Dit ga ik zeker overdoen...

Gisteren per toeval langs de kade van Antwerpen voorbijgereden op het moment dat de zon onder ging. Jammer genoeg bevond ik me niet op een plaats die je als “aantrekkelijk” kan omschrijven. Dus… “Dit ga ik zeker overdoen”

Desondanks wou ik jullie de resultaten niet onthouden. Alles moest snel gaan want na enkele minuten was de zon totaal verdwenen.

Boodschap van dit verhaal: wil je een zonsondergang fotograferen, doe dan eerst wat voorbereidend werk.

 • Kies vooraf een geschikte plek waar een voorgrond én een mooie achtergrond aanwezig is. Gebruik desnoods Google maps om je hiermee te helpen.
 • Zorg dat je tijdig op deze plek bent, best een uurtje voor de zon ondergaat. Zo heb je voldoende tijd om wat je opstelling (statief, objectief, grijsfilter keuze e.d.) te doen. Maak een paar proefopnames om te kijken of je standpunt het beoogde resultaat geeft.
 • Maak de juiste keuzes qua instellingen (scherpstelling, diadragma, sluiterijd, ISO keuze).
 • Zorg dat je batterijen opgeladen zijn (of reservebatterij binnen handbereik ligt).
 • Zorg dat er nog voldoende vrije ruimte is op je geheugenkaart zodat je voldoende foto’s kan maken om er later de beste exemplaren uit te kiezen.

Doe je dit niet, dan krijg je resultaten zoals je ze hier ziet. Laat het een wijze les wezen voor allen die zich geroepen voelen om dit te gaan uitproberen. Denk wel dat ik hier het afdoende bewijs geleverd heb…

Extra tips zijn welkom

Ik wil hier zeker niet diegene zijn die echt onderricht wil geven. Daarom zijn extra tips & trics die lezers/fotografen willen meegeven, zeker welkom. Dus lees ook even de reacties die hopelijk onder dit blog zullen verschijnen.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

55 gedachten over “2023 – n° 036 – Zonsondergang fotograferen”

 1. Volledig eens met je tips Rudi, maar als je nu toevallig daar bent, dan moet je er van zien te maken wat kan. En slecht vindt ik hem zeker niet. Maar, je kan hem altijd nog nabewerken – een LUT gebruiken – HDR van maken, enz… Fijne avond nog.

 2. J’ai vu bien pire comme photos de coucher de soleil ! Avec de petites retouches telles que suggérées par Bushcrafter, il y a de quoi faire ! Bonne soirée Rudi … et amitiés !

 3. I’ve occasionally arrived too early for a sunset and have had to hang around for an unnecessarily long time. Better that, though, than arriving too late.

 4. I tend to always be early but for the times that I am not I make do if it seems worthwhile. This is a pleasant scene and definitely worth capturing and sharing, Rudi. Maybe not your ideal but still nice enough.:-)

  1. Thanks Steve, I downloaded an app that shows me the exact time of sunrise and sunset on every place in the world. I thinks this will be very helpful 🙂

 5. Een goeie planning én voorbereiding is reeds het halve werk.
  Wat ik als extra wil toevoegen… Wees altijd voorbereid op teleurstellingen…
  bijvoorbeeld : alles wijst erop dat er een heerlijke zonsondergang of opgang komt, je bent er een uur op voorhand, je bent er klaar voor… en plots begint het te regenen…
  Je staat om 4u op om de insecten te fotograferen in het prille ochtendlicht, plotseling steekt een gure wind op, die alles om zeep haalt.
  Ik heb al tientallen keren voor niets heel ver gereden en heel vroeg opgestaan voor niets, omdat het weer omslaat ofzo, het licht is lelijk, enz
  Wat ik uit al die pech heb geleerd is dat de volhouder wint en je als fotograaf altijd positief moet blijven denken.
  Lukt het vandaag niet, misschien lukt het volgende week ??
  Soms kan je een pech situatie opdraaien in een nieuwe kansen situatie…
  Als het plotseling regent, kan je tussen 2 buien door meestal de mooiste druppeltjes fotografie maken 😉
  Bij nat weer kan je ook fantastische foto’s maken van spoorweg & trein infrastructuur, industriële omgevingen…
  Veel fotoplezier !

