Kastelen en beukenbossen

Het noord-oosten van wordt omgeven door een gordel van groen die een restant zijn van diverse kasteeldomeinen. Deels werden dit dure villawijken, maar gelukkig resten er nog grote natuureilanden waarvan er enkele publiek toegankelijk zijn. Een ervan is het Domein Ter Linden gelegen rechts van de baan richting ’s Gravenwezel.

Kasteel Pulhof

Komende vanaf de Houtlaan (N12) passeren we bij de afslag naar ’s Gravenwezel eerst het kasteel Pulhof. Het kasteel omvat een 15e- en 16e-eeuws voorgebouw met poort en voorzien van hoektorens. Het is een baksteenbouw met speklagen. De laatste eigenaares was weduwe Christina Van Haaren-Ackermans. Bij haar haar overlijden op 103-jarige leeftijd in 2003, schonk zij in haar testament het domein aan de provincie Antwerpen.

Nadat het domein tijdelijk voor het publiek werd opengesteld (2009 tot 2014) werd vanwege besparingsmaatregelen het domein terug van de hand gedaan nadat ze eerst 2,6 miljoen hadden geïnvesteerd. Dit alles werd uiteindelijk een mooi cadeau voor de huidige privé-eigenaar.

Antwerpse autoreus wordt kasteelheer

Het mooie domein van 27 hectaren is nu in handen van de nieuwe kasteelheren, die van de moderne tijden: de captains of industry, trade and finance. De media vatte de transactie samen onder een sprekende titel: “Antwerpse autoreus wordt kasteelheer”. De nieuwe eigenaar van het domein, Erwin Beerens, vergaarde zijn fortuin door met zijn keten van garages en leasingbedrijven uit te groeien tot één van de grootste spelers op de automarkt. Laat ons hopen dat hij met evenveel passie zorg draagt voor dit domein met de nodige aandacht voor de natuur.

Domein Ter Linden

Gelukkig verliep het niet overal zo. Een eind verder langs dezelfde baan vinden we het Domein Ter Linden. Ook dit is een oud kasteeldomein maar deze bossen zijn toegankelijk zijn langs een aantal dreven en wandelwegen. Het Kasteel zelf en de privétuinen zijn gelegen op het grondgebied van ’s Gravenwezel. Het betreft een buitenhuis (hof van plaisantie), ook wel het Château Terlinden genaamd. Het was achtereenvolgens in bezit van diverse rijke families uit Antwerpen. Naast het kasteel is er een remise met paardenstallen, hooizolder en zadelkamer, en een koetshuis.

De mooie onverharde dreven met zijn, in deze tijd van het jaar, ware koepels van goudgeel en warmbruin gebladerte. Het is een perfecte plek om te gaan genieten van de herfstverkleuringen. Hoewel het in hoofdzaak gaat om beukenbossen, is er toch een rijkdom aan diverse soorten paddenstoelen te vinden. Een aantal van hen kon je bewonderen in mijn 10-delige blogreeks  “Paddenstoelen 2023” van de voorbije weken.

Voor belangstellenden, hier de Google coördinaten van Domein Ter Linden ( 51.25018812182025, 4.549741484901399 )

(Parkeren kan vooraan in de Hofdreef)

Met deze beelden nemen we afscheid van de maand november en zijn we beland in de laatste maand van het jaar. Ik hoop we nog een paar rustige en zonnige dagen mogen verwachten zodat er nog wat van de buitenlucht te genieten valt.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

64 gedachten over “2023 – n° 081 – Prachtige herfstkleuren”

 1. schitterende foto’s Rudi , vooral de mooie dreven zijn mijn favo
  leuke optrekjes zijn dat ook , jammer dat de gemeente het liet afweten 🙁

  1. Zo gaat het meer dan eens Karel, als het om natuurbehoud gaat is het altijd moeilijk om voldoende begrip en geld te vinden… Verkopen en geld innen, vinden ze dan steeds een betere keuze !

