Met de fiets naar Rupelmonde

Als het eens niet regent of stormt, moet je er van profiteren om er op uit te trekken. Dat is wat ik dan ook deed, zo’n 2 weken geleden ondertussen. In Hemiksem nam ik de veerboot om de Schelde over te steken en om van daaruit richting Rupelmonde te fietsen. De route loopt door natuurgebied de Kruibeekse Polder.

De Barbierbeekgeul

De Kruibeekse Polder wordt, net als de vallei van de Kallebeek en de Barbierbeek, veel bezocht door vogelliefhebbers. Het hele gebied maakt deel uit van een immens groot overstromingsgebied langs de Schelde. Er liggen tal  van kreken (waterplassen) waarvan de Rupelmondse Kreek ongtwijfeld de grootste is.

De Rupelmondse Kreek

De “Liefkesboom” (boom van de verliefden)

Lindebomen werden vaak geplaatst op kruispunten. Het bevestigen van Mariakapelletjes aan lindebomen is een oud gebruik dat teruggaat tot de voorchristelijke periode, toen de Germaanse godin Freya bij de lindeboom vereerd werd. Freya is de godin van de liefde, gerechtigheid, huiselijk geluk en vruchtbaarheid.

Deze lindeboom bevindt zich op een kruising van wegen naar Kruibeke, Rupelmonde, en Bazel. Geliefden uit alle windstreken vonden én vinden elkaar nog steeds onder deze boom. Aan het kunstwerk (middelste foto onder) kunnen ze hun liefdes slotjes hangen.

Rupelmonde

Dit kleine stadje, gelegen aan de oever van de Schelde, dankt zijn naam aan de Rupel (die de samenvloeiing is van twee andere rivieren: de Nete en de Dijle). die op de tegenoverliggende oever in de Schelde uitmondt. De Romeinen hadden hier reeds een militair castrum gezien zijn strategische ligging. De eerste Vlaamse vermeldingen van Rupelmonde als stad, dateren van de 9e eeuw toen de stad door de inval van de Noormannen werd verwoest.

Een oude scheepshelling van de CNR Werf in Rupelmonde

(nog steeds in gebruik door Tolerant VZW – bouw en restauratie van authentieke Vlaamse en Zeeuwse schepen)

Mercator

Rupelmonde is tevens de geboorteplaats  van Gerardus Mercator (1512-1594), cartograaf en graveur. Zijn geboorteplaats hier was eerder toevallig: zijn vader was op bezoek bij zijn  broer in Rupelmonde samen met zijn hoogzwangere vrouw toen Gerardus geboren werd. Zijn jeugd bracht Gerardus door in Duitsland maar later keerde hij terug naar België om te studeren in Leuven en Antwerpen.

Blijkbaar had men Mercator tijdens de Kerstdagen omgedoopt tot Kerstman en was men er nog niet toe gekomen om hem van deze taak te ontheffen.

Op de terugweg

Als je obervaties doet in de natuur moet je ook opgewassen zijn tegen pech. Zo zag ik  een goeie kilometer buiten Rupelmonde een spong reeën in een weide achter een houtwal. Een mooi moment maar foto’s nemen zat er niet in. Bij de Kallebeek stonden een aantal fotografen die duidelijk iets in het vizier hadden. Even navraag doen, leerde me dat ze een roerdomp hadden zien landen maar die zat ondertussen in het hoge riet en was niet meer te zien.

Gelukkig vloog er ook nog een torenvalk over en daar waagde ik mijn kans mee. Jammer genoeg slechts de 300mm lens mee, de foto’s zijn erg bijgesneden. Ook aalscholvers en grauwe ganzen mochten niet ontbreken.

Ter hoogte van Burcht stak ik met de veerboot de Schelde terug over richting Hoboken. Op de oude scheepswerven worden momenteel elementen gebouwd voor de windmolenparken. Zo bleef deze scheepswerf behouden en onderging ze niet het zelfde lot als de Boelwerf in Temse, waar niets meer van overblijft. Het volledige terrein is nu een woonzone geworden.

Dit alles illustreert hoe industrie, stedenbouw en natuurgebieden mooi kunnen samengaan.

Bedankt voor uw bezoek

Volg m’n blog en blijf op de hoogte van nieuw verschenen berichten.

75 gedachten over “2024 – n° 012 – Mercator en Natuur”

  1. Een hele korte vakantie dan, in minder dan 5 min ben je aan de overzijde. Als je echt een eindje wil varen, dan moet de de waterbus nemen. Echt een aanrader hoor, ik neem ze ook geregeld en dan gaat vaak de fiets ook mee.
   Als je interesse moest hebben… alle info vindt je in onderstaande link:
   https://www.dewaterbus.be/nl
   Een heel fijn weekend gewenst Lies.