  1. Klopt helemaal Dirk en omgekeerd dan ook…. je denkt het wordt vandaag niks, je blijft thuis en zie…. het wordt wel een heel geschikte dag. Dat zijn nu eenmaal de varianten waar we rekening mee moeten houden. Met pech moet je leren leven, het gewoon aanvaarden en misschien is er inderdaad nog wel een ander alternatief waar de omstandigheden zich wel toe lenen. Je nooit laten ontmoedigen, maar eens vloeken mag hé 🙂

 6. Les couchers de soleil ne sont jamais identiques même photographiés d’un même lieu. C’est pour cela que je ne m’en lasse jamais. Très beaux contre-jour aussi.

  1. Merci Marie. En effet, ne jamais se laisser décourager est le message…. la prochaine fois ce sera encore très différent. Bonne soirée et salutations.

 7. Wat is er mis met je foto’s? Niks toch? Bij die laatste zou ik nog eens wat gaan prutsen met de schaduw en hooglicht knopjes 🙂 Of je kan ermee experimenteren in Photoshop om er eens iets helemaal anders van te maken.

  Mijn extra tip: blijf na de zonsondergang vooral nog wat rondhangen. De mooiste kleuren komen bij de zonsondergang vaak nog een eindje erna, in het blauwe uur.
  Zelfde reden waarom je voor zonsopgang liever wat te vroeg bent.
  En ik ben het eens met Dirk hierboven.
  Zelfs al ben je teleurgesteld in de zonsop- of ondergang, er valt altijd iets te fotograferen.
  En: geef niet te snel op. Een tijd geleden was ik met mijn schoondochter in de Gentbrugse Meersen. Zij was met de fiets van Wetteren gekomen (in het donker, en Google Maps jaagde haar door de velden, een gans avontuur voor haar), ik woonde op 2 kilometer toen. Het was behoorlijk mistig, en de zonsopgang was echt niks. Maar we bleven nog wat ter plaatse om foto’s te maken van de bloemen, en opeens was ze daar, de zon. Een gele bol in de mist, al een eindje boven de horizon. Prachtig, mysterieus. Wij echt superblij dat we nog gebleven waren, want uiteindelijk was het écht de moeite waard!

  1. Ja, zo gaat het vaak hé…. Normaal zou ik dat ook doen hoor, maar nu handelde ik te veel in een opwelling. Ik wou al zo vaak de zonsondergang gaan fotograferen en er was altijd wel iets waarom ik het niet deed. Nu zag ik plots een kans maar ik vertrok onvoorbereid en dat is nooit goed…. Je raadgevingen zijn zeker waardevol, ik onthou ze zeker en hopelijk dienen ze hier ook andere lezers.

 8. Nog een tip trouwens: ben je op het moment zelf en bij het bewerken teleurgesteld in je foto’s… bekijk ze een paar dagen, een week later, nog eens. Veel kans dat je ze al een stuk beter vindt, en meer mogelijkheden erin ziet. Vlak na de opnames zit je nog teveel in je hoofd met hoe je wilde dat het was, en hoe het uiteindelijk echt was, en zie je niet écht goed wat je gedaan hebt.

 9. Ook ik sluit mij bij een aantal van jou volgers aan Rudi. De locatie vind ik juist wel wat hebben, vooral in combinatie met de foto die jij maakte van de ondergaande zon. Als aanvulling zou ik de webstie van The Photgraphers Ephemeris (https://photoephemeris.com/) of die van Photpills (https://www.photopills.com/) nog willen vermelden. Via deze site(s) of app kun je ondermeer precies waar en wanneer de zon opkomt dan wel ondergaat. Zo kun je precies van te voren bepalen waar je gaat staan. Als van ouds, wens ik je een mooie dag!

