Een zomerse 1e Mei

Eindelijk was het dan zo ver… 1 mei 2024 was onze eerste aangenaam warme lentedag met temperaturen boven de 20°C. Een ideale dag voor het plannen van een wat langere fietstocht en te genieten van het frisse groen dat alom aanwezig was.

Het plan was om vanuit mijn woonplaats (Antwerpen) te fietsen naar de vallei van de Mark, een rivier die vanuit het Turnhouts vennengebied, via Rijkevorsel, Hoogstraten, Minderhout, Meer en Meerle-Dreef richting Breda (NL) stroomt. Voorbij Breda gaat de Mark over in de Dintel, waarna het rivierwater via het Volkerak, Rijn-Scheldekanaal en Spuikanaal Bath uitkomt in de Westerschelde

Antwerpen verlaten we via de Schotense vaart, een kanaal dat vanaf het Albertkanaal noordelijk via Turnhout en Mol door de Noorderkempen loopt om in Kwaadmechelen terug het Albertkanaal te vervoegen.

100 km genieten

Ik had mezelf voorgenomen om 50 km ver te fietsen en te kijken tot waar me dit zou brengen. Volgens Komoot zou het Markdal binnen mijn bereik liggen. Dit bleek dus te kloppen. Het was slechts nog een 14 tal kilometer tot het centrum van Breda toen ik mijn picknickplek en keerpunt koos. Een fraai plekje aan de idyllische oevers van de Mark

Graag laat ik u meegenieten aan de hand van een kort fotoverslag. De beelden geven u een hopelijk een indruk van de rustige paden langswaar Komoot mij wist te loodsen.

In Sint Lenaarts was het de parochieker St.-Leonardus en Kasteel De Eester die de aandacht wist te trekken. Dit 19e eeuwse kasteeltje staat in een parkachtige omgeving aan de baan van Sint-Lenaarts naar Hoogstraten. Het is een typisch voorbeeld van Vlaamse neorenaissance en dateert uit 1890.

Wie Hoogstraten (en omgeving) zegt, zegt ook aardbeien. Het is zowat het centrum van de aardbeien in België. Jammer genoeg was het nog te vroeg om van deze lekkernij te smullen.

Uiteindelijk, na 50 km fietsen bevind ik me in de Vallei  van de Mark. Het is bij uitstek een plek om te wandelen en te fietsen langs het kilometers lange pad dat de kronkelende rivier volgt tot in de stad Breda. Je ontdekt er een oase van rust en vrede en vond er dan ook een ideale plek (grote foto boven) om mij neer te zetten en te genieten van mijn picknick terwijl genoot van het natuurschoon en de talrijke watervogels die soms rakelings boven mijn scheerden.

Een hele grote verrassing op mijn terugweg vormde het ooievaarsnest dat ik in de verte ontdekte…

Ik kan dit blog afsluiten met de boodschap dat, wie van de natuur houdt, zeker een uitje moet plannen naar de Vallei van de Mark. Het “Pad langs de Mark” start bij deze Google Maps coördinaten: 51.45830, 4.74428 en loopt dus helemaal door tot in Breda.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

92 gedachten over “2024 – n° 026 – Fietsen naar het Markdal”

 1. Lijkt me een zalige fietstocht geweest en die gemiste aardbeien komen nog wel 🍓🍓🍓🤩

  1. Het was gewoon zalig Pedro, zowel wat het weer als de rit als de eindbestemming… het zal allemaal héél erg mee 😉
   Nog een fijne dag gewenst !

 2. Sieht nach einer wunderschönen Radtour aus, lieber Rudi!
  Liebe Grüße und dir noch ein schönes Wochenende, Roland

 3. Encore une série qui fait plaisir à voir. Ton pays je trouve est vraiment beau et le printemps magnifique, que ce soit au fil de l’eau, sur les chemins où avec des oiseaux dont le cormoran, un de mes oiseaux préférés, non protégé hélas chez nous et pourtant très intéressant à observer et photogénique aussi. Merci pour ce partage Rudi, à très vite!

  1. Merci pour cette gentille réponse Marie, mais je n’ai aucun doute que la région où vous habitez a au moins autant – sinon plus – à offrir.
   Bonne journée et salutations.

 4. prachtige rit Rudi
  je hebt het mooi in beeld gebracht ook , dank je wel
  is wel wat te ver van hier , dus ik blijf in de natuur hier 🙂

  1. Dank je Karel en ik ben er heel zeker van dat de natuur bij jou evengoed hele mooie plekjes te bieden heeft, trouwens je toonde er al verschillende van in je blogs 🙂
   Fijne dag nog Karel.

  1. Best is zelf de route uit te tekenenen op Komoot. Het Pad langs de Mark start in Meer (Zandbergenstraat) er staat een bordje.
   Er is een beperkte parkeergelegenheid aan het begin van het pad. Vandaar fiets je continu in noordelijke richting langs de Mark evt. tot in het centrum van Breda. De terugrit kan je evt. ook afwisselen met een stuk door het Mastbos te rijden om dan weer terug bij de Mark te komen. Ook op Google maps kan je (zeker in satelite view) zeer mooi zien waar de wegen lopen. Succes.

