2023 – n° 039 – Vlinders en Sprinkhanen

Natuurgebied - De Edegemse Beekvallei

Het verheugde me dat ik gisteren, in het natuurgebied “De Edegemse Beekvallei” en de directe omgeving een aantal vlinders mocht aantreffen, maar eerst passeerde mijn fietstocht langs kasteel “Het Arendsnest”. Veel meer dan het poortgebouw krijgen we er niet van te zien. Al rond 1400 stonden op dit domein, “Hof ter Haghe” genaamd, de hoeve “Ter Haghe”. Uiteindelijk bouwde men in de 16e eeuw een omwaterd stenen huis met een duiventoren, een brouwerij en een boerenhof. Het kasteel is momenteel privé-eigendom.

Links naast de ingang vinden we het beeld “De Schreeuw om groen”.

Vertaling van het bord op de 2e foto voor de anderstaligen:

Het kunstwerk staat als symbool van de jarenlange strijd voor het behoud van de groenzone rond het domein “Arendsnest”.

 

Natuurgebied "De Edegemse Beekvallei"

Dit is een relatief jong natuurgebied waar sinds 2019 een 17 ha groot klimaatbos groeit langs weerszijden van de Edegemse beek die hier de grens vormt tussen de gemeenten Edegem en Kontich. Dit gebied vormt de laatste schakel van de wildcorridor in de Antwerpse zuidrand. Het gebied is opengesteld voor wandelaars.

Vlinders

Her dikkopje (Ochlodes sylvanus) is een klein geelbruin vlindertje, dat herkenbaar is aan de lichte vlekjes op zowel de onder- als de bovenkant van de vleugels. Het is vrij algemeen en we vinden hem vooral in graslanden en aan bosranden. De vliegtijd is vooral in de zomer (juni tot en met juli).

Het Kleine Vos (Aglais urticae) is vaak de eerste vlinder die we te zien krijgen in de lente. Het vrouwtje zet de eitjes bij voorkeur af op jonge brandnetels die groeien op open, zonnige plaatsen. De kleine vos is zeer mobiel. Het is een echte zwerver en legt zo tot wel 150 kilometer afl. Soms vindt er ook gerichte vlindertrek plaats. Dan trekken duizenden vlinders Nederland en België binnen. Deze neiging is vooral bekend van de tweede generatie. 

Witjes lijk ik dit jaar heel frequent tegen te komen. Het zijn bijzonder drukke vlinders die zelden een moment stil zittten, het is dan ook een hele klus om ze toch mooi op de foto te krijgen. Hier zien we het Klein koolwitje (Pieris rapae). Deze vlinder is heel algemeen in Europa en komt voor van zeeniveau tot op 3.000 m in gebergten.

Sprinkhanen

Tijdens de wandeling wist ik ook een Zuidelijk spitskopje (Conocephalus fuscus) op de foto te krijgen. We vinden hem vaak in graslanden die niet worden gemaaid, in hooilanden en in wegbermen. Hier zien we een nog jong exemplaar want de vleugels zijn nog niet uitgegroeid.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

61 gedachten over “2023 – n° 039 – Vlinders en Sprinkhanen”

 1. Zoals altijd weer mooie foto’s.
  Ik krijg de vlinders nog niet op de foto. Sowieso zie ik er nog niet veel en áls ik ze zie, fladderen ze van de ene stek naar de ander. Maar … ik hou vol!

  1. Zoals ik zelf ook al schreef…. vlinders fotograferen (zeker overdag) is niet eenvoudig. Ze zijn dan erg actief en fladderen van bloem naar bloem. Je moet dan snel zijn en geduld en geluk horen er ook bij. Beter zou zijn om ’s ochtend vroeg op pad te gaan wanneer ze nog niet opgewarmd zijn, je kan ze dan gemakkelijk benaderen zonder dat ze wegvliegen. Alleen om ze te vinden is het dan weer een stuk moeilijker. Vlinders in hun vlucht vallen nu eenmaal veel meer op 🙂

 2. pracht foto’s Rudi
  je schreeuw om groen , werd er ook gehoord 🙂
  dus de gebouwen en zo meer zijn privé gebied , maar er omheen is genoeg moois te zien

  1. Eigenlijk wel, ik sta er steeds van verwonderd hoeveel groen er nog is in de Antwerpse zuidrand, ook al is het een ware aaneenschakeling van postzegel-grote lapjes waar Natuurpunt (onze natuurorganisatie) zich heel sterk voor inzet om ze in aantal te doen toenemen.