  1. Bedankt Myriam, vaak zijn deze gebieden in privé handen en zelfs niet toegankelijk. Hier is het deels anders waardoor de wandelaars en de natuurliefhebbers weer een leuk stuk bos ter hunner beschikking hebben.

 2. Merkwaardige ontdekking wist je te maken bij deze twee kastelen waarvan ik nog niet het bestaan van wist.
  Prachtige fotoreeks en schitterend onder woorden gebracht.
  Wederom topwerk Rudi 👌💯

  1. Dank je wel Marc en misschien een ideetje om er ook eens te gaan kijken. Laatst was heter wel erg modderig hoor. Bedankt trouwens voor het volgen van mijn blog 🙂 Ondertussen heb ik ook kennis gemaakt met jouw website, die ziet er ook prachtig uit hoor.
   Fijn weekend en groetjes,
   Rudi

 3. C’est toujours intéressant de connaître l’histoire des bâtiments qu’on voit sur les sites amis et tu as de la chance d’avoir ces magnifiques châteaux pas loin de chez toi. Ils sont très beaux tous les deux, j’ai peut-être une préférence pour le second.
  Tu as aussi pu avoir de belles couleurs d’automne dans la forêt attenante et ses allées sont un bel endroit de balade avec les couleurs et les parfums de l’automne. Bonne journée Rudi.

  1. Il existe de nombreux domaines de ce type et des jardins d’agrément autour d’Anvers, dont la plupart appartiennent à des propriétaires privés. Cependant, certains appartiennent à la municipalité ou à la province et ont été transformés en parcs publics.
   Ce sont généralement de beaux domaines avec des arbres centenaires qui ont été préservés au fil du temps.

 4. Gedurende een mensenleven veranderd er veel, net achter de hoek van Pulhof, via de broekstraat, kom je “den Ardea” tegen, het rook er altijd naar kaarsen. Achter de fabriek was een vijvertje waar een ijsvogel zat, er was ook een varkensboerderij naast de fabriek, en iets verder het nu gerenoveerde kasteel Belvedere. Allemaal plaatsjes waar ik als kind van 8 – 10 met vader en broer met de fiets fotos gingen trekken en overal gewoon nog konden rondlopen. Met fotos aan het kasteel genomen heb ik ooit nog meegedaan aan een foto wedstrijd georganiseerd door Agfa Gevaert. Waar is de tijd 🙂

  1. Inderdaad Marc, door de jaren is er enorm veel veranderd…. zelf sta ik soms ook versteld van de nieuwe situaties, wanneer ik ergens kom waar ik lange tijd niet meer was. Ook merk ik duidelijk de verarming van de natuur rondom Antwerpen. Toen ik als tiener met mijn plantengids over de oude spoorwegberm tussen Wilrijk en de luchthaven van Deurne liep, vond ik massa’s dingen die sinds lange tijd verdwenen zijn. Uiteraard evolueren biotopen ook met de jaren, maar toch… Je noemt hier Agfa Gevaert, mijn vader zaliger heeft daar ooit gewerkt in de oude gietzalen. Hij weld net geen 50 jaar en overleed aan pancreaskanker. Veel van zijn collega’s zijn hem voorgegaan.

    1. Het was een uitzichtloze strijd van 9 maanden waarin we allemaal werden meegesleurd… toen waren er nog niet de opties zoals deze nu wel bestaan. Bedankt voor je medevoelen Marc.

 5. Een mooie serie van de herfstkleuren op hun mooist. De domeinen doen me denken aan de omgeving waar ik de meeste van mijn herfstfoto’s heb gemaakt. De landhuizen zijn er wat minder groot, maar de bossen kunnen elkaar evenaren.
  We hebben tussen alle regen door best een aardige herfst gehad.
  Prettig weekend.

  1. De dagen dat we van de herfstkleuren konden genieten waren ongetwijfeld minder talrijk, maar daarom niet minder mooi. Hier was ik wel gewapend met rubber laarzen want op sommige plekken was het echt drassig in de lanen.
   Ook voor jou nog een fijn weekend gewenst Jan.

