In alle opzichten onder het gemiddelde

Dat de maand maart echt geen hoge ogen heeft gegooid, weten we ondertussen. De maand was vochtiger van gemiddeld (81% RV tegenover normaal 75.6% RV), de luchtdruk was lager (1009.9 hPa tegenover normaal 1016.3 hPA), we wind stond iets strakker (4.4 m/sec tegenover normaal 3.7 m/sec) en ook de zon toonde zich aardig wat minder (81.3 u tegenover normaal 125.8 u). Komt daar nog bij dat de neerslag maar liefts 126.5 mm bedroeg tegenover normaal 59.3 mm. Overtuigd ? Ik denk het wel hé… Niettegenstaande lag de temperatuur toch iets hoger dan de normale waarde (7.5°C tegen 7.1°C). (de vernoemde normalen zijn deze vande voorbije 30 jaar, dus 1991 tot 2020)

 

Geen wonder dat we verplicht waren om meer tijd binnenhuis door te brengen en dat is nu net het laatste wat we willen. Net als het weer, ligt ook de kwaliteit van de foto’s onder het gemiddelde…

Fotobron: internet

Improviseren

Het was voor mij de vorige maand dan ook een beetje improviseren om mijn blogberichten van de nodige onderwerpen te voorzien. April ziet er wat dat betreft al een stuk beter uit. Toch wil ik jullie nog een paar foto’s meegeven die dateren van eind maart. Op een koude ochtend trof ik een Kraai die tamelijk bereid leek om me een paar fotomomenten te gunnen. Zittend ik een hoge boom te midden van een open veld, sloeg ze de omgeving aandachtig gade.

Verstopt maar toch gespot

Het was me tot hiertoe nog nooit gelukt om een Buizerd in beeld te krijgen. Telkens als ik er een ontdekte was hij (of zij) me te snel af. Deze keer had ik iets meer geluk, deze leek iets stoutmoediger en was benieuwd wat ik van plan was. Waarschijnlijk beseffend dat hij veilig aan de achterkant van de boomkruin zat, liet hij me toe één enkele foto te maken alvorens zijn vlerken uit te slaan. Herkenbaar is de buizerd zeker maar daar blijft het ook bij… maar ik geef niet op.

Elengant drijvend

Tot slot waren er deze twee Canadese ganzen waarvan er een druk doende was met de verzorging van het verenkleed. Wel jammer dat deze prachtige invasieve vogels in dermate grote aantallen voorkomen waardoor er jaarlijks duizenden moeten worden vernietigd. En toch, geef toe, wat is er mooier dan om op een mistige ochtend een vlucht van deze ganzen laag boven je hoofd te zien voorbij vliegen.

Wie bespiedt hier wie...

Soms krijg je het gevoel alsof er iemand in je nek staart, hoe dit gevoel ontstaat, vraag ik me nog steeds af. Deze keer was het een Houtduif die me aan het bespieden was. Haar blik liet duidelijk haar gedachten raden, vrees ik. Gelukkig stond ik er niet recht onder… ha ha ha.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

50 gedachten over “2023 – n° 011 – Maart 2023”

 1. The weather temps were well below normal here too, Rudi and I’ve had far more than enough. 80s are supposedly coming here soon but I’ll believe it when it happens. Stay warm!

 2. Het weer is gelukkig gekeerd, met meer zon intussen.
  Even reageren op dat ‘improviseren om blogberichten van de nodige onderwerpen te voorzien’. Bloggen deed ik voorheen op een andere manier om toch maar op ‘vaste’ tijdstippen te kunnen posten. Nu blog ik zoals het me uitkomt, afhankelijk of er voldoende foto’s zijn en ik daar volledig achter sta. Iets posten om toch maar ‘iets’ te hebben, is niet aan mij besteed.
  Los daarvan, vind ik die foto met de duif het mooist, met het blauwe van die lucht dat ook terugkomt in de kleur van de duif. Het raakt me, te lezen dat canadese ganzen worden ‘vernietigd’ omwille van hun grote aantal. Wat is dat erg!

