Betere omstandigheden

Zij die mijn blog geregeld volgen, weten dat ik enkele weken geleden een paar foto’s heb geplaatst van een Torenvalk (Falco tinnunculus). De kwaliteit was toen niet optimaal, vooral gezien de lichtomstandigheden. Nu had ik meer geluk.

Toen ik vorige zaterdag van mijn woonplaats naar Lillo fietste, in de hoop om onderweg iets interessants tegen te komen, werd ik verrast door een torenvalk.  Ik stond even te genieten van het uitzicht en toen ik me omdraaide om terug naar mijn fiets te lopen, hing hij daar plots. Uiteraard weer geen 150-600 mm lens (logisch als je fietst), dus het werd de 300 mm en maar weer afwachten wat het resultaat werd.

Gelukkig waren de lichtomstandigheden deze keer beter (halfbewolkt en vroeger in de namiddag). Jammer genoeg is er wel kwaliteitsverlies door het uitsnijden, maar dit is toch alvast een stap dichter bij wat het ooit zal moeten worden.

De torenvalk is een kleine roofvogel behorend tot de familie van de valkachtigen. Het vrouwtje is rosbruin met donkere vlekken, het mannetje is iets minder gevlekt en heeft grijze kop en staart. Je ziet hem vaak langs de rand van de weg waar het makkelijker naar prooien zoeken is in het korte gras.

Ze jagen biddend of vanaf een hoger gelegen zitplaats, vanwaar ze de omgeving afspeuren naar prooien. Ze voeden zich met kleine zoogdieren, vogels en insecten (muizen, zangvogels en kevers). Broeden doen ze in april/mei.

Na een tijdje vond het heerschap dat hij genoeg show voor me had opgevoerd en nam hij terug plaats op één van zijn vaste uitkijkposten.  Uit onderstaande foto blijkt ook dat de torenvalk niet zo’n hele grote vogel is (volwassen dier is 31- 37 cm groot). Hier zien we hem op een klassieke verlichingspaal zoals we die kennen op een vierbaans rijweg.

“En nu opkrassen met je fiets, je jaagt alle muizen op de vlucht !”

Bedankt voor uw bezoek

Volg m’n blog en blijf op de hoogte van nieuw verschenen berichten.

86 gedachten over “2024 – n° 016 – Torenvalk”

 1. ja daar moet je wel om denken hoor Rudi , de muizen niet op de vlucht jagen 🙂
  ik vind de foto’s top , ongeacht wat jij er over zegt
  het zijn ook prachtige vogels om te zien , zowel in de lucht als op hun post

  1. Dank je Marylou voor het compliment hoor, maar het zou nog steeds beter gekund hebben met de sterke telelens. Ze zat wel in mijn tas, maar op zo’n moment is er geen tijd om lenzen te wisselen want dan is de vogel gevlogen.

 2. Voor mij is er maar 1 woord … prachtig. Ben benieuwd hoe mooi je hem in beeld krijgt als je de juiste lens en de juiste lucht/weersomstandigheden hebt.

 3. What a great shot, Rudi.
  I was surprised at how small the kestrel is. I thought it was much larger.

 4. Knappe foto’s hoor, mag dan wel uitgesneden zijn maar hij staat er mooi op. Volgende keer met de 600 mm wordt het nog mooier! Zo houd je nog wat te wensen over 😉

 5. Je mag er dan zelf nog niet helemaal tevreden over zijn, ik vind het een prachtige serie. Je moet het altijd doen met de omstandigheden van dat moment, en dat is jou goed afgegaan met deze foto’s.
  Maak er een mooi weekend van!

  1. Dat is het juiste woord Jan, “het doen met de omstandigheden van het moment” 🙂
   En toch… ooit moet het me toch lukken, ik blijf er voor gaan hoor !

 6. Zo jij had een prive voorstelling.
  Wat je ook zegt het zijn voor mij prachtige foto’s
  Ook de laatste haha…muizenverjager 🙂
  Fijn weekend

 7. C’est une très belle série Rudi et tu as eu beaucoup de chance qu’il (ou elle) ne s’envole pas trop vite. Ce sont de petits oiseaux très jolis et que je vois aussi beaucoup dans ma campagne. Généralement ils savent rester un peu tranquilles mais jamais trop longtemps. Tu as pu capturer plusieurs positions de ses ailes en vol et on voit bien ses couleurs, bravo et bon weekend!

