Paalwoningen en Luxe Hotels

Onze vierde trip brengt ons vanuit Meersburg (waar we de wagen achter lieten op de grote parking bij de veerboot naar Konstanz). Van daaruit fietsten we in een klein half uurtje naar Unteruhldingen, een niet zo groot dorp met een mooie jachthaven en een keurig aangelegdde oeverpromenade.

Het Paalwoningendorp

Als Unteruhldingen voor iets bekendheid geniet, dan is het wel voor zijn openluchtmuseum waar je het paalwoningendorp kan bezoeken. Het gaat om reconstructies, gebouwd op basis van 3.000 jaar oude restanten die men langs de oevers van de Bodensee heeft teruggevonden. Meer info lees je op hun website of je kan de informatiebrochure hier onderaan bekijken. Deze brochure is ook te downloaden in 12 verschillende talen.

Het barokjuweel van Birnau

Een eindje verder en wat hogerop tegen de helling ligt het befaamde barokke  Cisterciënzer klooster van Birnau. Vanaf het fietspad langs de oever is het slechts een korte klim en zeker de moeite waard ! Vanaf het voorplein van het klooster geniet je trouwens ook van een prachtig uitzicht op de Bodensee. Meer info over de kloosterkerk vind je via deze link.

Schloss Maurach

Voor wie de kleine klim naar Birnau net te veel is, kan zich vergapen aan het Schloss Maurach dat zich beneden aan de oever van de Bodensee bevindt (op gelijke hoogte van Birnau).  Klik op de foto onderaan en er ontvouwt zich een prachtige panoramische blik op zowel dit Kasteeel als op de Barokkerk van Birnau !

Via Nussdorf naar Überlingen

Wanneer we in Nüssdorf arriveren, worden we omringd door prachtige vakantieverblijven waarvan ik de prijs niet durf te raden. Aantrekkelijk zijn ze absoluut en hun ligging langs de oever van het meer zal menig voorbijganger zeker doen watertanden.

Uiteindelijk komen we aan in het wat mondain aanvoelende Überlingen, vooral vanwege de chique hotels langs de waterkant waar we meteen op botsen als we onze wandeling starten. Het oude centrum is dan weer bezaaid met historische gebouwen en een prachtige St.-Nikolaus kloosterkerk.

Op het plein waar de boten toe komen vinden we tevens het opvallende kunstwerk “De Bodenseereiter“, een kunstwerk van Peter Lenk uit het jaar 2000  (foto 3 en 4). Het zou de “rijder van de Bodensee” voorstellen, die volgens de legende onbewust de bevroren Bodensee overstak en stierf van schrik toen hij zich hiervan bewust werd. De laatste keer dat de Bodensee volledig dichtgevroren was, dateert slechts van de winter 1962-1963. Het is geweten dat de bewoners langs de Bodensee eeuwenlang ’s winters over het ijs naar de andere oever van het meer gingen. Enkel de laatste 70 jaar was dit nooit meer mogelijk…

Niet te missen tijdens de terugrit !

Wanneer je terugkeert per fiets naar Meersburg – en dit langs zeer verzorgde fietspaden – is het zeker een aanrader om een tussenstop te maken bij Hofgut Mökingen (Siedlungshof 1, 88690 Uhldingen-Mühlhofen). Deze plek zou je normaal gezien op de heenrit ook moeten gepasseerd zijn. Het ligt midden in de velden langs de fietsroute. Je kan er streekproducten kopen of gewoon een genieten van een hapje en een drankje (al dan niet in een wijnvat). Eén van hun ware specialiteiten zouden hun asperges zijn ! Voor wie het er echt heel leuk vindt, die kan er zelfs logeren in de mooi ingerichte vakantiewoningen (zie website).

 Echt een trip vol afwisseling dus !

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

54 gedachten over “2023 – n° 058 – Van Meersburg naar Überlingen”

  1. Dank je Karel en ik tracht, wanneer mogelijk, ook wat achtergrond info mee te geven aan de hand van links. Zeker nu ik gemerkt heb dat er een aantal mensen zijn die duidelijke belangstelling toonden om ook die kant uit te gaan .

 1. There is amazing light in all your photos! It may have something to do with reflected sky in the lake! Marvellous, Rudi. Looks like you had a wonderful holiday in great weather..🙋‍♂️

  1. We had extreme nice weather this day, the sky was deep blue and the temperatures were around 30°C. Maybe this reflected in the pictures 🙂 Thanks for the compliments Ashley.

 2. Mooie omgeving daar hoor Rudi! En schitterend in beeld gebracht. Die kerken! Ook als je niet een groot liefhebber van barok bent, dan moet je toch onder de indruk zijn. Prachtig.

 3. Dat paaldorp vind ik heel interessant. Als ik daar in de buurt ben, ga ik dat zeker en vast bezoeken.
  De Duitse barok is heel bekend. Wat moeten dat heerlijke tijden zijn geweest om toen te leven 😉

  1. Jammer genoeg kan ik je geen persoonlijke mening geven over het paaldorp, we zijn er wel voorbij gereden en hebben er een glimp van opgevangen maar meer niet. Ons doel van de dag lag eerder bij het verkennen van het westelijk deel van de kustlijn. Hadden we er langer verbleven, dan hadden we het zeker op ons programma gezet en er een dagje voor uitgetrokken.
   De barokkunst in Duitsland is inderdaad zéér indrukwekkend.

