De route naar Lindau

Vandaag rijden we vanuit Immenstaad richting Lindau en passeren we Friedrischshafen, Langenargen en Wasserburg om uiteindelijk het op een eiland gelegen Lindau te bereiken. Een trip van zo’n 37 km.

Naar Friedrichshafen

Bij het verlaten van Immenstaad passeren we de Airbus Defence and Space Plant, een afdeling die gericht is op de ontwikkeling van satellieten, ruimtesondes, instrumenten en apparatuur voor aardobservatie, navigatie, meteorologie en ruimteverkenning.

Een eind verder komen we voorbij aan Schloss Friedrichshafen waarvan we enkel de Schlosskirche (kerk) te zien krijgen en ook daar wordt weer wijn verkocht. De ganse onderweg worden we gevolgd door een Zeppelin…

Wie Friedrischshafen zegt, denkt meteen aan de Zepplins van Ferdinand Graf von Zeppelin. LZ 129 Hindenburg I (Luftschiff Zeppelin #129) alsook LZ 130 Hindenburg II (Luftschiff Zeppelin #130) werden namelijk in deze stad gebouwd net als tal van andere Zeppelin modellen. De Hindenburg I werd gebouwd tussen 1931 en 1936. Hij werd in gebruik genomen in 1936. In totaal maakte het schip 17 transatlantische retourvluchten. De laatste 3 daagse vlucht van Frankfurt naar Lakehurst – USA (3 tot 6 mei 1937) eindigde fataal bij aankomst. Tijdens het aanmeren vatte de Zeppelin vuur waarbij 36 personen (de helft van alle zielen aan boord) het leven lieten. Over de ware oorzaak wordt nog steeds geredetwist. Dit alles en nog  veel meer kom je aan de weet in het Zeppelin Museum in Friedrichshafen.

Op weg naar Langenargen

Nadat we Friedrichshafen gepasseerd zijn wordt het een stuk rustiger. De weg voert ons langsheen het Eriskircher Ried (een prachtig natuurgebied) waarna we in Langenargen bij Schloss Montfort uit komen. 

„Die herrliche Ruine Montfort
auf einer Landzunge gelegen, 
die schönste, die ich je gesehen habe.“

Zo beschrijft de dichteres Annette von Droste-Hülshoff in één van haar brieven het kasteel Montfort. Het in 1866 in Moorse stijl opgetrokken gebouw is nu het paradepaardje van Langenargen. Ook de St. Martinskerk vlakbbij is het bekijken waard.

 

Net buiten Langenargen rijden we nog over de in 1896 gebouwde Kressbronn kabel-hangbrug over de rivier de Argen (de langste in Duitsland). De Zwiterse ontwerper van deze burg werkte later in New-York ook mee aan de Georg-Washington bridge en was raadgever bij de bouw van de Golden-Gate bridge in San Francisco.

Volgende halte Wasserburg

Nadat we in Kressbronn nog van een wijntje genoten op een zalig terras met zicht op het meer, bracht onze route ons in Wasserburg. Hier zou zich de meest geliefde selfie-spot bevinden van de hele Bodensee. Het betreft het zicht op het jachthaventje met in de achtergrond de St. Georg kirche. Inderdaad heel leuk, maar de selfies lieten we maar achterwege… Lindau roept !

Lindau zelf hou ik voor een volgend blog.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

58 gedachten over “2023 – n° 055 – De Noord-Oost oever van de Bodensee”

 1. Superb photos, Rudi. I particularly like the opening photo of St. Georg Church; fabulous colours & variety of subjects 🙋‍♂️

  1. Een heel interessant museum maar jammer genoeg hadden we niet voldoende tijd om het gans te bezoeken. We hadden immers nog een fietstocht naar Lindau op het programma staan.

