst met elkaar te verzoenen. In dit eerste deel neem ik jullie me naar het Nationaal Park Veluwezoom waar we een mooie fietstocht maakten die ons vanuit Woeste Hoeve naar de Posbank bracht en terug.

Twee Nationaal Parken

Nationaal Park Hoge Veluwe

Het Nationaal Park Hoge Veluwe is een volledig omheind gebied bos en heidegebied waarvan het Otterlose Veld zowat één van de mooiste heidevelden is. Deze tijd van het jaar is het park ook vooral gekend bij natuurfotografen voor de hertenbronst. De toegang tot dit park is betalend.  Het Park heeft drie toegangspoorten met name in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Binnen het park zijn twee fietsroutes (26 km en 30 km) en tal van wandelroutes ter uwer beschikking. Fietsen kunnen in het park gehuurd worden.

 

Binnen dit park bevindt zich ook het Kröller-Müler Museum. De toegang tot dit museum is niet ingegrepen in de toegangsprijs voor het Nationaal Park. (Hierover meer in een toekomstig blog)

Een boodschap voor wildfotografen die zich niet houden aan de geldende regels…

Aan het Kröller-Müller Museum zal ik weldra een apart blog wijden.

Nationaal Park Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom daarentegen is vrij toegankelijk en wordt doorkruist door tal van goed aangelegde (vaak verharde) fietspaden die met elkaar verbonden zijn door het netwerk van fietsknooppunten. Helemaal in het zuiden van het gebied bevindt zich de Posbank, een schitterend golvend heidegebied dat ontstond door de opstuwingen veroorzaakt door de gletsjers uit de laatste ijstijd. Goede uitvalsbasissen voor een bezoek aan dit park zijn Loenen, Eerbeek, Dieren en Rheden.

De Posbank

Tot zo ver als het oog reikt, kijk je uit over heuvels, bossen en heide. Het is ongetwijfeld één van de mooiste plekken in Nederland en een absoluut hoogtepunt op de Veluwe, midden in het hart van Nationaal Park Veluwezoom. De heuvels zijn stuwwallen, gevormd door opstuwend ijs vanuit gletsjers tijdens de ijstijden. Toen het ijs smolt, bleef een heuvelachtig landschap van opgeschoven zand en stenen achter, zoals we het vandaag zien.

Wie liever de voorkeur geeft aan een wandeling,
die beveel ik de Wandelroute doorheen het Posbank-gebied aan.

Verder gaf Karel me nog twee leuk wandeltips mee die ik hier graag vermeld:

NS wandeling tussen Dieren en Velp   en het  Veluwe Zwerfpad
.

Schaapskooi Heuven

Geen heide zonder heideschapen… We passeerden op onze roude de 19e eeuwse schaapskooi bij het gehucht Heuven. De schaapskooi wordt gebruikt door de Rhedense schaapskudde. De schapen van deze kudde zijn Veluwse heideschapen, een ras dat in 1960 bijna uitgestorven was. Mede door de inzet van de Stichting Rhedense Schaapskudde zijn er inmiddels weer zo’n 1300 dieren van dit ras.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

61 gedachten over “2023 – n° 064 – Veluwezoom – Posbank”

  1. Een gouden greep om daar in dat jaargetijde heen te gaan. De Posbank is the place to be voor bloeiende heide.
    Het is een prachtig gebied en dat laat je met deze fotoserie ook mooi zien.
    Fijn weekend!

    1. Zeker weten Jetske… Voor de echte pracht van de Posbank waren we net iets te laat, maar op veel andere plekken stond de heide er nog fris en paars bij hoor. (sorry voor de late reactie). Antwerpse groetjes.

    1. Het is één van mijn favoriete natuurreservaten in Nederland. Ik ben zeker van plan om er nog terug naar toe te gaan.
      Bedankt voor je reactie en groetjes.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.