Verrassend nachtelijk bezoek

Indien er iemand is die nog niet weet wie “Beau-le-beau” is, wel dat is onze Britisch shorthair kater. Hem overkwam deze nacht iets, waar hij reeds de ganse voormiddag nachtmerries  van heeft…  Hij kreeg namelijk totaal onverwacht bezoek en wie hem kent, zal weten dat  hij niet graag gestoord wordt in zijn slaap.

Panisch gedrag in de badkamer

Beau vertoonde deze ochtend een heel raar gedrag toen ik mijn ochtenddouche nam. Continu staarde hij in het rond alsof hij geesten zag. Hoe goed ik ook rondkeek, ik zag niets abnormaals, tot ik even later voor de spiegel stond. En zie… Beau had gelijk ! Er zat een “Huismoeder” op de rand van onze badkamerkast !

Over de Huismoeder

De Huismoeder (Noctua pronuba), ook wel Hooivlinder genaamd, is een tamelijk grote (50 à 60 mm) vlinder uit de familie van de Uilen. Het is een nachtvlinder die zowel dagactief als nachtactief is. De tekening op de vleugels (gevarieerd bespikkeld met donkere schubben) doet me vermoeden dat het een vrouwtje is. De achtervleugels hebben een zwarte band bij de vleugelrand (zie foto gans onderaan naast de rups). Nabij de voorvleugelpunt bevindt zich een zwart vlekje tegen de rand.

Een strak starende blik

Stel je voor dat je in jouw slaap de ogen opent en iemand jou recht ik de ogen kijkt…. laat het dan hopelijk geen Huismoeder zijn !  Ik kan me best voorstellen hoe Beau zich moet gevoeld hebben toen hij één van zijn ogen opende…

Adult en rups

Hier zien we dan een afbeelding van de nachtvlinder met volledig geopende vleugels alsook het rups stadium.
(fotobron: internet)  De huismoeder komt werkelijk overal voor in ons land. Om af te sluiten nog een weetje: “Noctua” verwijst naar de nachtelijke levenswijze van de soort “Pronuba” betekent “bruidsmeisje”.

Beau is nog steeds uit zijn humeur, al gans de dag is hij niet aan te spreken na zijn nachtelijk avontuur. Hij snapt ook totaal niet waarom  ik dat vies beest in een glas naar de huiskamer bracht om er, voor zijn neus nog wel én op mijn buik liggend, foto’s van te maken.

“Don’t you dare do this a second time… you damned ugly Housewife!”

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

63 gedachten over “2023 – n° 041 – Huismoeder bezorgt nachtmerrie”

  1. Ahh gosjjjjjj ’t arme knuffel

    Dat zou hier de dood van die vlinder hebben betekend… .2 van onze 3 zien zoiets namelijk als lekkere voorafjes dan wel toetjes

  2. Hier zou de nachtvlinder in een potje gaan en buiten weer losgelaten worden 🙂
    Beau is precies ietwat uit zijn normale hummetje ? 🙃

    1. Hier gebeurde dat ook hoor, maar wel na hem eerst met een glas en een blad papier van de badkamer naar de woonkamer te transfereren om hem te fotograferen (kunst en vliegwerk hoor). Daarna heb ik hem de vrijheid gegeven op ons balkon. Beau is ondertussen al bekomen van zijn bijzondere ontmoeting 🙂

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.