 6. Dit is vanaf de eerste tot en met de laatste foto een prachtige serie.
  Mooie kastelen zijn dit, de toegangspoorten zijn al een bezienswaardigheid.
  Een mooiere plek om de herfstkleuren te laten zien had je je niet kunnen wensen.
  Fijne dag verder.

  1. Hoe gek het ook mag klinken Jetske, voor mij waren deze locaties (op slechts enkele kilometers van waar ik woon) totaal nieuw. Had nooit verwacht dat er daar bossen waren waar vrij wandelen toegestaan was. Soms heb je zo van die meevallertjes hé. Fijne zaterdag nog en groetjes.

 7. We wandelen nu veel met een logetje die er al een week is. (hond van dochter)
  Heel gezellig en gelukkig regent het niet veel want daar houd ze niet van haha
  Mooi je fotoreeks en hopelijk kan je daar blijven wandelen.
  Want ja als de rijken der aarde het opeisen is het over en uit.
  Fijn weekend

  1. Wandelen met honden heb ik ooit heel veel gedaan, we hadden vroeger verschillende Golden Retreivers en die kunnen best stevinge tochten aan hoor. Regen vonden ze niet leuk, maar zwemmen… je kreeg ze bijna nooit het water uit 😉
   Als de mensen de regels blijven respecteren, denk ik wel dat de toegang voor wandelaar behouden zal blijven tot dat ene domein. Het andere blijft voorlopig in privehanden.
   Fijne avond nog en nog een leuk zondag morgen.

 8. Le fait de “partager” les forêts et les jardins (parfois) avec les “petites gens” donne bonne conscience aux riches d’aujourd’hui qui peuvent s’offrir tout ça sur le dos des travailleurs qui ne sont pas payés à hauteur des richesses qu’ils produisent ! Mais “il n’y a rien de nouveau sous le Soleil”, les riches d’autrefois étant aussi des marchands ou des banquiers … ou des “nobles” et des rois “par la grâce de Dieu” ! Merci infiniment du partage GRATUIT de tous ces reportages toujours extrêmement intéressants !
  Amitiés Rudi !

  1. Nombreux sont les anciens nobles qui ont vu leur capital diminuer à tel point qu’ils ne peuvent plus assurer l’entretien de leurs châteaux et de leurs cours de plaisance. Alors ils tentent de vendre leurs immeubles et leurs domaines au gouvernement ou à de riches hommes d’affaires. Dans le premier cas, nous en bénéficions, car nous obtenons alors des espaces verts qui peuvent être gérés par des organisations de protection de la nature et qui sont généralement en partie rendus accessibles au public. Dans l’autre cas, ce sont les “nouveaux riches” qui interdisent l’accès à tout le monde ou pire… coupent beaucoup d’arbres sur le domaine pour construire un énième golf et en tirer pas mal d’argent. .

   De rien, c’est le but d’un blog, n’est-ce pas ?
   Bonne soirée Guy et amitiés.

  1. Het was dan ook een zalige namiddag met een aangenaam zonnetje, jammer genoeg verdween ze wat te vroeg om ze in alle foto’s terug te vinden. Geniet nog van het weekend Willy.

 9. Prachtige herfstfoto’s Rudi !
  Vandaag heb ik voor het eerst in bijna 2 maand een mooie natuurwandeling in de velden kunnen maken. Alle bomen zijn nu al min of meer kaal, maar het lekker koude én droge winterweer was fantastisch. Gelukkig zijn die kasteel domeinen bij jullie deels vrij te bezoeken. Rechtover ons huis staat ook zo’n landgoed met een paar dikke kasteeltjes erop. Maar alles is daar nu potdicht afgesloten met prikkeldraad en hoge muren… Vroeger, bij de vorige eigenaar, mocht iedereen nog vrij wandelen in die bossen. Die rijke stinkerds hé ? 🥴

  1. Dezelfde dingen doen zich dus ook bij jullie voor…. wel jammer hé. Maar ja, we zijn blij met die plekken waar we wel toegang toe krijgen. We bekijken het maar best van de positieve kant. Geld zal altijd voor een deel deze wereld bepalen, vrees ik.
   Leuk dat je vandaag weer op pad kon maar het was echt wel koud hé (of het moet zijn dat ik de kou nog niet gewend ben, dat kon ook) Deze ochtend nog met de fiets naar de bakker gereden en de vrieskou heb ik mogen ervaren. Ook hier zijn de meeste bladeren van de bomen, we komen nu echt in winterse sferen.

