Het begon met turf en zout

Gezien fotograferen ook vaak samengaat met het ontdekken van nieuwe streken, heb ik besloten om hier af en toe mijn meest recente fietstocht met jullie te delen. Deze eerste tocht brengt ons naar Steenbergen,  gelegen ten noorden van Bergen-op-Zoom.  Op 20 december 1272 begint de officiële geschiedenis van Steenbergen. De turfboeren, inwoners van de toen nog kleine nederzetting Steenbergen, wilden het afgraven van veen en de zoutwinning gaan uitbreiden. De toestemming hiervoor werd bezegel in de “Oude Keur”. Dit document is het eerste document waarin de naam Steenbergen officieel voorkomt. We kunnen dit dus beschouwen als de geboorteakte van Steenbergen!

Het dorp is verrassend gezellig en wordt gedomineerd door de indrukwekkede Sint-Gumaruskerk. De kerk behoort tot de belangrijkste latere werken in het oeuvre van dr. P.J.H. Cuypers, die ook bekend is als architect van Het Binnenhof in Den Haag.

Ook rondom het jachthaventje is het gezellig toeven. Het is op deze plek dat ik mijn fietstocht gestart ben (knooppunt 77). Parking vindt je bij het haventje of iets verderop bij Lidl (Lievevrouwepoort), op parking Zuidwal (Zuidwal) en bij Albert Heijn (Fabrieksdijk).

Blauwe Sluis

We verlaten Steenbergen en fietsen in de richting van Stampersgat en Dinteloord. Onderweg passeren we de vogelkijkhut Roode Weel en de Blauwe Sluis, ook wel het Bovensas genoemd. Ga hier zeker een kijkje nemen op het sluiseiland. Het sluizencomplex werd in de 17e eeuw gebouwd en had als doel het achterliggende land onder water te zetten. Daarna vervolgen we onze weg langsheen de Steenbergsche Vliet. Neem ook een kijkje bij het Steigertje aan de vliet. (een opengesteld privé terrein). Daarna steken we het Markvlietkanaal over en rijden richting Stapersgat (gelegen aan de oever van de Dintel) en Dinteloord. Bij de jachthaven van dit laatste dorp kan je verpozen bij Brasserie Overstag.

Dintelse gorzen en het Benedensas

Jammer genoeg was er niet voldoende tijd om het natuurgebied Dintelse Gorzen te bezoeken. Dit gebied ligt waar de Steenbergsche Vliet en het Schelde-Rijnkanaal het Volkerak uitmondt. Er zijn diverse vogelkijkhutten en een stiltegebied iets  meer landinwaarts (zie Google maps). De link hierboven toont je ook nog een mooie wandeling van 3 km doorheen de Dintelse Gorzen. Zeker ook een bezoekje brengen aan het Benedensas. Naast deze gezellige herberg met zonnig terras is ook het handbediende  brugggetje en de hoge trap met uitkijkpunt boven een oude bunker zeer de moeite waard. Ook hier voelen de watersporters zich meer dan thuis.

Opletten tijdens de terugweg tussen knooppunt 47 en 48 !

Wanneer we bij de Zeelandweg-West komen (bij knooppunt 47) fietsen we NIET het Schelde-Rijnkanaal over. We slaan net VOOR de brughelling recht af en vinden daar het bordje naar knooppunt 48. Voor we aan de scherpe bocht bij het kanaal komen, gaan we door de witte poort (links). Er staan GEEN ENKELE vermelding dat het fietsknooppunt 48 hierlangs bereikbaar is ! Het is een private verharde weg van Rijks Waterstaat maar is wel degelijk toegankelijk. Let op er lopen wel schapen los. Sluit de poortjes waar we doorheen moeten altijd weer zoals het hoort a.u.b. Automatisch komen we na 4 km fietsen bij knooppunt 48, op een gewone rijjweg. Vie Nieuw Vossemeer fietsen weer terug richting Steenbergen.

Situatieschets en routeplan

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

61 gedachten over “2023 – n° 042 – Rondje Steenbergen”

 1. Dat ziet er allemaal heel goed uit, wat een mooie foto’s heb je kunnen maken. Het geeft een mooi beeld van de route, wat een idyllische plekken. Voor ons wat ver weg…

  1. Dat is wel jammer Willie maar ik ben zeker dat jullie minstens even mooie plekken hebben die dichter bij huis liggen.
   Bedankt voor de comment en een heel fijn weekend gewenst.

  1. It was Sandra but there are plenty of similar trip you can make based on the “fietsknooppunten” (bike nodes). The network goes through Belgium, the Netherlands and is now expanding into the nort of France and West Germany.
   Have a lovely weekend and many greets.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.