Eieren in het bos
Wie me reeds langer volgt en dus ook mijn vorige website bezocht, weet dat ik het al eens over “duivelseieren” had. Toen ging dat over de witte eivormige lichamen waaruit de spectaculaire Inktviszwammen (Clathrus archeri) tevoorschijn komen. (foto hier onderaan)
Nog meer eieren
Een tijdje geleden stuikte ik op een plek in het bos waar het leek alsof er een aantal kippeneieren tussen de bodembedekking verstopt lagen. Bij nader onderzoek leek het ook hier om een paddenstoel te gaan… Deze ei-vorminge structuren behoordeb toe aan de Grote Stinkzwam (Phallus impudicus). Hij gedijt op humusrijke gronden in de nabijheid van hout dat al vrij ver is vergaan. Naarmate deze zwam ouder wordt neemt het psilocainegehalte toe en daarmee ook zijn giftigheid. Ook deze witte eieren noemt men “duivelseieren“.
Eieren in nestjes
Zag je reeds op de bosbodem reeds iets wat op kleine bruine bolletjes leek met kleine haakjes op het oppervlak ? Wel dan zou je wel eens kans kunnen hebben dat je de het Gestreept nestzwammetje (Cyathus_striatus) op het spoor bent. Ze groeien in vochtige bossen op houtresten van verschillende soorten loof- en naaldbomen, op bladeren en ander plantenresten. Het zwammetje kan gevonden worden van juni tot en met november.
Als de amper 1 cm grote mini bolstertjes zich openen, verschijnt er eerst een wit vlies. Pas wanneer dat open scheurt, zien we de eitjes in het nestvormige bekertje. Deze eitjes worden door regendruppels weg gekatapulteerd waardoor de sporen in het eitje zich verspreiden. De lege vruchtlichamen (cups) blijven daarna nog enige tijd staan.
Dus, nu weet u meteen ook dat niet enkel vogels en reptielen eieren leggen…
Bedankt voor uw bezoek
Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen
Wow, they are very alien in appearance!
They look certainly strange, but no worries – it are just mushrooms 🙂
👽 Okay!
Je hebt weer een bijzondere fotocollectie bij elkaar weten te krijgen. Prachtig.
Dank je Neeltje, zo lang ik het geluk heb om bijzondere dingen te vinden, kan ik er ook over bloggen hé 😉
Ja graag zelfs. Ik heb bewondering voor je geduld om deze pareltjes te vinden.
Het duivelse ei is indrukwekkend! Het zou een buitenaards ei kunnen zijn. Ik heb er nog nooit één gezien.
Bedankt voor deze ontdekking, Rudi.
Merci et ne vous inquiétez pas, cela n’a rien d’extraterrestre 🙂
Les œufs du diable ne sont pas vraiment rares, tôt ou tard vous en trouverez probablement un.
Héél speciaal! Bangelijk mooi!
Lie(f)s.
Zeker die eerste hé, en de nestzwammetjes vond ik zelf ook leuk, het was de allereerste keer dat ik ze vond.
Jammer van de grote stinkzwam, daar heb ik enkel de eieren van gevonden, de zwammen zelf waren reeds allemaal omgevallen en deels verslijmd.
Wow, solche Pilze habe ich noch nie gesehen, speziell das erste Bild
Liebe Grüße, Roland
Der erste Pilz (Tintenfischpilz) ist in der Tat etwas ganz Besonderes. Ich habe es letztes Jahr bereits in einem Blog gezeigt. Den Nestpilz (den letzten) habe ich dieses Jahr zum ersten Mal gefunden.
ha die Rudi
wijze les bij deze schitterende foto’s
rustige avond groet
Of het grote wijsheden zijn, weet ik niet hoor…. maar het helpt mijn lezers wel om de dingen beter te leren kennen en begrijpen 🙂
Amazing photos, Rudi. Special! 🙋♂️
Thanks Ashley, much appreciated 🙂
Hallo Rudi,
da hast du tolle Exemplare festgehalten. Herzlichen Dank!
Horst
Vielen Dank Horst 🙂
Noch einen schönen Abend.
interessante info over die eitjes.
Mooie foto’s.
