Er verschijnt langzaam weer kleur in de natuur

Nog midden in de winter lijken een aantal planten precies te weten dat het tijd nadert om hun kopjes weer boven het grondoppervlak te steken. Er beweegt wat ondergronds en dan plots zijn ze er, de voorboden van de naderende lente.

De betovering van de Hamamelis

De Toverhazelaars (Hamamelis soorten) zijn ongetwijfeld één van de eersten die reeds in januari in het oog springen. Van oorsprong zijn ze afkomstig uit de Verenigde Staten, China en Japan. Afhankelijk van de soort kan je ze reeds aantreffen van december tot midden maart. Ze vallen op door hun bloeiwijzen met gekrulde bloemblaadjes die op de nog kale takken staan.

Speelse klokjes al dan niet in de sneeuw

Voor het gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis) maakt het echt niet uit of de wereld nog in een witte sneeuwvacht gehuld is. Hun speelse klokjes bengelen, als het echt moet, ook vrolijk in de ijzige wind. Dit zou je niet verwachten van een bolgewas dat afkomstig is uit Zuid-Europa. Doch zijn wetenschappelijke naam is duidelijk: ‘gala’ (= melk) en ‘anthos’ (= bloem) en nivalis (= ‘in of bij de sneeuw groeiend’).

Symbool voor de lente

Eens februari duiken  overal de krokussen weer op. In de 16e eeuw werden ze vanuit de Balkan en Klein-Azië ingevoerd. De natuurlijke habitats zijn rotsachtige alpenhellingen en bergweiden, evenals bosranden en kreupelhout. Er werden tal van hybriden gekweekt en ondertussen is het één van de meest polulaire voorjaarsbloeiers in onze tuinen. Onze saffraan is afkomstig van de Crocus sativus. De krokus staat symbool voor de lente, nieuw begin, blijdschap. Ze bloeien van februari tot maart.

Vorst is een noodzaak

Wanneer de bollen van de narcis hun noodzakelijke vorstperiode gehad hebben, worden ook deze ondergronds actief. De soorten komen voor van Macaronesië (3 eilandengroepen voor de West-Afrikaanse kust) tot in Afghanistan en verder in Zuidoost-China en Japan. Men spreekt van in totaal zo’n 85 verschillende soorten. Van nature komt in Nederland en België alleen de wilde narcis (Narcissus pseudonarcissus subsp. pseudonarcissus) van nature voor. Ook van krokussen bestaan tal van hybriden die we kennen als voorjaarsbloeiers in onze tuinen.

Kerst na Kerst

Niets is meer misleidend dan de naam “Kerstroos” voor de Helleborus soorten, ze bloeien immers pas vanaf februari tot april. De kerstroos komt van nature voor in de Oostelijke Noord- en Zuidalpen. De plant bloeit met één of enkele witte of roze bloemen. De bloemen verkleuren naar diep roze na de bevruchting. De plant (niet de wortel) wordt beschouwd als zeer giftig door de aanwezigheid van de stof helleborine.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

66 gedachten over “2023 – n° 003 – Langzaam kleur in de natuur”

  1. Stuk voor stuk foto’s waar ik eenvoudigweg vrolijk van word Rudi. Mijn lichte voorkeur qua plant/struik gaat uit naar de helleborus en de hamamelis.

    1. Dank je Hilde 🙂 De toverhazelaars zijn inderdaad heel apart en het zijn ook zowat de eerste (of enigen) die kleur geven op de donkerste dagen. Heleborussen zijn dankbare tuinplanten die het meestal goed doen in tuinen. Fijn weekend en groetjes.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.