2023 – n° 039 – Vlinders en Sprinkhanen

Natuurgebied - De Edegemse Beekvallei

Het verheugde me dat ik gisteren, in het natuurgebied “De Edegemse Beekvallei” en de directe omgeving een aantal vlinders mocht aantreffen, maar eerst passeerde mijn fietstocht langs kasteel “Het Arendsnest”. Veel meer dan het poortgebouw krijgen we er niet van te zien. Al rond 1400 stonden op dit domein, “Hof ter Haghe” genaamd, de hoeve “Ter Haghe”. Uiteindelijk bouwde men in de 16e eeuw een omwaterd stenen huis met een duiventoren, een brouwerij en een boerenhof. Het kasteel is momenteel privé-eigendom.

Links naast de ingang vinden we het beeld “De Schreeuw om groen”.

Vertaling van het bord op de 2e foto voor de anderstaligen:

Het kunstwerk staat als symbool van de jarenlange strijd voor het behoud van de groenzone rond het domein “Arendsnest”.

 

Natuurgebied "De Edegemse Beekvallei"

Dit is een relatief jong natuurgebied waar sinds 2019 een 17 ha groot klimaatbos groeit langs weerszijden van de Edegemse beek die hier de grens vormt tussen de gemeenten Edegem en Kontich. Dit gebied vormt de laatste schakel van de wildcorridor in de Antwerpse zuidrand. Het gebied is opengesteld voor wandelaars.

Vlinders

Her dikkopje (Ochlodes sylvanus) is een klein geelbruin vlindertje, dat herkenbaar is aan de lichte vlekjes op zowel de onder- als de bovenkant van de vleugels. Het is vrij algemeen en we vinden hem vooral in graslanden en aan bosranden. De vliegtijd is vooral in de zomer (juni tot en met juli).

Het Kleine Vos (Aglais urticae) is vaak de eerste vlinder die we te zien krijgen in de lente. Het vrouwtje zet de eitjes bij voorkeur af op jonge brandnetels die groeien op open, zonnige plaatsen. De kleine vos is zeer mobiel. Het is een echte zwerver en legt zo tot wel 150 kilometer afl. Soms vindt er ook gerichte vlindertrek plaats. Dan trekken duizenden vlinders Nederland en België binnen. Deze neiging is vooral bekend van de tweede generatie. 

Witjes lijk ik dit jaar heel frequent tegen te komen. Het zijn bijzonder drukke vlinders die zelden een moment stil zittten, het is dan ook een hele klus om ze toch mooi op de foto te krijgen. Hier zien we het Klein koolwitje (Pieris rapae). Deze vlinder is heel algemeen in Europa en komt voor van zeeniveau tot op 3.000 m in gebergten.

Sprinkhanen

Tijdens de wandeling wist ik ook een Zuidelijk spitskopje (Conocephalus fuscus) op de foto te krijgen. We vinden hem vaak in graslanden die niet worden gemaaid, in hooilanden en in wegbermen. Hier zien we een nog jong exemplaar want de vleugels zijn nog niet uitgegroeid.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

61 gedachten over “2023 – n° 039 – Vlinders en Sprinkhanen”

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.