   1. mooi als een schreeuw gehoord wordt
    ik zie het hier o.a. meer en meer postzegel-lapjes door natuurbruggen aan elkaar te verbinden , hier in mijn omgeving is dat het Goois Natuur Reservaat , maar het is een goed ingeslagen wel overal 🙂

 3. Watergeest

  Mooie foto’s weer. Ik stond afgelopen zaterdag voor en na Antwerpen 1 uur in de file en had echt niet verwacht dat er zoiets als een groene corridor werd aangelegd.

  1. Het ware zo veel beter geweest wanneer men ook veel eerder over een groene corridor voor het wegverkeer had nagedacht…. nu, eindelijk, maakt men werk van de volledige omsluiting van de ring rond Antwerpen. Maar hou er wel rekening mee dat er tot 2030 nog veel verkeershinder zal zijn vooraleer de werken volledig klaar zijn…..
   Ik hou me dus liever op in de groene corridor voor de beestjes en de bloemekes 🙂

  1. Dank je Lies, het zijn kleine lapjes groen die men probeert met elkaar te verbinden door geregeld grondstukken aan te kopen (tenminste dat doet Natuurpunt). Na verloop van tijd krijg je dus een soort van corridor voor plant en dier.

 4. Ganz tolle Photos und ein wunderbarer Ausflug, Rudi. Der Name der Heuschrecke ist auf Deutsch mit Spitzmaus übersetzt ( ?). Es müsste heißen „Langflügelige Schwertschrecke“.

  1. Ha ha ha, das solt Du an Google Translate melden 🙂 Deshalb gebe ich immer den wissenschaftlichen Namen an.
   Vielen Dank für Ihre aufmerksamheit.

 5. Zo dat is boffen als je die treft…hier alleen nog maar sporadisch een koolwitje gezien en dat was het.
  Vorig jaar hadden we er zoveel 🙁
  Maar wat niet is kan nog komen hè…mooie foto’s weer

  1. Hier zijn het vooral de andere vlinders (dagpauwoog, atalanta, blauwtjes) die ik stukken minder zie.
   Bedankt voor de waardering en een goed nacht gewenst Nellie.

 6. Prachtige foto’s weer. De Edegemse beekvallei ken ik wel. Ben er al enkele keren geweest. Dit jaar door de hoge hitte temperaturen weinig op stap geweest en voor weekend weer grote hitte verwacht dus weer een streep door mijn wandelplannen. Dus altijd blij met mijn bezoek aan je blog. De vlinderstichting beaamde dar het een slecht vlinderjaar is en dat de insecten ook sterk afnemen. Bedankt voor het delen van deze vlindersafari

  1. Graag gedaan hoor en leuk dat ik je op deze manier van al dit moois kan laten genieten. Ik hoor het inderdaad ook van alle kanten dat het dit jaar erg triest gesteld is met insecten in het algemeen. Ook dit gaat zich weer moeten zien te herstellen in de komende jaren…. Hou het koel tijdens het komende weekend, het gaat weer nodig zijn !

 7. Sans aucun doute un lieu que j’aimerais visiter. Ce qui m’amuse quand je vais sur ton site ce sont les noms des papillons qui, chez nous, en portent un tout autre. Mais le nom latin reste le même. J’aime les papillons et mon buddleia allant très vite être en fleur, je vais pouvoir faire de belles photos. Merci pour ce bel article Rudi.

  1. En effet, dans chaque langue, le nom des plantes, des insectes, des oiseaux et des champignons est souvent complètement différent. Prenez les traductions parfois étranges des noms Néerlandais dans des langues étrangères… parfois vraiment hilarantes !