  1. Bedankt voor de links Hans, ik wist al wel van het bestaan van deze sites/ apps af maar nu weet ik tenminste welke aan te raden zijn. Altijd fijn om tips van een vakman te krijgen.
   De app staat ondertussen al op mijn foon, nu ben ik zeker tijdig ter plekke 🙂
   Over de foto’s verschillen we toch een beetje van mening hoor, zelf was ik er echt niet tevreden over. Hopelijk volgende keer beter maar nu eerst weer wachten op een (deels) heldere hemel. Momenteel is het bewolkt hier in Antwerpen. Fijne avond nog en groetjes.

 10. Toegegeven, het zijn geen meesterwerkjes, maar voor foto’s die je onderweg onverwachts hebt kunnen maken van de zonsondergang zijn ze ook helemaal niet slecht. Je hebt goed gebruik gemaakt van de gelegenheid en de situatie.
  Zelf gebruik ik af en toe de app TPE (tegenwoordig gek genoeg te vinden onder de zoekterm Skyfire in de appstore), waarmee je voor elke plek op de wereld vooraf tijd en richting van opkomst en ondergang van zon en maan kunt bekijken.

  1. Bedankt voor de tip Jan, ik ga straks Skyfire zeker eens bekijiken. Heb reeds een app gedownload die me exact de tijdstippen van de zonsopkomst en -ondergang (en de oriëntatie) toont. Ook die gaat zeker een handig hulpmidddel zijn voor de toekomst.

 11. Wanneer je in een stad woont, zijn de mogelijkheden beperkt, en zul je dus een ander lokatie moeten zoeken.
  Op de omstandigheden, hebben we weing of geen invloed.
  Deze foto’s zijn best wel geslaagd hoor.

  1. Dank je Edward. Toch ga ik de volgende keer meer ten noorden van antwerpen proberen, ergens bij de NL grens. Daar heb ik mooie vrije uitzichten en ook geen hinder meer van onze haveninstallaties.

 12. Met of zonder gebouwen het blijft mooi om te zien…en je hebt het mooi vastgelegd
  De griekse eilanden lenen zich hier goed voor haha

  1. Bedankt Hilde, ik herinner me je blog nog levendig (maar ging nog wel even spieken hoor) Inderdaad knappe resultaten die zeker als voorbeeld mogen dienen.

  2. En misschien nog een bijkomende tip: sinds kort gebruik ik de app Sun Surveyor. Daaronder vind je zowel een kompas als een aanduiding van het blauwe en het gouden uurtje.

  1. Being happy is one, realizing that it always can be better is another one 😉
   Maybe next time if the weather turns…. for tomorrow we have reain for the whole day.

 13. Sonnenuntergänge kann man nur bis zu einem gewissen Grad planen, meistens passieren sie einfach. Ja, ich weiß, dass die Sonne jeden Tag untergeht und dass das vorherzusehen ist. Aber meist erwischen wir einen solchen, schönen Moment durch Zufall. Und dann muss eben ein jeder Ort dafür herhalten. Ein anderes Mal planen wir und bereiten uns vor. Und plötzlich aufkommende Wolken machen der Sonne den Garaus. Mir gefallen Ihre Fotos, sie haben einen Hauch Industrie im Hintergrund. Das ist schön.

  1. All das ist sicherlich wahr, Kasia. Aber in diesem Fall hätte die Wahl des Standorts einen großen Unterschied machen können. Jetzt kenne ich den Ort mehr oder weniger, jetzt müssen wir nur noch auf das richtige Wetter und hoffentlich etwas mehr Staub in der Atmosphäre warten, der für eine schöne rote Verfärbung sorgt.
   Maybe next time 🙂
   Schönes Wochenende !

  1. Als testresultaat viel het redelijk mee en wat de locatie betreft, die heb ik in mind. Nu nog wachten op een geschikte avond zonder andere verplichtingen. Komt wel goed dus….. Groetjes en een fijn weekend gewenst.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.