  1. Toute la série de photos a été prise en seulement quelques dizaines de secondes, il a fallu que je sois très rapide. C’est pourquoi il ne m’a pas été possible de mettre l’objectif zoom 600 mm sur l’appareil photo. Dans l’ensemble, les résultats n’étaient pas trop mauvais, mais ils ne sont certainement pas vraiment de « haute qualité ». Merci pour le compliment Marie et bon week-end 🙂

 8. Ik zie bij ons weiland regelmatig torenvalk. Pakken ook kleine beesten. Wat heb jij mooie foto’s gemaakt.
  Echt super gedaan Rudi. Knap!
  Fijn weekend.

 9. Ik vind het prachtige foto’s, is dan ook een mooie vogel. Ik wens je een prettig weekend Rudi

  1. Dank je Rudy maar het blijft nog steeds mijn betrachting om hem ooit met de 600 mm lens te kunnen fotograferen. Ik moest heel snel zijn en had dus geen tijd om van lens te wisselen. Deze grote en zware lens op een fototoestel zetten en tegelijkertijd fietsen is ondoenbaar dus.

 10. Wat licht al niet doet!
  In ieder geval heb je de biddende valk nu mooi in beeld weten te krijgen.
  De 3e opname vind ik persoonlijk de mooiste.

  Mooi weekend Rudi,
  Hans

 11. Wauw Rudi je fotos zijn echt een lust voor mijn ogen daar ik ze gewoon heel mooi vindt. Ik zie ze wel eens maar ja mijn lens is niet zo goed om deze dan te fotograferen.Het zijn prachtige vogels. En de tekst onderin was ook leuk daarbij. Alles trouwens. Wens je veel mooie natuurfotografie of andere toe als het weer dan ook mee zal willen werken. Fijn weekend en groetjes van mij Tine

  1. Heel erg bedankt voor je leuke comment Tine en ook al vind je de foto’s heel mooi, ik blijf hopen om er nog betere te maken hoor… ooit 🙂
   Roofvogels zijn inderdaad allemaal heel erg fascinerend en ze werken voor mij echt als magneten onder de vogels.
   Groetjes en geniet nog van wat rest van het weekend.

  1. Dat is net iets te veel van het goede Edward, posterkwaliteit zijn ze zeker niet door het croppen 🙂
   Hopelijk krijg ik ze ook nog eens voor de lens als mijn 150-600 mm gemonteerd staat (nu had ik niet meer de tijd om te veranderen van lens, want dan was het heerschap er al vandoor geweest.

 12. Ik kan de fotos niet aanklikken, maar in elk geval zien ze er goed uit. Het is zoals je zegt – iets beter weer – en licht doet heel veel aan je opnames. Maar, ze mogen zeker gezien worden, en ik vind ze in elk geval heel mooi. Fijn weekend Rudi.

  1. Inderdaad Marc, enkel de beelden die in een “groep” staan kan je aanklikken om te vergroten. Deze staan allemaal apart en dan gaat het dus niet. Althans zo heb ik het ingesteld want anders moet ik er beelden met hogere resolutie aan koppelen en dat neemt te veel webspace in beslag 🙂 Sorry hoor.

 13. Niettegenstaande vind ik je foto’s van die roofvogel bijzonder goed geslaagd.
  Het is normaal dat je met een 300mm de scherpte én de details va neen 600mm lens nooit zal behalen.
  Maar dat kan je ook doortrekken naar een 800 of een 1200mm lens… Op de duur ben je geen fotograaf/fietser meer, maar een muilezel die met lenzen sjouwt 😉

  1. Ja in dat laatste zit zeker waarheid. Eigenlijk had ik de 600mm wel mee maar die zat in mijn rugzak. Ik had totaal geen tijd om lenzen te wisselen want dan zou de vogel al lang gevlogen zijn.
   Maar ooit zal de gelegenheid zich nog wel eens voordoen wanneer ik me ergens ter plekke posteer met het grote kanon 🙂

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.