Eerder zeldzaam maar zeker geen vogel

De Vingerhelmbloem (Corydalis solida), ook bekend als de Voorjaarshelmbloem of als Vogeltje-op-de-kruk (waarschijnlijk samenhangend met de engelstalige naam “Bird-in-a-bush”), behoort tot de papaverfamiile al is er niet meteen een gelijkenis met klaprozen. In België komt de Vingerhelmbloem vrij algemeen voor in Wallonie maar eerder zeldzaam in Vlaanderen – behalve dan in de van oudsher rijkere bossen van Vlaams-Brabant en Limburg.

Niet verwarren met de Holwortel

De Vingerhelmbloem met zijn paarse, witte of rode bloemen, groeit uit een knolvormige (niet holle) wortel met één of meer niet vertakte, onbehaarde, tere, rechtopstaande, fijn gestreepte stengels. Hij wordt vaak verward met de Holwortel (Corydalis cava, syn. Corydalis bulbosa) die er enorm op lijkt. De schutblaadjes van de bloem zijn bij Holwortel elipsvormig terwijl deze bij de Vinderhelmbloem handvormig gedeeld zijn (wat je duidelijk ziet op de foto’s onderaan).

Verspreiding door mieren

Het zijn vooral mieren die de zaden verspreiden, De zaden zijn voorzien van mierenbroodjes, kleine wittige voedselrijke aanhangsels. Tijdens het verslepen van de zaden bijten de mieren het broodje af. Ondertussen werden de zaden enkele meters verplaatst. Uit het zaadje groeit een nieuw knolletje dat pas na 4 jaar zal bloeien. Voor het afsterven van de bovengrondse delen worden onder de knol meestal ook twee nieuwe knollen gevormd, waarna de oude afsterft – een alternatieve vorm van vermeerdering dus.

Natuurlijke vindplaatsen

De Vingerhelmbloem komt voor in een strook van Frankrijk via Italië tot in het midden van Rusland. De kuststreken van West-Europa en het binnenland van Noord Duistland horen niet bij het natuurlijk areaal. Omdat de plant veel is aangeplant als Stinzenplant is hij soms toch in deze streken te vinden. De bodem moet naast redelijk vochtig ook voedsel- en kalkrijk zijn.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

57 gedachten over “2023 – n° 012 – Vogeltje-op-de-kruk”

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.