Ja zeker wel… het was de allereeste keer dat ik ze onder ogen kreeg.
Er gaat altijd weer een wereld voor mij open bij jouw foto’s. Vooral de bovenste is verpletterend mooi.
De inktviszwam toonde ik vorig jaar ook reeds, hij is echt indrukwekkend mooi.
Dit jaar was ik heel blij om de laatsten te vinden (de nestzwammetjes dus).
Er komen inderdaad heel veel paddenstoelen uit eivormige bollen. De grote, stinkzwam zag die deze herfst op heel veel plekken in alle stadia. De overdaad aan inktviszwammen was dit jaar niet zo’n succes. Dat gestreept nestzwammetje ontdekte ik dit jaar ook in het bos maar er was er nog geen enkel open gebarsten .Het was wat te ver weg om er nog eens te gaan naar kijken. Blij dat ik ze dus bij U wel open kon ontdekken. Toch leuk dat ik ze hier in volle glorie tref. Wat een leuke reeks weer.
Graag gedaan Marylou, is was zelf ook heel blij met die nestjes ! Met de grote stinkzwammen had ik minder geluk… wel de eerste keer dat ik zoveel eieren op één plek samen vond maar… overal waar ik het vruchtlichaam zag, waren ze omvergevallen op reeds deels vernietigd. Jij had op dat vlak dus meer geluk.
Die inktviszwam heb ik nog nooit gezien !
Je hebt er wel een prachtige foto van gemaakt, dat mag gezegd worden 👍
Er zijn altijd interessante weetjes te vinden in je natuur logje.
Dank je Dirk en wie weet kom je nog wel eens ooit een inktviszwam tegen hoor… hoe meer je door de bossen trekt, hoe meer je ontdekt. Zo gaat het tenminste bij mij toch 🙂
Ik ging naar achter in de tuin en met dit weer loopt ik daar zo weinig mogelijk. Doe ik toch wat afval van groenten naar de composthoop en ontdek plots dat er in een wild hoekje een aardster en nog heel wat bolletjes in de grond. Dus plots zal er een hoop aardsterren de volgende dagen verschijnen .Van verrassing gesproken. Misschien kan ik een gaaf exemplaar fotograferen.
Dat is echt geweldig, ik kijk er alvast naar uit om de foto’s te zien !
Tu as le chic Rudi pour nous montrer du jamais vu en matière de champignons, du moins le premier, ce fameux champignon calmar absolument incroyable et magnifique. La nature me surprendra toujours. Quant à ton phallus impudique, il fait penser aus phallus d’Hadrien que je connais pour l’avoir vu une fois ou deux. Merci pour ce bel article impressionnant par sa beauté et sa diversité de “surprises” en matière de champignons.
Je doute fort que j’aie un “chic”, Marie, j’essaie juste de décrire les choses qui se présentent à moi de la manière la plus attrayante ou intéressante possible. J’ai déjà montré les champignons calamars l’année dernière, mais j’ai été très content des champignons nids (dernières photos) cette année. C’était la toute première fois que je les trouvais. Le phallus d’Hadrien que vous avez vu autrefois m’est encore inconnu. Selon Google, on le trouve principalement dans les dunes. Merci Marie pour ta réponse et bon dimanche.
Incroyable Dame Nature ! Merci pour toutes ces belles photos … qui sont pour moi de totales découvertes ! Bon dimanche et amitiés, Rudi !
Je suis heureux Guy qu’à travers mes blogs je puisse te montrer des choses qui te sont inconnues. Pour moi, en plus de prendre des photos, acquérir davantage de connaissances est ma plus grande motivation pour aller dans la nature. Bon dimanche et amitiés.
Wat een prachtige beelden weer Rudi!
Dank je Hans al hadden de nestzwammetjes meer geslaagd geweest met een echt macro objectief…
Die inktviszwam is werkelijk prachtig van kleur en je hebt hem geweldig gefotografeerd. In het echt heb ik die nog nooit gezien evenals de nestzwammetjes. Beiden zie ik ze regelmatig op foto’s voorbij komen maar in het bos nog nooit. Dus ik geniet erg van jouw foto’s.
