Sprinkhanen weetjes

Voor wie op een zomerse dag of avond langs een grasveld loopt, zal het geluid van de sprinkhanen en krekels ongetwijfeld vertrouwd in de oren klinken. Sprinkhanen produceren vooral overdag hun geluid terwijl het ’s avond eerder de krekels zijn die van zich laten horen. Twee keer raden waarom ze al die herrie maken….  in de eerste plaats was dit van belang om roofdieren te slim af te zijn en pas later werd het ingezet om sekspartners te vinden.

De ene sprinkhaan is de andere niet

In een van mijn vorige blogs kwam het Zuidelijk Spitskopje (Conocephalus dorsalis) reeds aan bod. Er staat ook een  Gewoon Spitskopje (Conocephalus fuscus) wiens vleugels merkelijk korter zijn. Op onderstaande foto’s zou je rechts het gewone spitskopje zien.

De grootste

Onze grootste sprinkhaan is de Grote Groene Sabelsprinkhaan (Tettigonia viridissima) die met zijn lengte van 27 tot 38 mm (lichaamslengte zonder de vleugels meegerekend) een opvallende verschijning is, tenminste als hij zich laat zien. Scherpe ogen zullen opgemerkt hebben dat ik onderstaande foto ondersteboven heb geplaatst zodat je het dier in rechtopstaande positie kan bewonderen. Het betreft hier nog een jong exemplaar waarbij de lange sabelvormige legbuis nog niet volledig is uitgegroeid wat de totale lengte kan doen oplopen tot 60 mm.

Krassen en Ratelen

Op de bovenste 3 foto’s zien we de Ratelaar (Glyptobothrus biguttulus), grijs-bruin (soms groen-geel) gekleurd met vaak een rode achterlijfspunt. De voelsprieten zijn ongeveer de helft van de lichaamslengte, de voelsprieten van vrouwtjes zijn korter. Op de kop en borststuk zit een zandlopervormig halsschild met in het midden een dunne plooi. Hij deelt zijn leefgebied vaak met de Bruine sprinkhaan (Glyptobothrus brunneus).

De onderste twee foto’s (met excuses voor de kwaliteit) toont de Krasser (Chorthippus parallelus), het is één van de meest voorkomende sprinkhanen in Vlaanderen. Je vind hem vooral in graslanden, bermen en braakliggende terreinen.

De determinaties van beide bovenstaande soorten zijn onder voorbehoud.

En nu de hamvraag...

Al deze wezens maken een boel herrie in onze graslanden en we weten ondertussen ook waarom ze dit doen…  Maar wie kan op bovenstaande foto’s de oren van de sprinkhaan vinden ?

Wel, je zal het nooit vermoeden maar sprinkhanen horen met hun poten of hun achterlijf (buik) !  Op onderstaande foto zie je waar de trommelvliezen bij de sabelsprinkhaan zich bevinden.  (zie de pijltjes op de foto)

Meer Sprinkhaan weetjes:

 

 • Sprinkhanen zijn nauw verwant aan de kreeften.
 • Er bestaan bloeddorstige sprinkhanen (zoals Acanthoplus discoidalis) die uitermate scherpe kaken hebben en in staat zijn om vogeleieren open te breken en jongen te doden.
 • Sprinkhanen zijn atletische springers, in vergelijking met een mens, springen ze moeiteloos over een voetbalveld heen.
 • Een sprinkhaan in gevaar spuugt soms zijn maag leeg of laat de poot los waarmee hij gegrepen wordt.
 • Sprinkhanen haten koude, ze komen enkel voor wat het voldoende warm is.
 • Sprinkhanen hebben een zeer geavanceerd geurorgaan waardoor ze kunnen ingezet worden om explosieven op te sporen. Het bleek dat ze er wonderwel in geslaagd zijn. Aan de hand van geïmplanteerde elektroden, die de hersensignalen van de beestjes interpreteren, konden ze een sprinkhaan ‘ombouwen’ tot een snuffelhond annex kanarie in de koolmijn.
Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

82 gedachten over “2023 – n° 046 – De oren van de sprinkhaan”

 1. Hans Brongers

  Mooie beelden en een helder informatief artikel weer Rudi. Dank je weer voor het delen. Mooie dag gewenst….

  1. Heel erg bedankt voor het bezoekje dat je aan mijn blogpagina bracht en voor het complimentje voor de foto’s. Als natuur je interesse wegdraagt zonder al te wetenschappelijk te worden, dan ben je hier misschien wel aan het goede adres. Op een speelse manier tracht ik de natuur wat dichterbij te brengen waardoor er hopelijk ook meer respect ontstaat voor al de schoonheid die we gratis en voor niks krijgen, elke dag opnieuw…. Ook nog heel veel succes gewenst met jouw initiatief rond gezond leven.
   Nog een fijne avond gewenst en groetjes,
   Rudi

 2. Wonderful photos, Rudi.
  I especially like the first one with the side-on view. 🙂

 3. Very nice pictures of your various grasshoppers, Rudi. Some of them we call Katydids here. Personally I am glad that my ears are on my head and closer to the clouds. 🙂

  1. Zelfs voor mij was het verrassend om te ontdekken waar de oren van de sprinkhanen zitten hoor.
   Goede start in de nieuwe week, ondanks het trieste weer…

   1. Dat geloof ik graag.
    Aan het weer kunnen we zelf niets veranderen. Ook ik, wens jou een goede start in deze nieuwe week.

 4. Hallo Rudi interesante weetjes deelde je en de foto’s zijn echt prachtig. Nooit op gelet waar de oren waren maar mijn oren horen hor ook graag het geluid wat ze maken. Nu moeten ze nog eens blijven poseren voor mij want ze springen steeds weg.😀

  1. Toegegeven, het is niet de meest voor de hand liggende plaats om je oren te hebben 🙂
   Ik denk dat ik heel veel geluk had dat die sabelsprinkhaan er wat dromerig bij zat op (hing aan) die bramentak. Meestal gaan ze direct in dekking. Voor de kleinere soorten had ik meer geduld nodig.
   Bedankt voor je reactie Tine en nog een fijne dag gewenst.

 5. Ich bin begeistert von Ihren Tipps zu Heuschrecken, ich wusste nicht, dass sie so viele Tricks auf Lager haben. In der Kindheit habe ich häufig Heuschrecken beobachtet, die kleinen grauen haben sich wunderbar fangen lassen. Im Hochsommer vibriert das ganze Gras, überall ist Bewegung, bei jedem Schritt.

  1. Ehrlich gesagt kannte ich auch nicht alle Details, aber Mr. Google hat mir dabei ein wenig geholfen (ich gebe es zu). Ist es nicht wunderbar, diese Sommerabende, wenn die Luft erfüllt ist von ihren Liedern?
   Sie haben sie also schon oft erwischt, Kasia, und nie daran gedacht, ihnen irgendeine Art von Training zu geben, denn wie Sie lesen konnten, verfügen sie über besondere Fähigkeiten – LOL.
   Ich wünsche Ihnen einen schönen Tag und grüße Sie

  1. Waar die haar oren zitten, zou ik niet weten hoor….. ha ha ha (grapje)
   Bedankt voor je reactie en mijn oprechte complimenten voor je website en de inhoud, echt de moeite hoor.
   Vriendelijke groet en nog een fijne dag gewenst,
   Rudi

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.