Een zomerse 1e Mei

Eindelijk was het dan zo ver… 1 mei 2024 was onze eerste aangenaam warme lentedag met temperaturen boven de 20°C. Een ideale dag voor het plannen van een wat langere fietstocht en te genieten van het frisse groen dat alom aanwezig was.

Het plan was om vanuit mijn woonplaats (Antwerpen) te fietsen naar de vallei van de Mark, een rivier die vanuit het Turnhouts vennengebied, via Rijkevorsel, Hoogstraten, Minderhout, Meer en Meerle-Dreef richting Breda (NL) stroomt. Voorbij Breda gaat de Mark over in de Dintel, waarna het rivierwater via het Volkerak, Rijn-Scheldekanaal en Spuikanaal Bath uitkomt in de Westerschelde

Antwerpen verlaten we via de Schotense vaart, een kanaal dat vanaf het Albertkanaal noordelijk via Turnhout en Mol door de Noorderkempen loopt om in Kwaadmechelen terug het Albertkanaal te vervoegen.

100 km genieten

Ik had mezelf voorgenomen om 50 km ver te fietsen en te kijken tot waar me dit zou brengen. Volgens Komoot zou het Markdal binnen mijn bereik liggen. Dit bleek dus te kloppen. Het was slechts nog een 14 tal kilometer tot het centrum van Breda toen ik mijn picknickplek en keerpunt koos. Een fraai plekje aan de idyllische oevers van de Mark

Graag laat ik u meegenieten aan de hand van een kort fotoverslag. De beelden geven u een hopelijk een indruk van de rustige paden langswaar Komoot mij wist te loodsen.

In Sint Lenaarts was het de parochieker St.-Leonardus en Kasteel De Eester die de aandacht wist te trekken. Dit 19e eeuwse kasteeltje staat in een parkachtige omgeving aan de baan van Sint-Lenaarts naar Hoogstraten. Het is een typisch voorbeeld van Vlaamse neorenaissance en dateert uit 1890.

Wie Hoogstraten (en omgeving) zegt, zegt ook aardbeien. Het is zowat het centrum van de aardbeien in België. Jammer genoeg was het nog te vroeg om van deze lekkernij te smullen.

Uiteindelijk, na 50 km fietsen bevind ik me in de Vallei  van de Mark. Het is bij uitstek een plek om te wandelen en te fietsen langs het kilometers lange pad dat de kronkelende rivier volgt tot in de stad Breda. Je ontdekt er een oase van rust en vrede en vond er dan ook een ideale plek (grote foto boven) om mij neer te zetten en te genieten van mijn picknick terwijl genoot van het natuurschoon en de talrijke watervogels die soms rakelings boven mijn scheerden.

Een hele grote verrassing op mijn terugweg vormde het ooievaarsnest dat ik in de verte ontdekte…

Ik kan dit blog afsluiten met de boodschap dat, wie van de natuur houdt, zeker een uitje moet plannen naar de Vallei van de Mark. Het “Pad langs de Mark” start bij deze Google Maps coördinaten: 51.45830, 4.74428 en loopt dus helemaal door tot in Breda.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

82 gedachten over “2024 – n° 026 – Fietsen naar het Markdal”

 1. een ideale dag om te fietsen Rudi

  je bracht de tocht mooi in beeld

  een streek die wat te ver af is voor mij

  alhoewel in Hoogstraten ben ik wel eens geweest, de torenspits van de kerk was me vooral opgevallen

  een prettige dag gewenst

 2. Fijn dat jullie weer eens op de fiets konden genieten van een mooie tocht Rudi.
  Je verslag is als van ouds helder en verduidelijkend.
  De fraaie foto’s maken het compleet.
  Dank je dat wij weer mochten mee genieten!
  Hans

 3. It may be too early for strawberries, but what a lovely day you had! And how exciting to find the stork’s nest! I wish you many more peaceful bike rides in the countryside – and have a great week!

  1. The strawberries will come soon 🙂 I was realy surprised to find these storks, it was one of the highlights on my tour.
   Thanks for your lovely comment and have a lovely evening.

 4. Prachtig weer om te wandelen. Je hebt aardig foto’s gemaakt. De eend kwam eraan vliegen. Prachtig. Kunst aardbei heel apart uit zo. Dan gelijk erachteraan gelijk echt aardbei foto’s gemaakt. Wat is daar mooie omgeving. Ooievaars staat heel goed op de foto’s. Fijn weekend.

  1. Ja met zo’n reusachtige aardbei midden op de baan kan je er echt niet omheen dat je in de aardbeienstreek bij uitstek bent 🙂
   Ik vond het broedende ooievaarspaar ook echt geweldig om zien hoor.

 5. Hallo Rude,
  wieder sehr schöne Aufnahmen.
  Wenn da eine Erdbeere fehlt, dann habe ich Dir eine gestohlen.
  Lieber Gruss Claudia

 6. Spring time is the best, you have so many wonderful things to see from architecture to wildlife. Love the views from your ride. 🙂

 7. Mit einem Rad lässt sich die Landschaft sehr schön entdecken. Das milde Wetter und die aufgehende Natur bieten die besten Voraussetzungen, und auf ihrer Radtour gab es viel zu sehen.

  1. Das ist völlig richtig, Kasia, mit dem Fahrrad kommt man an Orte, die man mit dem Auto oft nicht erreicht. Auf dem Fahrrad fühlt man sich auch viel stärker mit der Umgebung verbunden, durch die man fährt. Schönes Wetter ist Voraussetzung, damit es wirklich Spaß macht 🙂 Vielen Dank für Ihre Antwort und einen schönen Tag.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.