 2. dank je wel Rudi
  voor schitterend verslag in woord en beeld
  nu weet ik wat ik o.a.gemist heb in ’91 , toen ik bij Mumpf de Rijn verliet en die later in Zurich weer op te pikken 🙂
  1 ding is zeker jullie genoten daar ten volle , en het is ook een echte aanrader om te bezoeken

  1. Dank je Karel en ja, misschien heb je wel wat gemist, maar anderzijds ga je dan weer veel gezien hebben waar wij niet aan voorbij kwamen. Je kan immers nooit alles gezien hebben in één mensenleven 🙂 Fijn weekend !

   1. klopt Rudi
    ik zag veel op mijn fietstochten door verschillende landen , en ik heb niets gemist hoor , maar had ik de Rijn blijven volgen toen die ik vanaf zeg maar net na Nijmegen volgde had ik langs de Bodensee gekomen , nu pikte ik deze weer op bij Zurich 🙂

 3. Wat maak je er veel werk van om ons een beetje mee te laten reizen.
  Veel moois onderweg…en prachtige foto’s
  fijn weekend

  1. Dat doe ik met plezier hoor, want ik weet dat veel mensen er wel wat uit kunnen halen…. of het nu zuiver cybermatig is of om ideeën op te doen om zelf op verkenning te gaan…. allemaal meer dan welkom !

  1. Gern geschehen 🙂 Wir waren mit unserem Hotel auf jeden Fall zufrieden, das Zimmer war ordentlich, sauber und das Frühstück war sehr umfangreich. Abends konnte man dort auch etwas essen gehen, aber wir sind meist woanders hingegangen, um etwas Leckeres zu finden.
   Ein schönes Wochenende und viele Grüße.

   1. Hallo Rudi,
    dankeschön! Darf ich nochmal zurück fragen?
    Wart ihr im Hotel Krone in Immenstaad-Stein oder im Hotel Gasthaus Krone in Immenstaad?Neben demLetztgenannten soll eine laute Baustelle sein.
    LG
    Inga

 4. Ik heb er weer van genoten om even virtueel mee te reizen in de buurt van de Bodensee. Het is en blijft een prachtige omgeving. Dat Zeppelinmuseum zou ik vast ook bezocht hebben. Ik heb dat altijd tot de verbeelding sprekende luchtvaartuigen gevonden. Ook die oude hangbrug vind ik de moeite van het bekijken waard.
  Prettig weekend verder.

 5. Het is weer een mooi vervolg geworden Rudi. Ik heb je tekst ook met aandacht gelezen. Of die hangbrug de ‘langste’ is, zoals je hier schrijft, dat trek ik in twijfel. Ik dacht dat de langste hangbrug in Duitsland de Hängeseilbrücke is (volgens verschillende bronnen). De brug die jij hebt gezien, is dan wel de ‘oudste’. Mogelijk bedoel je het zo.

  1. Wel ik denk dat ze hier hebben over het type brug… de brug die jij bedoelt is voor voetgangers, hier gaat het over een hangbrug waar het verkeer over heel kan (kon) rijden. Momenteel rijden de wagens er over een nieuwe brug die er net naast ligt maar dit monument wordt dus wel bewaard.

 6. Ziet er mooi uit, het weer was ook prachtig zo te zien, fraaie foto’s ook. Misschien kan je voor de VVV aldaar gaan werken 🙂

 7. Quand je vois ton nouveau site et face à mon peu de compétences pour créer de toutes pièces un site, je me dis que je suis bien peu douée. J’apprécie qu’en cliquant sur tes images on puisse les voir en plus grand et cette série comme les précédentes est vraiment superbe. J’y découvre beaucoup de lieux que je ne connais pas et j’en suis ravie. Merci Rudi pour partager avec nous tes vacances. J’aime!

  1. Ce que vous écrivez est très injuste ! Votre (vos) site(s) méritent également une belle place sur Internet. Ce n’est pas parce qu’ils sont un peu plus simples à construire qu’ils ne sont pas fabriqués avec des connaissances et, surtout, avec beaucoup d’amour.
   Profitez désormais en toute tranquillité des belles images du lac de Constance et de ses environs. Ne vous inquiétez pas, il y aura encore quelques blogs sur nos dernières vacances.
   Bon dimanche Marie.