  1. Er stonden nog meer paddenstoelen hoor maar daarvan zag je reeds beelden in mijn vorige blogs, genomen tijdens eerdere bezoeken aan dit gebied. De twee vliegenzwammen kon ik op deze dag echt niet voorbij lopen 😉
   Fijne zondag nog Edward.

  1. Dank je Pedro, jammer dat de zon het snel liet afweten, maar dit doet hopelijk geen afbreuk aan de indrukken die ik wou vastleggen. Nog een fijne zondag en groetjes.

 10. Prachtige en sfeervolle beelden weer Rudi.
  Het is en blijft genieten van jouw fotografie en bijbehorende informatie.

  Vanaf morgen hopen wij 2 weken weer (5e maal) te genieten in en van de Hoge Venen.
  Duimen voor het weer….

  Hartelijke groet,
  Hans

  1. Dank je Hans 🙂 De kans is bestaande dat je wel met sneeuw te maken gaat krijgen hoor en al zeker met vrieskou, al verwacht met wel terug zachter weer later op de week. Maak er een fijne tijd van en ik ben benieuwd naar je foto’s, want die zal je er ongetwijfeld wel maken.

   1. Dank je Rudi, wij gaan vast en zeker een fijne tijd beleven.
    Wij kijken er enorm naar uit om weer door die mooie en bijzondere omgeving te stappen.
    Uiteraard verheug ik mij opnieuw om e.e.a. weer te fotograferen.
    En het weer……slecht weer bestaat niet, wel slechte regenkleding!
    Groet,
    Hans

 11. Ein schöner, ruhiger Ort zum Entspannen. Mit ihren Bilden haben Sie die herbstliche Stimmung perfekt eingefangen.

  1. Es ist in der Tat ein schöner Ort, den ich erst kürzlich entdeckt habe, obwohl er nur etwa 10 km von meiner Heimatstadt entfernt liegt. Also ich war auch angenehm überrascht von Kasia.

 12. Hallo Rudi,
  welch schönes Schloss, und dann die wunderschönen Herbstfarben.
  Sehr schöne Bilder zeigst Du. Nun ist aber bestimmt auch bei Dir alles in einem weissen Kleid.
  Lieber Gruss Claudia

  1. Es ist in der Tat ein schöner Ort, den ich erst kürzlich entdeckt habe. Hier in Antwerpen nur ein wenig nass Schnee. Ab morgen steigen die Temperaturen wieder. Noch einen schönen Abend Claudia und liebe Grüssen.

 13. Ah, the perils of computer translation. The English version of a sentence in your post is “It is a brick building with layers of bacon.” Whoa: that couldn’t be right. When I had Google translate “speklagen” by itself I got “speck layers,” which makes some sense, even though I don’t know what a speck layer is. I found that the original translation problem seems to be due to “spek” by itself being the word for “bacon.”

  1. This is not a false translation Steve, it’s a building style where layers of brick and layers of white sandstone are alternating. The white layer and the red bricks makes it like bacon. See link below:

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Band_(bouwkundig) (Translation below)
   A band, bacon or bacon layer, is a horizontal decoration in a facade in the architecture. It is often a continuous slightly-colored horizontal strip of brick or natural stone, applied between the normal layers of brick. A layer of bacon is usually used to provide more variety or vibrancy in a facade. The name refers to pigs of bacon, which is reminiscent of a red base of meat with a white layer of fat on it.

   I admit that it looked rather strange to you 🙂

   Have a nice day and greets from Antwerp,
   Rudi

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.