 1. Dat is natuurlijk het zeer grote voordeel voor zij die graag erop uit trekken met de fiets, je komt overal ter plaatse eenvoudigweg bij. Met de auto is het deze tijden onbegonnen werk langsheen die wegeniswerken rond A’pen stad.

  Bijzonder prachtige trip heb je weten te beleven Rudi, gepaard gaande me een leuke omschrijving, en in het gezelschap van schitterende foto’s.

  Groetjes, en fijn weekend,
  Marc

 2. pracht rondje Rudi
  ja natuur en wat industrie en wonen kunnen samen , met goede afspraken
  pech is er altijd wel voor een fotograaf , maar je kreeg nog mooie vogels voor de lens
  het oude veerbootje op de helling bij Tolerant is om verliefd op te worden , zo mooi hoe ze de oude glorie weten te behouden
  dat is een flink waterreservoir voor als het hoogwater wordt , hopelijk kunnen ze er wat van vasthouden voor de droge periodes
  dank voor dit mooie rondje

  1. Het is inderdaad een van de belangrijkste overstromingsgebieden in de buurt van Antwerpen. Ik was ook verrast van de activiteiten van Tolerant, had er voordien nooit bij stilgestaan wat men daar deed. Men levert daar mooi werk hoor, ik kon ook even binnen gluren langs het raam en men was aan diverse boten aan het werk.
   Fijn weekend Karel.

 3. Knappe reeks Rudi, en ook erg bedankt voor de links ! Ik moet het eens bekijken of het voor mij doenbaar is, maar vanuit Kapellen naar Hemiksem is al wel een eindje – en dan moet het nog beginnen. Vroeger heb ik wel meerdere keren de auto genomen tot aan de kade van de overzetboot, en dan te voet naar Bazel, maar dat is ook al wat jaren terug, er zal wel veel veranderd zijn. Hoe dan ook heb je een mooie route gevolgd met veel voor het oog en camera. Top Rudi !

  1. Je kan vanuit Antwerpen de waterbus nemen tot Kruibeke ofwel tot Hemiksem (maar daar moet je dan wel nog terug de Schelde oversteken met het gratis veer).
   Hier alle info van de waterbus: https://www.dewaterbus.be/en/scheldt
   Het is echt de uitstap waard hoor en je maakt je wandeling zo groot als je wil, er zijn voldoende mogelijkheden.
   Fijn weekend gewenst Marc.

   1. Heel erg bedankt Rudi, was al gaan kijken op google maps voor ik je bericht had gelezen, maar volledig met de fiets zag ik het niet zitten, maar zoals u voorsteld met de waterbus wordt het een heel pak makkelijker en sneller. Bedankt voor je info en moeite ! Fijn weekend Rudi !

    1. Heel graag gedaan hoor, zelf heb ik het ook al op die manier gedaan. Maar als ik eerst naar Antwerpen moet en dan nog wachten op de waterbus, dan ben ik op die tijd met de e-bike al in Hemiksem en neem ik meteen het veer. Vandaar mijn keuze dus.
     Voor jou lijkt de waterbus dus wel een goede optie, je spaart er zeker een aantal km mee uit die je dan meer kan spenderen als je ter plekke bent 🙂

 4. Een heel mooi én tegelijk informatief logje voor de fietser en de wandelaar.
  Ons kleine landje is best wel mooi als je de de weg weet naar al die verborgen schatten.
  Heel grappig wat ze met het beeld van Mercator hebben uitgespookt 😃
  De torenvalk heb je mooi gevangen met je 300mm !

  1. Die torenvalk had ik echt wel beter gewild hoor, maar ja…. het grote kanon was niet mee hé. Het is daar inderdaad een heel mooi gebied, zeker binnen enkele weken als alles weer groen kleurt.
   Ik geloofde mijn ogen niet toen ik Mercator in deze outfit vond Dirk.
   Fijn weekend gewenst.

 5. En toch ziet de torenvalk er super uit.
  Zowel in de boom als in de lucht.
  Als je de eerste foto ziet van Rupelmonde lijkt het een mooi stadje 🙂

  1. Gezien de omstandigheden mocht ik eigenlijk blij zijn dat de torenvalk enigsinds herkenbaar op de foto stond 😉
   Ik ga zeker proberen om er betere foto’s van te maken deze zomer en dan gaat de 600mm lens zeker mee !
   Fijn weekend Nellie.

  1. That’s rather bad news Tommy…
   Kestrels are quite common over here, sometimes they even breed in cities (on church towers).
   Have a nice weekend and lots of greets.

