Enkele bewoners van de Wolvenberg

Ondanks dat er nog beheerswerken worden uitgevoerd aan het natuurgebied, lieten een aantal vogels zich toch niet afschrikken. Blijkbaar kwamen ze een kijkje nemen of men goed werk aan het verrichten was.  Ze kwamen, ze keken en ze zagen dat het goed was.

De parkieten waren wel de meest opvallenden, zowel door hun verschijning als door hun gekrijs. Ze vlogen af en aan en hielden alles vanop veilige hoogte goed in de gaten.

Ook deze kraai was reeds op het appel. Je ziet ze zowat overal en het is duidelijk dat ze zich ook hier een plek eigen zullen maken.

Waar de boomklever zich niet echt beleefd gedroeg en me geen blik waardig achtte, was het roodborstje me iets gunstiger gezind. Minder schuw als ze zijn, poseerde het maar al te graag voor de lens.

Tot slot en totaal buiten verwachting, kwam ook een buizerd zijn opwacht maken.  Ze jagen wel meer in de open terreinen langs de snelwegen, dus ook hier langs de ring rond Antwerpen. Waarschijnlijk wou hij heel even op adem komen en van de gelegenheid gebruik maken om te kijken hoe een en ander hier vordert.

Veel geduld had hij echter niet, waarschijnlijk had hij een knagende maag of wat het misschien mijn nieuwsgierigheid die hem dwars zat. Hij verdween dan ook even snel dan hij gekomen was.

 

Oh ja, dan was er ook nog “pluimstaart” de eekhoorn. Ook hij maakt deel uit van de bewoners van de Wolvenberg. Hopelijk waagt hij zich niet te veel uit de veiligheid van deze groenzone want ze ligt aan alle kanten omringd door gevaarlijke verkeersaders.

Tot zover de stand van zaken, begin februari. We keren er later op het naar zeker nog eens terug naar toe.

Bedankt voor uw bezoek

Volg m’n blog en blijf op de hoogte van nieuw verschenen berichten.

50 gedachten over “2024 – n° 011 – Wolvenberg – Vogels gespot”

 1. Mooie foto’s Rudi! Antwerpen wordt steeds tropischer zo te zien. 🙂 De roodborst is gaaf maar het mooist vind ik de laatste foto van wegvliegende buizerd. Prachtig!

  1. Die laatste foto is gewoon ontstaan door het feit dat de buizerd op de wieken ging toen ik probeerde naderbij te komen. In zijn vlucht probeerde ik hem nog te fotograferen, maar uiteraard waren de beelden bewogen. Deze foto vond ik, ondanks alles, ook nog wel iets hebben, dus publiceerde ik het beeld. Puur geluksmoment hoor….
   Fijne avond nog Peter.

  1. Als je vroeg in de voormiddag en op een zondag ter plekke bent, dan kan het geluk je wel eens toelachen. Later op de dag wordt het er veel te druk en op werkdagen al helemaal.

 2. Great photos, Rudi, the last photos look like the bird is a Raptor, a hawk maybe. Beautiful birds!

  1. Je en die staarde me ook behoorlijk aan toen ik de foto maakte 🙂 Gelukkig had hij zelf geen fototoestel mee, anders stond ik vast in het Kraaiendagblad.

 3. Een prachtige serie met knappe close-ups van de vogels die zich daar ophielden.
  Parkieten heb ik hier in de omgeving nog niet gezien. Het zijn mooie vogels om te zien, maar het zijn exoten en ze schijnen nogal wat andere foto’s te kunnen verdringen op termijn.

  1. De parkieten zijn hier al jaren ingeburgerd, meestal in stadsparken. Meer en meer kom in ze nu ook daarbuiten tegen zoals hier in deze smalle groenstrook tussen de snelweg en de binnensingel rond Antwerpen.