 4. The age difference between European cities and those here is so noticeable in the places you are visiting and the beauty of the architecture. Great travel images, Rudi!

 5. Samen in een tonnetje 🙂 en de beloning asperges…heerlijk !
  Een mooie indruk krijgen we zo van wat jullie allemaal gezien hebben en dat is best veel
  Dank daarvoor

  1. Die asperges waren er jammer genoeg niet meer…. te laat op het seizoen 🙁 maar er was nog wel genoeg ander lekkers om van te genieten hoor. Bedankt wedero voor je leuke reactie Nellie.

 6. En voyant cette nouvelle série je ne peux que regretter une fois de plus de ne pas m’être aventurée dans cette région du lac de Constance. Je craque pour les églises baroques et le magnifique buffet d’orgue de Uberlingen mais tout est bon dans cette région et les maisons colorées toujours aussi attractives. Merci Rudi pour cette belle visite. Très belle journée!

  1. Je suis toujours si heureux de pouvoir au moins vous laisser profiter des choses que vous avez manquées de cette façon. Après tout, vous ne pouvez pas avoir été dans tous les endroits et j’en suis très conscient 🙂 Bonne journée et salutations.

 7. Deze route heb jullie echt van genoten. Wat ziet daar prachtig uit. Mooie foto’s.
  Tonnetje is heel apart om te zien. Echt leuk! Mooie kerk hebben daar. Het ziet van binnen heel goed uit.
  Ik heb je verhaal en je foto’s genoten.

  1. In dat tonnetje was het inderdaad heel gezellig én lekker 🙂 maar ook van al het andere hebben we met volle teugen genoten hoor. De barokke kerken in Duitsland zijn zeer gekend vanwege hun overdaad aan versieringen. Leuk te weten dat jullie er weer zo erg van genoten hebben.

 8. volkstuinvanbemar

  Interessant om te lezen. Ik ben eigenlijk nooit die kant op geweest met vakantie, dus ik lees het met extra interesse

  1. Wat niet is, kan misschien altijd nog komen hé… bij mij heeft het ook jaren geduurd vanaf de zin om er naar toe te gaan en het werkelijke afreizen 🙂

 9. Si on n’avait pas suivi le début de ton périple, face à ces maisons sur pilotis, on aurait pu te croire en Polynésie !
  Le reste de la balade est tout aussi somptueux.
  Bonne journée Rudi

  1. Je comprend Marion…, dans des endroits comme la Polynésie il y a encore des maisons sur pilotis où vivent les gens. Quoi qu’il en soit, il est très intéressant de les voir apparaître là-bas, au bord du lac de Constance, comme des reconstitutions de reliques d’un passé lointain. Bonne journée et merci pour ta réaction.

 10. een fraaie reeks Rudi en met interessante informatie

  het (boven)zicht over de kloosterkerk heeft hier mijn voorkeur

  maar dat doet niets af van de kwaliteit van de andere

  een prettige dag gewenst

  1. Kan best begrijpen dat dit uitzicht van de abdij met het meer op de achtergrond je in het oog viel Willy, het is dan ook één van de vele mooie uitzichtpunten langs de Bodensee.

 11. Het was weer een feestje om virtueel mee te reizen. Het is niet alleen een prachtige omgeving, je laat er ook nog eens mooie bouwwerken en interieurs zien. En ook die fontein van de ‘Bodenseereiter’ vind ik prachtig.
  Ik ben nooit een Deutschlandgänger geweest, maar daar zou ik bijna spijt van krijgen.

  1. Dank je Jan en ja, iedereen is uiteraard verschillend. Zelf ben ik al jaren verliefd op de Alpenlanden en Zuid-Duitsland maakt daar deel van uit (net als Noord Italië en natuurlijk Zwitserland en Oostenrijk). Frankrijk heeft een prachtige bergwerld wat de Alpen betreft maar de sfeer van de dorpen (skistations) spreekt me niet echt aan. Oeps, sorry 🙂

   1. Het is net wat je zegt, ieder heeft zijn voorkeuren. Mijn eerste buitenlandreis ging in 1977 naar de Franse Alpen, dat maakte zo’n verpletterende indruk dat op slag verliefd was. 🙂

    1. Wat ik ook zei, de Franse Alpen zijn zeker heel indrukwekkend en kunnen zich absoluut meten met deze van Zwitserland vind ik. Alleen vond ik er de typische gezelligheid van de Alpendorpen niet terug. Trouwens , ook ik was enkele keren in de Franse alpen hoor, anders had ik dit niet kunnen schrijven 😉

 12. Een voor een prachtige reportages, wist niet dat de Bodensee zoveel te bieden heeft…..dankzij jouw verhalen en sprekende foto’s weeral een stukje slimmer en en surplus een instant vakantiegevoel! Dat heet dan virtueel genieten 😀

  1. Bedankt Anita voor het volgen van de vakantieblogs en ik kan je inderdaad verzekeren dat de Bodensee heel veel te bieden heeft. Het stond al jaren op mijn verlanglijstje en nu zag ik de kans om er zelfs een originele fietsvakantie van te maken… een 100% geslaagd idee vol afwisseling. Nu virtueel meegenieten, hopelijk volgende keer ook zelf weer op “voyage” 🙂

 13. You make the whole journey seem irresistible. The bike paths look wonderful and I liked the delightful shady ambience of your last stop.

  1. As you say, the bike paths are a real dream. That’s why biking along Lake Constance is so popular.
   Thanks for your reaction and have a lovely evening Tommy.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.