2023 – n° 031 – Wandelen in pyjama

Zwart-rood gestreept

Enkele weken geleden hadden we het al over de Vuurwants, deze keer maken we kennis met de Pyjamaschildwants (Graphosoma italicum). Met hun bovenaan zwart-rood gestreept uiterlijk vallen ze meteen op tussen de begroeiing. De onderzijde van het lichaam is rood met zwarte ronde stippen. Het heeft inderdaad wel iets weg van een pyjama of zelfs een gevangenisplunje. De wantsen zijn 8,5-11,0 mm groot.

Schermbloemigen

Deze schildwantsen zal je tegenkomen op schermbloemigen die op droge zonbeschenen graslanden groeien. Met name wilde peen, pastinaak, engelwortel, fluitenkruid en zevenblad genieten hun voorkeur. Op deze planten leggen ze in het voorjaar ook hun eitjes , zodat we vanaf juni tot september de larven kunnen aantreffen. Zowel de volwassen wantsen als de larven leven vooral vegetarisch (vooral de zaden worden uitgezogen) maar soms zuigen ze ook andere insectenlarven uit.

De geur van appeltjes

In tegenstelling tot veel wantsen, die een onaangename geur verspreiden, zouden deze pyjamaschildwantsen eerder een geur verspreiden die aan appeltjes doet denken. Vogels zouden de wantsen mijden vanwege de heel onaangename smaak. Let wel, geen van beide heb ik zelf uitgetest, ik was meer dan voldoende blij met het feit dat ik er deze foto’s van kon nemen.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

72 gedachten over “2023 – n° 031 – Wandelen in pyjama”

 1. Je hebt van dit mooie diertje weer een mooie uitleg gegeven met heel fraaie foto’s erbij. Wens je een mooie dag ondanks dat het wat aan de warme kant wordt weer😉

  1. We hebben eindelijk het weer waar we maanden op gewacht hebben, maar een paar °C minder had ook gemogen 🙂 Bedankt voor het compliment hoor, ik vind het zeer mooie insecten en dan zijn de foto’s ook meestal wel in de smaak vallend hé. Fijne dag verder en hou het koel 🙂

   1. Inderdaad, lang gewacht en toch gekregen. Alleen jammer dat het dan weer direct flink warm is. Maar, mij hoor je daar niet over zeuren. We houden het hoofd koel🙃

 2. Fraaie insecten zijn het met die kleuren maar zelf nog niet ontmoet. Je fotoserie en weetjes daarbij was ook weer super om te lezen.

  1. Dank je Tine. Je zal ze ooit nog wel tegenkomen hoor, ze zijn tamelijk algemeen en je weet nu ook op welke planten en in welke maanden je vooral moet uitkijken 🙂 Succes en groetjes, Rudi

 3. Hallo Rudi, solche Wanzen habe ich vor kurzem auch gerade vor die Linse bekommen. Ich finde sie sehr schön mit ihren streifen. Tolle Bilder.
  Lieber Gruss Claudia

  1. Ich entschuldige mich aufrichtig bei Claudia, dass sie deinen Kommentar erst heute gelesen hat. Nochmals vielen Dank für Ihre netten Worte. Ein schönes Wochenende und viele Grüße.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.