 4. Une note d’exotisme pour commencer, et c’est toujours surprenant de voir des perruches “en liberté” dans nos contrées !
  Il y a quelques années, j’avais cru que c’en était une échappée d’une volière et j’avais découvert qu’elles se sont acclimatées à nos climats !
  Bonne journée Rudi

  1. Ce sont en effet à l’origine des oiseaux échappés de volières, mais ils parviennent à survivre parfaitement et sont désormais devenus de véritables populations que l’on observe principalement dans les parcs urbains (mais désormais aussi à l’extérieur de ceux-ci).
   Bonne jounée Marion et amités

 5. Halsbandparkieten komen bij ons vaak. Dan hele groepje. Ze kunnen te keer gaan. Ik vind helemaal niet erg. Mooie groene vogel kleur. Roodborstje ook prachtig. Maar buizerd is iet op uit. Mooie serie foto’s gemaakt. Fijne dag.

  1. De Halsbandparkieten zijn van oorsprong ontsnapte vogels uit volières maar ze weten zich perfect te handhaven en ondertussen zijn het echte populaties geworden die we vooral in stadsparken (maar ondertussen ook daarbuiten) waarnemen. De buizerd was wel een verrassing, had nooit durven hopen dat ik die op deze plek zou te zien krijgen.

  1. Les Conures à collier sont à l’origine des oiseaux échappés des volières, mais elles parviennent à survivre parfaitement et sont aujourd’hui devenues de véritables populations que l’on voit principalement dans les parcs urbains. 😉

  1. The Ring-necked Parakeets were originally escaped birds from aviaries, but they manage to survive perfectly and have now become real populations that we mainly observe in city parks (but now also outside them). The buzzard was a surprise, I never dared to hope that I would see it in this place.

 6. Sam.Rappen

  Your Buzzard is very attractive, with his sharply outlined feathers. Great shots of him!

 7. Lovely bird shots, but I particularly love the buzzard image. Mainly because I never get to see these birds of prey.

  Don’t you just hate it when a bird turns away just as you press the shutter button. I think I must have more shots of backs, bottoms and under feathers than birds sitting up straight and ‘smiling for the camera’.

  1. Maybe you can ask the birds to pose that way… 😉 All depends on the moment, and often I just want the opposite.
   The buzzard was a lucky shot, I had never expected him in this area.

 8. Dit is een mooie verzameling. Ik ga voor de eerste foto van de parkiet en het portret van de kraai.
  Ik hoop wel van harte dat de parkiet niet onze kant op komt waaien. Hun gekrijs is oorverdovend.

 9. Schitterende waarnemingen Rudi, ook mooie foto’s. Die parkieten vormen toch wel een echte plaag, zeker voor vele kleine zangvogels. Je wist oo een boomklever te spotten!

 10. Wat een mooie vogels heb je gepost en ja die parkieten zijn druktemakers. En die buizerd echt mooi.Heb er onlangs ook ene gezien maar kreeg die niet zo mooi in beeld als jij. Hoop wel dat eekhoornvriendje veilig blijft. Groetjes, Tine

 11. Die parkieten zitten ook bij m’n ouders in de tuin. Helaas jagen ze heel wat andere vogelsoorten weg (ze maken inderdaad veel lawaai). Die buizerd lijkt wel de verrassing van die dag, vooral als men zoiets niet verwacht.
  Een eekhoorn tegenkomen is ook altijd leuk hé.

  1. De buizerd was echt wel heel onverwacht maar hij was er ook weer snel vandoor… Klopt wat de parkieten betreft, ze vormen een zware concurrentie voor onze vogels.
   Eekhoorntjes zijn altijd leuk, ik snap alleen niet dat ze weten te overleven op zo’n klein stukje groen.

 12. Oh ja, diese verwilderten Papageien haben sich inzwischen über Landesgrenzen hinaus ausgebreitet. Sie sind seit etwa 30 Jahren in Mannheim zu sehen, inzwischen auch in Wiesbaden, Stuttgart… und wie ich sehe, auch in Belgien 🙂

  1. Ja, auch hier in Belgien und das schon seit vielen Jahren. Sie stellen eine Konkurrenz für die einheimischen Vögel dar, und das ist ein Nachteil.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.