 8. Je hebt flink wat werk gestoken in deze boeiende reis reportage (waarvoor mijn dank !)
  Met de talloze interessante links zijn we weer een paar uurtjes zoet 👍
  Ik ben nu al benieuwd naar de foto’s die ik er zal maken volgend jaar of later 😃

  1. Wel Dirk, wees maar zeker dat ik al jullie vakanties ook met volle aandacht wil volgen en zeker wanneer je richting Bodensee zou gaan 😉 Nog veel surf- en leesplezier.

 9. Weer zulk prachtig reisverslag met echt mooie foto’s, wetenswaardigheden en info.
  Kijken naar je blog is voor mij een beetje op reis gaan dat ik ik door gezondheidsproblemen niet meer kan doen. Af en toe nog eens naar de Ardennen, waar ik dan ook tevreden mee ben. Gelukkig heb ik vroeger wel een stuk van de wereld kunnen zien

  1. De Ardennen zijn ook heel mooi Marylou en vooral de rust en de natuur trekt me daar heel erg aan. Het is trouwens weeral veel te lang geleden dat we nog eens die kant uit gingen. Leuk om te lezen dat je mijn blog een beetje beschouwd als een soort van “op reis gaan” – ik gun het je van harte !

  1. Wauw, je bent hier niet de enige die erg geïnspireerd geraakt is door mijn blogreeks over de Bodensee. Wel Rudy, ik kan het je heel erg aanbevelen hoor en ik denk dat jij het daar ook heel erg naar je zin gaat hebben. Laat het duidelijk zijn dat je ook zonder fiets heel veel kan zien. Langs de hele oever van het meer rijdt een lijnbus die je ook overal naar toe brengt. Daarnaast zijn er de diverse bootdiensten die alle dorpen langs het meer met elkaar verbinden en de twee veerboten voor voetgangers, fietsers, auto’s en vrachtwagen die vertrekken vanuit Meersburg (richting Konstanz) of vanuit Friedrichshafen (richting Romanshorn in Zwitserland). Mocht je meer info willen als je bezig ben om een reis voor te bereiden, kunnen we desnoods wel eens samenkomen.
   Fijne zondag en geniet nog van de laatste zomerse dagen.

 10. De connectie met de zeppelin had ik niet meer helder. Het ongeluk wel.
  Je kunt wel volgens mij wel tientallen berichten vullen met je vakantie aan de Bodensee. Ik val van de ene oohhhh in de andere.
  Wederom een prachtige fotoserie.

 11. Deze omgeving bij eiland is zeker schitterend om te zien. Zeppelin in de lucht kwam ook tegen. Heel apart gezicht. Heel vroeger gebeurde zeppelin vreselijk ongeluk in de lucht.Heel erg….. Heel apart gezicht. Gelijk ook naar de museum gegaan. Wat is daar van binnen goed uit. Mooie serie foto’s.

  1. Ja het is prachtig om te zien hoe de Zeppelins ginds in onze moderne tijden nog door de lucht klieven. Ze zijn wel veel kleiner dan de Hindenburg die jammer genoeg in de vlammen op ging. Lindau is heel zeker een prachtig eiland en wat leuk dat jullie daar ook ooit waren.

 12. Die Zeppeline über Friedrichshafen sind schon was Besonderes. Leider habe ich in Friedrichshafen vergeblich nach so etwas wie einer Altstadt gesucht (bis ich gemerkt habe, ich bin längst drin…). Sieht aus, als hätten Sie eine schöne Zeit gehab.

  1. Auf unserer Radtour nach Lindau sind wir einfach an Friedrichshafen vorbeigefahren. Wir hielten am Bij-Zeppelin-Museum an und besichtigten nur die Eingangshalle. Wir sind nicht in die Stadt selbst gegangen, sondern sind einfach von West nach Ost am Wasser entlang gefahren. Wir fanden es sehr cool, dass Zeppeline oft über dem See fliegen. Sie können damit sogar Rundflüge unternehmen!
   https://zeppelinflug.de/de/zeppelin-fluege/rundfluege-friedrichshafen

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.