     1. Heb ondertussen een korte rit vanuit Meer naar Breda in de knooppunter app gezet. Gaan we morgen rijden als er niks tussenkomt.

      1. He dat is tof, ik hoop dat het voor jullie een hele fijne rit geworden is.
       Ik fietste gisteren van Berchem door de haven in de richting van de Oesterdam naar Tholen en daarna terug huiswaarts over Bergen op Zoom en Putte.

      2. Inderdaad veel kilometers (120 in totaal) maar het was wel zalig op zo’n doordeweekse zondag. Lekker rustig in de haven, en langs de oesterdam. Bergen op Zoom is natuurlijk altijd wat drukker maar zeker niet overdreven hoor.

 5. Wat het weer betreft, moest je geduld hebben maar het werd beloond.
  Aan de foto’s te zien is het zeker de moeite waard er een kijkje te gaan nemen.

 6. Sfeervolle natuurbeelden .De vallei van de Mark is een bijzonder stuk pure natuur waar ik alle jaren een paar keer kom.Heb daar al heel wat wandelingen gedaan er n heel veel plekken verkend.

 7. Het staat voor kijf dat je 150% hebt genoten van deze uitgebreide fietsroute !
  Hoogstraten is bij ons in Vlaams Brabant bekend als het aardbeien kweek gebied.
  De fietsroutes in deze streek hebben we (we = mijn madam en ik + onze buren) meermaals gefietst en ik kan ze alleen maar aanbevelen aan mensen die het gebied nog niet kennen. Een mooi logje dat in een Vlaanderen Vakantie land toerisme folder zeker zou passen !

  1. Bedankt Dirk voor deze ondersteunende woorden die zeker bewijzen dat ik niet overdreven heb in mijn blogje 🙂 Het is inderdaad een zeer prachtig gebied dat je gewoon moet bezocht hebben. Ik was er ook al meermaals hoor, maar nog nooit met de fiets van thuis uit.

 8. Volledig onbekend voor mij, en dus een hele goeie tip. Het landschap ziet er inderdaad prachtig uit. Het ooievaarsnest heb je goed gespot, en dit alleen al zou voor mij de moeite genoeg zijn. Bedankt voor de routetip en de coördinaten.

 9. Een prachtige fietstocht Rudi en inderdaad jammer van de aardbeien. Groetjes uit Spanje, Rudy

 10. Das sieht alles sehr einladend aus! Ein Grund um sich diese Gegend einmal genauer anzusehen.
  Herzlichen Dank fürs Zeigen Horst

 11. Dat is een mooie tip, wil ik zeker onthouden Rudi. Kan je er ook met de auto geraken en daar dan rondwandelen? Een heerlijke plek om tot rust te komen lijkt me. Die zonnige dagen die we al mochten beleven, doen een mens zeker deugd, kan ik enkel maar beamen.

  1. Uiteraard kan je er ook met de auto komen. Het pad start in Meer (Zandbergenstraat) er staat een bordje met de tekst “Paadje langs de Mark”.
   Het ganse pad loopt van daar helemaal tot aan de zuidrand van Breda. Je kan ook op diverse tussenliggende plekken parkeergelegenheden vinden van waaruit je tot bij de Mark kan geraken.
   Best is dat je de situatie op Google Maps (satelite view) bekijkt of eventueel Komoot als je die zou gebruiken.

 12. Dat moet kijkend naar je mooie, afwisselende fotoserie een mooie rit geweest zijn. Hoewel ik die streek niet ken, had het ook zomaar in Fryslân kunnen zijn. Ik heb woensdag en donderdag geprofiteerd van het mooie weer met twee keer een mooi ritje van 30 op de iLark. Het landschap waar ik doorheen reed, deed niet onder voor het jouwe, al ontbrak mij een stadsbezoekje onderweg.
  Mooie dag verder, Rudi.

  1. Wel Jan, dat geloof ik heel graag ! Van wat ik van jou reeds zag, ben ik er meer ooit van overtuigd dat Friesland nog veel meer aan natuur te bieden heeft hoor.
   Trouwens 30 km met je iLark is ook niet niks hoor, ik vind het geweldig voor jou dat je over zo’n grote “range” beschikt om op pad te gaan.

 13. I’m a bit late but your photos paint a wonderful picture! I love this time of year but for us it RAINED all day & more! ☔ Perhaps the summer will be better! Thanks, Rudi, for your gorgeous photo-blog! 🙋‍♂️

 14. Fijn dat je een lange fietstocht kon maken. Kan ik concluderen dat je weer wat meer tijd voor jezelf krijgt?
  Getuige je fotoserie heb je een hele mooie fietstocht gemaakt.
  Fijne avond!

  1. Dank je Jetske, af en toe probeer ik er wel even tussenuit te gaan, het was een ware verademing tussen alle drukte door 🙂
   Nog een fijne dag gewenst en vele groetjes

 15. How exciting to see the stork’s nest along this beautiful bike trip. I can feel the Spring in the air from you wonderful photos.

  You must be very fit to do this trip on pedal-power.

  1. To be honest, I have an e-bike Vicki 🙂
   This was our first warm day of the year, it felt like summer. The day after it was much cooler again.
   Have a nice day and many greets.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.