Zo dacht ik vroeger ook Ank, maar door zelf meer en meer de natuur in te trekken, ging ik ze dus na verloop van tijd en na veel zoeken, ook zelf vinden. Maar gewoon genieten van mijn foto’s mag ook hoor, niks mis mee !
Fijne zondag.
een inktviszwam
heb ik bij mijn weten nog niet gezien Rudi
een knappe reeks met en lichte voorkeur voor de eerste foto
prettige zondag
Dank je Willy. De nestzwammetjes waren wat naar de kleine kant om deze met mijn beperkte aparatuur goed in beeld te krijgen. (te veel croppen en te weinig licht op de plek waar ik ze vond). Met een echte macrolens had het zeker een verschil gemaakt. De eerste foto, daar ben ik zelf ook best tevreden over, maar die zwammen zijn stukken groter hé.
Le champignon “calamar” est une vraie merveille et les champignons du nid rayé sont vraiment étranges mais tu expliques tellement bien.Tes photos nous montrent vraiment tous les détails,c’est super.
Merci à toi et bon dimanche,Rudi.
Merci Andrée, j’essaie non seulement de montrer les choses mais aussi d’expliquer le plus possible de manière à ce que tout le monde puisse comprendre. C’est à peu près le but de ce blog 🙂
Die duivelseieren zijn mooi om te zien…maar die laatste is echt heel bijzonder.
Je weet ze wel te vinden zeg…groetjes
Wie zoekt die vindt hé… en dan plots staan ze voor je voeten. Maar dan begint pas het echte werk….
Foto’s nemen van dergelijk klein grut niet nooit een eenvoudige zaak.
Doe het je niet na in ieder geval 😉
Die laatste is weer een bijzondere verrassing, heel mooi.
De grote stinkzwam ken ik wel, die heb ik ook wel in mijn archief. Maar dat die ook uit een duivelsei voortkomt, is nieuw voor me. En zo leer ik hier regelmatig weer wat bij.
Fijne zondag verder.
Met de nestzwammetjes was in ontzettend blij, het waren mijn allereersten !
Er zijn diverse zwammen die uit “duivelseieren” komen hoor ….
Voor morgen een goeie start in de nieuwe week 🙂
Dankjewel, Rudi, jij ook een goeie week gewenst. Hier in het noorden lijkt het opnieuw een grijze en natte week te worden. 💦
De inktviszwam herinner ik mij nog zeer goed; het zou een mooi carnaval kostuum kunnen zijn.
De gestreepte nestzwammetjes doen mij enerzijds aan oesters denken maar toch hebben ze meer weg van een heerlijke cupcake. Ik sta versteld over de speciale paddenstoelen jij allemaal vind. Gewoon prachtig Rudi.
Veelal bots ik gewoon al speurend op dit soort verrassingen hoor. Ik zag de nestzwammetjes al meermaals voorbij komen op andere blogs, maar ik had geen idee hoe ze zich zouden voordoen als ik ze in het echt zou vinden. Het zijn piepkleine bolsterstjes die op min of meer kleine kale plekjes in het bos groeien. Eens je ze één keer gezien hebt, ga je ze ook veel makkelijker terug herkennen.
Bijzonder soort, dat gestreepte nestzwammetje, nog nooit gezien helaas. Die duivelseieren zijn ook mooi, ik heb zo ook een paar witte bollen op de foto gezet twee weken terug, maar ik zou niet weten of dat dan ook zoiets is.
Enkele dagen later terug naar dezelfde plek terugkeren, kan duidelijkheid brengen… tenzij het te ver weg is.
Ik wist niet dat de grote stinkzwam en het duivelsei een connectie hadden.
De gestreepte nestzwammetjes zijn wel heel bijzonder en ook heel mooi vastgelegd.
Fijne avond.
Was heel blij om eindelijk nu ook die nestjes te vinden, ik zag ze maar al te vaak op andere blogs voorbij komen.
Er zijn meerdere zwammen die uit “duivelseieren” komen hoor 🙂
Astonishing. I never imagined!
Thanks Sam, there are so many wonders in nature 🙂
What a wonderful treat this post was. I have never seen fungi like those eggs before. Most interesting.
Thanks Tommy, at least you’ve seen them now 😉 Probably they also grow in Scotland as they are not so rare.