Verrassend nachtelijk bezoek

Indien er iemand is die nog niet weet wie “Beau-le-beau” is, wel dat is onze Britisch shorthair kater. Hem overkwam deze nacht iets, waar hij reeds de ganse voormiddag nachtmerries  van heeft…  Hij kreeg namelijk totaal onverwacht bezoek en wie hem kent, zal weten dat  hij niet graag gestoord wordt in zijn slaap.

Panisch gedrag in de badkamer

Beau vertoonde deze ochtend een heel raar gedrag toen ik mijn ochtenddouche nam. Continu staarde hij in het rond alsof hij geesten zag. Hoe goed ik ook rondkeek, ik zag niets abnormaals, tot ik even later voor de spiegel stond. En zie… Beau had gelijk ! Er zat een “Huismoeder” op de rand van onze badkamerkast !

Over de Huismoeder

De Huismoeder (Noctua pronuba), ook wel Hooivlinder genaamd, is een tamelijk grote (50 à 60 mm) vlinder uit de familie van de Uilen. Het is een nachtvlinder die zowel dagactief als nachtactief is. De tekening op de vleugels (gevarieerd bespikkeld met donkere schubben) doet me vermoeden dat het een vrouwtje is. De achtervleugels hebben een zwarte band bij de vleugelrand (zie foto gans onderaan naast de rups). Nabij de voorvleugelpunt bevindt zich een zwart vlekje tegen de rand.

Een strak starende blik

Stel je voor dat je in jouw slaap de ogen opent en iemand jou recht ik de ogen kijkt…. laat het dan hopelijk geen Huismoeder zijn !  Ik kan me best voorstellen hoe Beau zich moet gevoeld hebben toen hij één van zijn ogen opende…

Adult en rups

Hier zien we dan een afbeelding van de nachtvlinder met volledig geopende vleugels alsook het rups stadium.
(fotobron: internet)  De huismoeder komt werkelijk overal voor in ons land. Om af te sluiten nog een weetje: “Noctua” verwijst naar de nachtelijke levenswijze van de soort “Pronuba” betekent “bruidsmeisje”.

Beau is nog steeds uit zijn humeur, al gans de dag is hij niet aan te spreken na zijn nachtelijk avontuur. Hij snapt ook totaal niet waarom  ik dat vies beest in een glas naar de huiskamer bracht om er, voor zijn neus nog wel én op mijn buik liggend, foto’s van te maken.

“Don’t you dare do this a second time… you damned ugly Housewife!”

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

63 gedachten over “2023 – n° 041 – Huismoeder bezorgt nachtmerrie”

  1. Geen wonder dat Beau uit z’n normale doen is, is wat veel voor een poezenverstand. Even laten bekomen en daarna een knuffel van de baasjes en alles is vergeten, voor een volgende rustige nacht. Baasje houdt er alvast een leuke blog aan over 😀

 1. ha die Rudi
  ik snap Beau wel hoor , je zal zoiets in de nacht plots voor je neus zien
  en dan gaat het baasje er nog mee spelen ook op de vloer , al liggend foto’s maken , welke natuurlijk schitterend laten zien hoe mooi dat bruidsmeisje is
  persoonlijk vind ik Beau mooier 🙂

   1. ik las toch dat het beestje bruidsmeisje werd genoemd 🙂
    maar wat je zegt , wij zien die meestal anders

 2. En effet beau n’a pas l’air content 😀 normal ce papillon n’est pas très joli 🙂
  bonne soirée Rudi

  1. Ik vrees dat hij niet zo dapper is…. eigenlijk is het een broekschijter op dat vlak….. het is een binnenkat hé en dus niet avontuurlijk aangelegd. Fijne avond nog Gerda.

 3. Ik zou me ook een aap schrikken, als ik die plots in m’n buurt zou zien. Beau heeft gelijk! Het doet me meer denken aan een (mottige) mot dan wel een vlinder, deze Huismoeder. Wel verwonderlijk, dat het diertje zo braaf stil bleef zitten, gevangen in dat glas.

  1. Klein detail… het glas stond ondersteboven met een kwart karton er onder. Bij het nemen van de foto’s verwijderde ik telkens het glas voor een aantal seconden. Motten blijjven veel beter zitten dan vlinders, Dat is den weer een mooie kant aan motten 🙂

   1. Dat verklaart veel. Ik leer hier elke dag bij, wat bloggen zo boeiend maakt.
    Toen ik zelf ooit een blauwtje (vlinder) in huis vond en het op dezelfde manier wou buiten zetten, in de vrije natuur, fladderde het de hele tijd in dat glas rond. Het was toen opgelucht dat het vrij kon vliegen.

 4. Toen ik de titel van je blog las, dacht ik waar gaat dat over? Nooit gehoord van een vlinder-huismoeder. Je kon wel op je gemak foto’s nemen!

