Vlekken kunnen ook mooi zijn

Vlekken hebben meestal een slechte reputatie en we doen er gewoonlijk alles aan om ze zo vlug mogelijk te doen verdwijnen. Gelukkig zijn er ook vlekken die een streling voor het oog zijn zoals bij deze onderstaande libel.

Maak kennis met de Platbuik (Libellula depressa)

De Platbuik (39-48 mm) is een echte libel die behoort tot de familie van de korenbouten. Hier zien we een mannelijk exemplaar dat te herkennen is aan het blauwe afgeplatte achterlichaam met gele vlekken. De vrouwelijke exemplaren zijn eerder bruingeel van kleur. Opvallen zijn ook de bruine, geel dooraderde vlekken op de aanzet van zowel de voor- als de achtervleugels.

Verwar de Platbuik dus niet met de Gewone oeverlibel (41-49 mm) die een volledig blauw achterlijf heeft dat eindigt in een opvallende grote zwarte punt en waarbij de vlekken op de vleugelaanzet zijn afwezig.

Waar te vinden

De Platbuik verkiest kleine tot middelgrote wateroppervlakten met eerder geringe oeverbegroeiing. Om die reden treffen we ze ook iets vaker in cultuurgebieden aan. Ze verkiezen zand- en leemgronden terwijl kleigrond en veen wordt gemeden. De larven (die op de bodem leven en zich kunnen ingraven) overwinteren meestal twee keer. Het uitsluipen gebeurt van eind april tot eind juni, met een opvallende piek in mei.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

61 gedachten over “2023 – n° 028 – Mooi gevlekt”

  1. Dank je Neeltje, prachtig zijn ze zeker en je zal ze ongetwijfeld ook wel tegen komen op de wandeling, misschien deze soort of een andere, maakt niet uit… de schoonheid delen ze gewoon met elkaar.

  1. Dank je Dirk voor deze liederlijke beschrijving maar eigenlijk heb je ook helemaal gelijk hoor…. Hoe onaantrekkelijk ze ook zijn als larve…. eens ze uitgeslopen zijn ontpoppen ze (en dan bedoel ik eigenlijk alle libellen) zich tot één van de mooiste insecten die we in ons land kunnen tegenkomen.

 1. Zo mooi heb ik ze nog niet gezien. Platbuikjes zie ik niet zoveel meer sinds mijn vijver goed is begroeid, maar de Paardenbijter komt nog regelmatig langs in de zomer.

  1. Dank je Jan, ik was helemaal in de wolken toen ik dit exemplaar zag zitten op een plek waar ik er relatief dicht bij kon en wat weer is….dit heerschap was nog heel geduldig ook 🙂

 2. Great photos – insects are not necessarily the easiest to photograph, although sometimes you get lucky with dragonflies.

 3. Superbes macros Rudi de cette libellule qu’on croise souvent. Je n’en ai pas encore vu dans mon jardin cette année mais je ne désespère pas. Merci.

 4. Jamais vu cette libellule aux couleurs très spéciales,elle est vraiment magnifique.Tes prises sont top et on voit bien tous les détails.La pdc la met bien en valeur.Bravo Rudi et belle journée.

 5. Heel erg fraaie opnames Rudi en heldere beschrijving. Snap jij eigenlijk waarom deze mooie dieren in het Engels Dragonflies heten? Mooie dag verder.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.