Jagen of bejaagd worden

Het zijn drukke tijden aan onze de oevers van meren, vijvers, poelen en beken. Rovers zijn in deze periode van het jaar super actief. Toch blijft het opletten geblazen wan ze vallen vaak zelf ook ten prooi.

De meest geduldige

Wie jaagt moet meestal veel geduld hebben, vissers zullen dit zeker beamen.  Ook onze Blauwe reigers verstaan de kunst om minutenlang onbeweeglijk langs de waterkant te staan, wachtend tot een vis, een kikker of een vliegend insect binnen hun bereik komt. Op zo’n moment slaan ze bliksemsnel toe.

De meest luidruchtige

De kikkers zijn, zeker in de paartijd, de grootste herriemakers. Hun gekwaak is vanop grote afstand te horen maar bij de minste onraad is het plots muisstil. Ze beseffen maar al te goed dat er kapers op de kust zijn die hen rauw lusten. Zelf zitten ze op hun beurt ook op de uitkijk om een lekkere hap te kunnen verslinden. Hier zien we aldus “ObsIdenity” een aantal Meerkikkers (Pelophylax ridibundus).

Luchtpatrouilles

Je kan jagen vanuit een hinderlaag of je kan eerder als  een “fighter pilot” achter je prooien aanjagen. Libellen behoren zeker tot deze groep. Wie zag ze nog niet tegen hoge snelheid boven het wateroppervlak scheren, om dan plots bliksemsnel te wenden of hoog de lucht in te schieten. Gelukkig moeten ze af en toe ook eens een rustpauze inlassen wat dan weer interessant is voor fotografen.

De Bruine Korenbout (Libellula fulva)
– – –  < Gebruik de gele pijltjes om door de collage te scrollen > – – –

Platbuik (Libellula depressa)
De twee laatste foto’s (van het vliegende exemplaar) tonen een vrouwelijk exeplaar – hun achterlijk is bruin van kleur met gele zomen.
– – –  < Gebruik de gele pijltjes om door de collage te scrollen > – – –

Vroege glazenmaker (Aeshna isoceles)
– – –  < Gebruik de gele pijltjes om door de collage te scrollen > – – –

Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella)

Lantaarntje (Schnura elegans)
– – –  < Gebruik de gele pijltjes om door de collage te scrollen > – – –

Naast jagen wordt er ook nog aan een kroost gewerkt.

Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella) – man & vrouw

Zo zijn ze dus met zijn allen dus druk bezig met jagen, eten en voortplanten. Vooral voor de insecten is de levenscyslus zeer kort en mag er geen seconde verloren worden. Wij kunnen alleen maar genieten van dit boeiende schouwspel en vol bewondering hun kunnen gade slaan.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

87 gedachten over “2023 – n° 037 – Langs de waterkant”

  1. Het is weer een interessant blogje met mooie soorten! Die drie kikkers naast elkaar is ook top. Blauwe reiger, hier veel te zien maar altijd erg leuk. Libellen en juffers vind ik vaak moeilijk op naam te brengen, zo leer ik van jou weer.

    1. Voor de namen van de juffers en de libellen heb ik me ook laten leiden hoor…. ObsIdentify bleek ze te herkennen met 100% zekerheid. Dit doende leert men natuurlijk ook zelf wat bij om ze in de toekomst te kunnen herkennen.
      Bedankt voor je fijne reactie Willie.

    1. Hallo Frans, heel erg bedankt voor deze mooie woorden. Het doet me geweldig plezier om dit te horen.
      Uiteraard is dit volledig wederkerig hoor, want ook jouw website en fotografisch werk mag gezien worden.
      Fijne namiddag verder en vriendelijke groetjes,
      Rudi

  2. Heel kappe foto’s, zowel van de reigers als van het kleiner grut. Ik vermoed dat ik op je site wel kan vinden welke lens je gebruikt, toch eens opzoeken 😉 (en wellicht vroeg ik dat al eens en ben het daarna prompt weer vergeten)

  3. Ook weer een staaltje van uitmuntende macro- en natuurfotografie, gespekt met een soms humoristische toon verrijkende bron aan informatie. Niet alleen meester in luidruchtigheid of geduld, maar ook de meest imposante onder de reigersoort. En de vrouwtjes, wel die houden van zichzelf te poederen, alvorens ze eropuit vliegen in de ochtend.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.