  1. Eerlijk gezegd, ik kende de nachtvlinder evenmin, ook al is het één van de meest voorkomende motten in onze lage landen. De naam vond ik al even bijzonder. Motten hebben nu eenmaal niet de eigenschap op snel weg te vliegen zoals vlinders doen als je ze benadert. Dat speelde hier in mijn voordeel. Ik kon het glas dus telkens even verwijderen bij het nemen van een foto.

 5. Also unserer Minna oder auch unserer Lilly, wäre das nicht passiert. Sie hätte sich sofort auf den Falter gestürzt und sich über den kleinen Snack gefreut 😅
  Liebe Grüße,
  Roland

  1. Ha ha ha Roland… Das kann ich mir vorstellen 🙂 Beau ist ein großer Mistkerl in diesem Bereich, sie ist eine Wohnungskatze und daher überhaupt nicht abenteuerlustig.

 6. Tuurlijk weten we wie Beau le beau is…en wat heeft het baasje (personeel) mooie foto’s gemaakt van zowel Beau als de huismoeder haha…wat een naam.

  1. Ja ik had zo’n naam ook nooit verwacht voor een nachtvlinder, had er nog nooit van gehoord zelfs.
   Beau schrok dus niet enkel van de naam…. het beest bracht heb bijna in shock LOL

 7. Mooie foto’s van de vlinder, Rudi. Ik zou er ook liever niet mee wakker worden. De foto’s van je kat zijn tenminste zo mooi. Wat een schitterende amberen ogen heeft het dier!

 8. Goed geslaagde foto’s van de huismoeder verleden jaar kon ik een rood weeskind fotograferen die had ik voordien ook nog nooit gezien en bij opzoekingen bleek dat er ook een blauwweeskind bestaat. De wereld van de nachtvlinders is heel interessant maar voor een huiskat kan ik Beau heel goed begrijpen

  1. Er valt me dus nog veel te ontdekken onder de nachtvlinders…. bedankt voor de info.
   Ik zal het maar niet hardop zeggen als Beau het hoort, of die durft hier niet meer gaan slapen – LOL

 9. Beau kijkt of zeggen wilt. Liefs wilde toch pakken. Goed dat je niet gepakt hebt. Ik heb ook wel eens gezien zo beestje. Gelijk naar buiten gedaan. Prachtig ook heeft Beau. Beau houd in de gaten in huis. Grappig! Mooie foto’s. Geniet met de mooie weer.

 10. It is usually my wife who detects “unwanted” visitors and it’s my job to remove them! Great post, Rudi. 🙋‍♂️

  1. Dank je Jetske en ja hoor, de Huismoeder kreeg na de foto’s de vrijheid. Ze mocht weer vertrekken vanop ons balkon, iets wat ze meteen deed toen ze de wind onder haar vleugels voelde.

 11. Ein Glück, dass die Katze das Hausmütterchen nicht erbeutet hat, somit ist Ihnen ein schönes Fotomotiv erhalten geblieben.

  1. Sie sollten keine Angst haben Kasia, Beau in dieser Hinsicht ist eine große Angsthase. Als Wohnungskatze ist sie wirklich nicht abenteuerlustig 😉

  1. Vielen Dank Horst 🙂 Obwohl die Fotos der Motte nicht besonders inspirierend sind, vermitteln sie doch einen Eindruck von dem Besuch, den Beau erhalten hat 😉

 12. Prachtige foto’s van deze schoonmoeder, Rudi, ik geloof niet dat ik de eer heb gehad er al eens eerder kennis mee te maken.
  Jouw Beau is al net zo’n held als onze Yuppie indertijd. Die heb ik eens vanuit zijn slaap een enorme sprong omhoog zien maken, toen er grote een huisspin over de vloer op hem af kwam lopen. 🙂

  1. Leuk te weten dat Beau niet de enige angsthaas onder de katten is 🙂
   De foto’s van de Huismoeder zijn niet echt prachtig hoor, ik was al blij dat het me lukte om met wat kunst en vliegwerk enkele shots te maken om dit verhaal in elkaar te stoppen 😉 Fijne dag nog Jan, het wordt hier alweer 32°C vandaag !

   1. Niet te bescheiden, Rudi. Het hoeven niet altijd fototechnische hoogstandjes te zijn om toch mooie details van zo’n vlinder te kunnen tonen.
    Hier is het nu 27°C op het terras, maar in huis is het nu met 23°C lekker.
    Prettige dag verder.

 13. Je découvre cette demoiselle d’honneur qui n’en a pas les attraits.😨 Je comprends que Beau soit fâché d’avoir été dérangé dans son sommeil par cette bestiole.Faut dire qu’elle mesure quand même 50 mm.
  Beau est apaisé maintenant que tu l’as relâché,les cauchemars sont terminés.😀

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.