 6. De Mercatorprojectie, wie kent hem niet. Wist niet dat ie in Rupelmonde geboren was. Maar natuur en stad kunnen goed samen als de stad respect heeft voor de natuur.

  1. Ja ik denk dat Mercator al heel lang over de ganse wereld bekend is door zijn kaartprojecties. Als je zou vragen waar hij (heel toevallig zelfs) geboren werd, dan gaan weinigen buiten hier in België dat weten, vrees ik.
   Fijn weekend gewenst en groetjes

 7. What a wonderful trip and so lucky you are to be able to ride there. The bird images caught my eye, especially the cormorant. Somehow I never imagined you have those water birds in your country. I don’t know why I thought that.

  I’m always drawn to the birds of prey on other blogger’s sites. Apparently they land on the other side of my apartment building, but I never see them.

  1. Cormorants are so common that you will see them all over the world were there is water and fish 🙂 We even have an important nature reserve where many cormorants bread year after year. It’s located about 15 km south of Antwerp. (see this blog on my old website : https://picpholio.wordpress.com/2021/05/16/all-about-flying/ )
   If I was you, I would go and explore where the birds of prey land as it is not so far from your apartment building and other bloggers managed to make pictures.

 8. J’imagine comme les oiseaux doivent être nombreux et bien dans le polder et c’est sans doute pour cela que tu as pu capturer des grues en vol et ces oiseaux comme la crécerelle que je vois beaucoup dans mon village rural et les cormorans qui y sont aussi nombreux. Un oiseau malheureusement pas protégé en France et que les chasseurs de mon village tirent pour faire plaisir aux pêcheurs qui n’aiment pas que les cormorans leur mange le poisson. Merci pour ces séries qui met du baume au coeur. Bonne fin de semaine Rudi.

  1. Il me semble très inapproprié que des chasseurs tirent sur des cormorans pour plaire aux pêcheurs… Je pense que les services municipaux devraient agir contre cela. C’est juste une tuerie inutile pour le plaisir. Ça me fait mal de lire ça.

 9. Is weer prachtig Rudi en bedankt voor de links, zeer nuttig voor mij. Een prettig weekend Rudi

  1. Heel graag gedaan Rudy en zeker ook een plek die binnen jouw bereik ligt. Je kan trouwens ook heel handig gebruik maken van de Waterbus vanuit Antwerpen om daar te geraken.
   Fijn weekend en groetjes.

 10. Leuk zo’n trektocht. Zo kom je van alles tegen waarvan je een foto kan nemen. Interessante info heb je er bij geschreven.

 11. Die Kruibeekse Polder lijkt me een mooie gebied om af en toe eens wat rond te struinen opzoek naar vogels en ander moois in de natuur.
  Grappig wat ze met Mercator hebben gedaan, dat rood staat hem wel, vind ik.
  Mooie foto’s van de vogels in vlucht, leuk dat jij ook aalscholver op je pad trof.
  Maak er een mooi weekend van.

  1. Over de Kruibeekse Polder had ik in het verleden ook al blogs gemaakt, ik kom er best wel geregeld hoor. Weldra zal het er allemaal ook wat groener gaan ogen.
   Voor mijn part zijn ze Mercator totaal vergeten… heel verwonderlijk want hij staat nochtans midden in het centrum en dat centrum is best wel klein…
   Ik denk dat het aalscholver-tijd is, ik zie ze hier ook héél regelmatig opduiken bij de mensen die ik volg ha ha ha (niet enkel bij jou hoor).

 12. The goddess Freya that you mentioned is contained in the English day name Friday and the Dutch day name vrijdag. American workers are known for saying TGIF, Thank God it’s Friday, but they’re not thinking of Freya when they say that.

 13. Grauwe ganzen is zeker prachtig om te zien in de lucht te vliegen. Aalscholver zijn best grote vogel. Wat is daar mooie buurt. De éne foto met troep op de grond moet nog gebeuren. Fijne dag.

  1. Bedankt voor je comment en ja, er zullen nog wel andere en hopelijk betere foto’s volgen als ik terugkeer naar dit gebied. Voor vandaag zit het er zeker niet in want ze spreken van regen.
   Geniet nog van de zondag.

  1. Dat is ook een hele mooie streek al is het voor mij wel een stuk verder rijden. Gezien ik meestal met de fiets onderweg ben, lijkt me dit niet haalbaar tenzij ik een meerdaagse tocht zou inplannen. Meer en meer kijk ik er tegenop om de wagen te nemen, overal zit je vast in files. Heb een groot deel van mijn leven op de baan gezeten, maar nu is autorijden geen pretje meer. Hooguit om op vakantie te gaan (rij dan vaak ’s nachts) of uit noodzaak om (zware) boodschappen te doen, neem ik de wagen.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.