 8. Interessant om daar te kijken. IK hou zo erg van deze natuur. Mooie vlinders heb je fotografeert. Ik had enkel weken geleden een hele aparte vlinder foto gemaakt. Zijn zo klein. Deze natuur het belevenis bij jou om te kijken. Fijne dagen.

 9. Zeer mooie foto’s Rudi, ik wist van het bestaan van de Edegemse Beekvallei niet af, terwijl ik in Edegem enkele jaren dagelijks aan huis was, zo zie je maar. Goede tip dus ook. Jammer dat het kasteel niet te bekijken valt. Fijne dag vandaag.

  1. Voor mij was het ook de eerste keer dat ik dit gebiedje ontdekte hoor, het bestaat ook nog niet zo heel lang hé. Ook bij het kasteel was ik nog nooit geweest. Zo zie je maar, zelfs in je eigen streek valt nog veel te ontdekken.
   Groetjes en een fijne dag gewenst.

 10. Je noemt plaatsnamen waarvan ik nog nooit eerder hoorde 😉 Vast en zeker niet uit mijn regio dus 😉

  En ja Witjes… zijn er veel…ik had me er ook al over verwonderd dat ik ze meer dan anders meende te zien en zeker meer tov anderssoortigen

  Die sprinkhaanfoto vind ik het mooist, die heeft iets (geen idee wat) dat me raakt

  1. Logisch dat de plaatsnamen je weinig zeggen als je in Nederland woont, maar geen erg hoor… de taal van de natuur is internationaal 🙂 Ondanks de vele witjes gaat het echt dit jaar heel slecht met onze vlinders en insecten in het algemeen, Dit wordt nu ook bevestigd door de officiële instanties. Bedankt voor het compliment voor de sprinkhaanfoto 🙂 Groetjes, Rudi

   1. Ook nog noord Nederland dus tja 😊 in België ken ik alleen maar 3 zoo’s verder niets

    Ja… het is triest gesteld met de natuur in het algemeen dus haar bewoners treffen het sowieso niet met de (r)overheden die wel van praatjes weten maar niet de bijbehorende daden.

 11. Mooie foto’s weer, Rudi. Jammer dat je verder niks van het kasteel te zien kreeg.
  Die schreeuw om groen lijkt me volledig terecht als ik naar die omgeving kijk op Google Maps. Het laatste groen zit aan alle kanten ingeklemd tussen bebouwing, het is zaak om daar zuinig op te zijn. Maar dat wist je natuurlijk al. Je hebt er in elk geval weer knappe foto’s kunnen maken van een paar vlinders.

  1. Zo werd het je dus ook meteen duidelijk wat ik bedoel met de groene corridor die Natuurpunt hier probeert waar te maken door stukken grond in beheer te krijgen. Blijkbaar bewijst het wel zijn nut en zijn de resultaten meetbaar. Alle kleine beetjes helpen wel degelijk dus 🙂

  1. Bedankt Edward, het is ook mijn streefdoel om het niveau van het beeldmateriaal binnen de aanvaardbare grenzen te houden. Bedankt voor de blijk van waardering hoor.

 12. I’ve never seen a butterfly that white before. They look so beautiful 😊 I can’t imagine the patience it must take to take pictures of butterflies, especially since I’ve seen how active they are. Ah, yes, Antwerp has such pretty nature reserves. That was one of my favourite things about visiting there.

  1. Thanks Simone for your reaction and I’m so glad you liked my photos. Being a photographer, patience and a good portion luck are twoo things that need to have 🙂
   So nice to welcome you on my new site. I still remember you from my previous site. So, always welcome here. Greets, Rudi

 13. Het lijkt me een mooi natuurgebied om in rond te dwalen.
  De vlinders zijn mooi vastgelegd, maar toch ga ik voor de pose van het zuidelijk spitskopje.

  1. Dank je Pedro maar ik kan je verzekeren dat ik ook heel snel moest zijn met als gevolg…. veel opnemes voor de prullenmand. Wil je makkelijke vlinders fotograferen dat moet je ’s ochtend vroeg op pad wanneer ze nog niet opgewarmd zijn en dus niet kunnen vliegen. Je moet dan weer wél weten waar zich de rustende vlinders zich ophouden.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.