  1. Ja, de voorbije dagen wat het op zijn minst droog en zonnig, hoewel nog een koude wind. Het zal heus wel beteren hoor, gewoon nog wat geduld hebben. Was wel blij dat ik weer de natuur in kon trekken en met interessante ontdekkingen, maar die volgen nog wel. Wat de ganzen betreft, inderdaad triest maar wel nodig. Anderzijds, men weet dat ze ook eetbaar zijn… wie weet hebben we ze al wel geproefd zonder het te weten 🙂

 3. Maart 2023 was kort samengevat een heel sombere maand. Hopelijk zien we meer van de zon in april. De afgelopen dagen deden me in ieder geval meer naar buiten komen.

 4. Wel, gisteren en vandaag was het alvast zonnig, maar wel een windje en zeer koud op de fiets. Voor mij mag er direct 10 graden bij. Toch een mooie serie Rudi, en ja, die buizerd zijn niet de makkelijkst te fotograferen vogels, toch een redelijk goeie deze. Fijne avond.

  1. Heb eveneens van de zonnige dagen genoten hoor maar gebruikte wel de wagen om een eind van de stad weg te geraken. Wat de buizerd betreft… er komt weldra een verrasssing 🙂

 5. ha die Rudi
  ja het weer liet nogal wat te wensen over in maart
  nu op naar fijner weer , droger en bovenal wat warmer
  je had geluk met die Buizerd , ik hoor en zie er regelmatig hier , maar alleen erg hoog cirkelend in de lucht
  al in al vind ik de foto’s best wel geslaagd , zeker die met de mooie duif
  rustige avond groet

  1. Laat ons hopen Karel, we kregen alvast een paar zonnige maar nog wel koele dagen hé. Hou zeker de blogs in de gaten, er gaat weldra nog iets over de buizerd volgen en mét beeldmateriaal !

   1. ja ik wandelde gisteren in de stad Utrecht een stukje bbbrrr
    vandaag een stukje in Amsterdam , prima zonder die wind
    ik kijk er naar uit om je vriend de Buizerd te leren kennen

 6. Même si la météo n’est pas de notre côté, les fous de photos comme nous le sommes trouvent toujours un sujet à exploiter et tu as eu de ton côté plusieurs sujets : le corbeau, la buse, la tourterelle. Merci de les avoir partagés avec nous Rudi.

  1. Merci Marie 🙂 On a eu quelqeus jours plein de soleil mais avec un vent froid. A moins, j’était dehors et il y a des surprices a suivre bientôt.

 7. Ondertussen hebben we de tweede dag zonder regen bijna achter de rug 🙂
  Wait and see wat het weer de volgende dagen gaat doen. Maar regen heeft me nog nooit tegengehouden
  om te gaan fotograferen. Met nat en grijs weer kan je bijvoorbeeld heel mooie fotografie maken van oude treinen, treinsporen,enz. Of je kan ergens binnen gaan… in de serres van de plantentuin bijvoorbeeld ?
  Je laatste foto van die duif vind ik vermakelijk én mooi 👍

  1. Gelijk heb je Dirk, maar misschien was het ook een beetje gebrek aan inspiratie… van de voorbije zonnige dagen heb ik wél gebruik gemaakt en mét fraaie resultaten ook nog. Details volgen in de komende blogs. Fijne avond nog Dirk en groetjes.

 8. De gemiddelde temperatuur over de maand maart kwam hier 7,0°C een graad lager uit dan vorig jaar maart. Maar daar staat tegenover dat de afgelopen maand altijd nog zo’n 2 graden warmer was dan gemiddeld over de periode 1971-2000.
  Mooi dat het je voor het eerst gelukt is om een foto van een buizerd te maken. Ik heb er een aantal mooie foto’s van in het archief, maar de laatste tijd zijn ze me vaak te snel af. Maar de aanhouder wint, gewoon doorgaan, Rudi.

  1. Dus toch ook kouder dan vorig jaar hé. Jij baseerde je wel op gemiddelde waarden over een andere periode, maar dat is natuurlijk ook leuk om die vergelijking te kennen.
   Wat de buizerd betreft, ik had gisteren een unieke kans maar die beelden moet ik nog even de de mallemolen draaien. Je krijgt ze weldra zeker te zien Jan.

