Porcelein

In het diepste van m’n ziel Ben ik eenzaam en fragiel Maar ik staar de wereld aan Als een winnaar…

Neen het gaat hier niet over het lied van wijlen Yasmine dat  ongetwijfeld ook een enorme breekbaarheid uitstraalt. Wij hebben het over de Porceleinzwam (Oudemansiella mucida) die we nu op het hout van nog in leven zijnde of dode beuken zien verschijnen.

Wit, glimmend en lichtdoorlatend

De porceleinzwam is creme- tot witkleurig en hij is voorzien van een slijmlaag die er voor zorgt dat hij een glimmend uiterlijk krijgt. Hij heeft een prachtige licht doorlatende hoed met mooi gevormde lamellen, die met tegenlicht heel mooie beelden opleveren.

Deze paddenstoel leeft als parasiet of saprofiet op levende en dode stammen, stronken en takken van loofbomen, maar in hoofdzaak op beuken. Als de exemplaren nog betrekkelijk jong zijn, tonen ze zich op zijn mooist. Het lijkt wel een wonder hoe de grote bundels probleemloos door de stam van de beuk weten door te breken.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

84 gedachten over “2023 – n° 067 – Paddenstoelen 2023 – (5)”

 1. volkstuinvanbemar

  Mooi, ik zag ze pas ook maar kreeg ze niet mooi op de foto. Aankomende week ga ik weer eens op zoek. Afgelopen week had ik de hele week kleinkinderen te logeren dus kwam het er niet van

   1. volkstuinvanbemar

    He Rudi, meteen een domper op mijn plannen☺ Nou ik zal het gaan zien………

  1. Deze keer vond ik er heel veel samen in één enkele beukendreef, het leek er wel een speeltuin 🙂
   Jammer genoeg zijn ze ondertussen allemaal in elkaar gezakt.

 2. Opnieuw mooie beelden van dit maal de porceleinzwam Rudi. Het is inderdaad te hopen dat door de vele regen, ook in Nederland, toch nog mooie paddenstoelen te vinden zijn. Mooie dag verder gewenst en tot een volgende blog. Hans

  1. Dank je Hans, ze stonden zo mooi te pronken dat ik er moeilijk aan voorbij kon lopen 😉
   Hier blijven de paddenstoelen nog volop verschijnen maar deze zijn ondertussen bijna helemaal vergaan.
   Goede start in de nieuwe week en groetjes.

  1. Momenteel is er bijna overal het mooie af, zeker met de regen van de voorbije dagen. Denk dat je beter in september op zoek gaat. Een beukenbos is de place to be (zowel op levend als op dood hout).

 3. Dit zijn echt fragiele en mooie zwammen en ze glimmen ook zo erg mooi. De foto’s zijn dan ook prachtig Rudi. Zeker de laatste met de druppels. Het lijken wel porseleine meisjes van het bos. Engelachtig, zo zacht en ook zo kwetsbaar.
  De link kon ik niet zien want kreeg te zien dat het content bevat van de Vlaamse radio en tv is geblokkeerd in mijn land wegens auteurrechts schending.

  1. Ja het zijn zowat mijn meest favoriete paddenstoelen, maar dat is ongetwijfeld ook bij veel andere fotografen het geval. Het is altijd een ware uitdaging om van de porceleinzwammen mooie shots te maken.
   Jammer van de link, hij zal dus enkel te bekijken zijn binnen de Belgische grenzen – sorry Tine.
   Als je het nummer echt wil beluisteren, zijn er misschien wel andere mogelijkheden zoals op Spotify bijvoorbeeld.
   Groetjes,
   Rudi

 4. Je hebt wel hele mooie foto’s gemaakt van deze prachtige paddenstoel. Ik ken de soort en het is best wel lastig om vanwege het glimmen er goede foto’s van te maken. Fraaie serie!

  1. Klopt, vandaar dat je meestal een reeks foto’s maakt en er de beste uit over houdt hé.
   Maar dat zal je zelf ook al wel bedacht hebben hé 🙂
   Bedankt voor je reactie en het compliment Willy.

 5. Hallo Rudi,
  ich beneide Dich schon fast um diese Pilze. Ich habe leider nicht so viele gesehen dieses Jahr.
  Tolle Aufnahmen.
  Lieber Gruss Claudia

  1. Vielen Dank Claudia 😉 Ich bin der Meinung, dass die Dürre eine Mitschuld daran trägt. Auch hier sind die Pilze etwas später zum Leben erwacht (zumindest die Fruchtkörper ;-))
   Mit den aktuellen Regenfällen, die zunächst das Wachstum angeregt haben, scheinen viele Pilze nun wieder schnell zu verrotten.

  1. Die vermoedelijk fijne stukjes beukenbast, vormen inderdaad een interessant accent. Dat is dan weer het voordeel wanneer de zwammen op een nog rechtopstaande (levende) boom groeien. Geproefd heb ik ze wel niet hoor…. ha ha ha. Fijne avond verder en groetjes.

 6. Ein interessanter und schöner Pilz, ich werde bei meinen nächsten Wanderungen mehr auf ihn achten.

  1. Het zijn één van de meest populaire paddenstoelen onder de fotografen, niet moeilijk te begrijpen als je hun schoonheid, hun glans en hun transparatie ooit hebt mogen aanschouwen.

 7. Wat een prachtige (breekbare) fotoreeks, dit, Rudi van de porseleinzwam. Ze vallen inderdaad op, door hun glimmende hoeden in het bos.

  1. Ja ze behoren ongetwijfeld tot één van de meest geliefde paddenstoelen bij de fotografen, maar ik denk wel dat iedereen ze betoverend gaat vinden, eens men ze gevonden heeft. Bedankt voor de reactie en nog een fijne avond gewenst.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.