   1. Ik maak graag de vergelijking met vorig jaar, maar ook met de gemiddelde waarden uit de periode 1971-2000 in mijn regio. Dat doe ik, omdat ik in die periode 12-42 jaar was en dat is toch wel de meest intense levensfase is geweest. Bovendien bewaar ik veel (vervormde) herinneringen aan het weer in die tijd.
    Ik kijk uit naar je buizerd. Maak er een mooie dag van.

 9. Morgen nog een dagje zon en zorgen dat de tuin eindelijk in orde geraakt. Zal het op 1 dag niet in orde krijgen. En dus nog enkele dagen er voor uit trekken

 10. Mooie verhaal over deze vogels. Buizerd in verleden onze balkon gezeten. Was nog jong. Vandaag is zonnig bij ons. Heeft ook hard gevroren. Je hebt in de verte mooie vogels foto’s kunnen maken. Kraai zie bij ons overal. Vaak is dan overlast. Bij ons boven op de dak zijn het broeden. Kraai…. Temperatuur is bij ons nu1 graden. Gaat wel oplopen naar 7 graden bij ons. Fijne dag. Groetjes,

  1. Van de buizerd gaan weldra betere beelden komen… blog in het oog houden dus 🙂
   Hier ook nachtvorst de voorbije nachten maar overdag wel mooie weer op een koude wind na.
   Kraaien zijn er inderdaad méér dan genoeg !

 11. Het is inderdaad als je het zonnetje ziet word je een heel ander mens. Hier in bos hoor je veel vogeltjes fluiten echt prachtig. Met ander woorden die zijn er ook graag bij

  1. Geloof ik graag Rudy, zeker met een weertje zoals de voorbije dagen (en ook vandaag nog) is iedereen er graag bij hé. Geniet maar lekker daar in het bos, prijs je gelukkig… stukken aangenamer toeven dan in een stad.

 12. Unlike where you are, we could use a little more rain and it has been colder than normal for quite a long time now. But the green buds still unfold, the birds nest and life goes on – as we can see from your photos! 😉

 13. Mooi overzicht van de weersomstandigheden van de afgelopen maand. Gelukkig beleven we nu wat zonniger dagen, en dan is de narigheid gauw vergeten. Leuk dat je de buizerd vast kon leggen, dat valt nog niet mee met de meestal schuwe vogel.

 14. Ihre Bilder geben die Stimmung im März wieder. Ich bin auch froh, dass der April mehr schöne Sonnenstunden verspricht. In unseren Breitengraden sind die Menschen sonnenhungrig, vor allem nach einem langen Winter. Bald sind die Vögel mit ihren Küken unterwegs, bald sprießen die Pflanzen, dann werden Sie auch viel Gelegenheit zum Fotografieren haben 😉

  1. Keine Frage, Kasia, wir müssen uns nur noch ein bisschen in Geduld üben, aber selbst im letzten Monat habe ich es geschafft, noch ein paar Mal rauszugehen. Darf ich Ihnen auch auf diesem Weg ein frohes Osterfest wünschen.
   Grüße,
   Rudi

 15. Knap dat je de buizerd zo hebt gefotografeerd. Maar ook de verzameling van de overige foto´s is mooi.
  April mag van mij wel wat boven het gemiddelde worden. Fijne dagen gewenst.

  1. Onderrtussen zijn we half april en krijgen we eindelijk een kijk op een zonnige week die er staat aan te komen 🙂
   Ben benieuwd….. Fijn weekend gewenst en sorry, vond je reactie nu pas.

 16. I know what you mean, the sky are gray here and the pictures are fuzzy for me when trying to photography a bird in the trees. Great shots though. Every photo counts when it comes to birds. At least we get to see them, and something new for me with your photos.

  1. Sorry for my late reaction Sandra… there are a few thing I have to get used to on my new site. What you say about birds is very true. In a few hours you will be able to see some special shots of twoo bussards. Maybe I can surprise you…. Have a lovely weekend and many greets.

 17. We have been getting a lot of rain as well. Will be interesting to see how that plays out for the rest of the spring – hopefully lots of flowers and migrating birds!

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.