2023 – n° 044 – Over Goud en Steen

Industriële en Religieuze Architectuur

Dat Antwerpen een zeer  belangrijke wereldhaven heeft, zal iedereen wel bekend zijn. Ze strekt zich voornamelijk uit ten noorden van de stad. Ook ten zuiden van Antwerpen waren, en zijn er nog steeds, bedrijven die een belangrijke economische rol spelen (of speelden). Twee ervan zet ik hier even in de kijker vanwege hun architectonische waarde.

Umicore - Hoboken

Ter hoogte van Hoboken zal in het industrieterrein ongetwijfeld het kantoorgebouw van de firma Umicore meteen in het oog springen. De 8 verdiepingen die het bebouw tellen, worden omgeven door een als het ware geplooide dakconstructie wat het gebouw een hele aparte uitstraling geeft. Het ontwerp is van de hand van CONIX RDBM Architects.

 

Wat doet Umicore ?

Umicore zijn oorsprong ligt in de bedrijven Vieille Montagne (voormalige zinkmijn nabij Luik) en Union Minière (ontginning van edelmetlen in Lubumbashi – Congo). Door fusie van beide bedrijven en een aantal overnames wereldwijd wordt ze één van de wereldleiders op vlak van edelmetalen. De afdeling hier in Hoboken is actief op het vlak van  katalysatoren, energie- en oppervlaktematerialen, en recycling van edelmetalen. 

 

Daarnaast leveren zij hoogwaardige producten en oplossingen voor industriële en commerciële toepassingen. Een aantal voorbeelden van deze producten en diensten zijn:

  • producten voor juwelier / edelsmid / groothandel / edelmetaal verwerkende industrie
  • Industriële solderen producten voor laboratoria en technisch advies
  • levering halffabrikaten en legeringen
  • verhandelen van Umicore baren (GOUD dus)
Hieronder een aantal opnames van het hoofdgebouw te Hoboken gelegen aan de oevers van de Schelde.

De Sint Bernardusabdij en de Belgische bakstenen

De Sint-Bernardusabdij te Hemiksem werd gesticht door de Cisterciënzers in 1243. Er wordt aangenomen dat de monniken van de abdij nauw betrokken waren bij de ontginning van klei in de Rupelstreek, en dus bij het maken van baksteen. De benaming “paepsteen” verwijst nog naar de religieuze invloed. Zij legden hiermee de basis voor 8 eeuwen van baksteenproductie in de streek. De oude kleigroeven en steenbakkerijen zijn er nog steeds de stille getuigen van.

Tijdens de Franse Revolutie werd de abij ontheiligd en de prachtige abdijkerk gesloopt, de gebouwen bleven gelukkig gespaard en werden openbaar verkocht. Achtereenvolgens werd het een maritiem hospitaal, een graanopslagplaats en zelfs een gevangenis.

Momenteel vind in de gebouwen een administratief centrum van de gemeente Hemiksem er onderdak. Ook zijn er een aantal serviceflats in ondergebracht. Tot slot vinden we er ook nog het Tegelmuseum en het Heemmuseum.

Hier onderaan zien we een luchtopname van de huidige abdijgebouwen gelegen langs de Schelde op een boogscheut van waar de Rupel in de Schelde uitmondt. Op de terreinen worden ’s zomers geregeld optredens georganiseerd en is er tevens een tijdelijke zomerbar waar fietsers en wandelaars kunnen verpozen.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

69 gedachten over “2023 – n° 044 – Over Goud en Steen”

  1. pracht gebouwen Rudi , beiden vind ik mooi , al als ik het goed bekijk gaat mijn voorkeur toch naar de abdijgebouwen
    bij ze zinkmijn valt de oeroude toren mooi af tegen de best mooie moderne bogen

      1. dat zijn het zeker Rudi
        al is het bij die firma nu een stuk veiliger werken als in de tijd dat Napoleon de mijn aan iemand gaf 🙂
        maar wat je zegt , het zal in de abdij gezonder zijn

  2. Heel mooie architectuur fotografie !
    Je breedhoek lens laat alle verticale lijnen mooi verticaal, zonder een afwijkend perspectief.
    Deze foto’s kunnen zonder probleem in een reclame drukwerk voor Aa gebruikt worden 👍

    1. Niks breedhoek Dirk 🙂 In Photoshop kan je feilloos deze correcties uitvoeren (als je er niet mee gaat overdrijven)
      Je doet dit onder Bewerken > Transformeren.

      1. Had ik ook al gedacht Rudi, maar het kon evengoed zijn dat je een top-breedhoek lens hebt gebruikt 🙂

  3. L’Abbaye est sans nul doute mon bâtiment préféré.L’architecture est grandiose et la vue d’en haut montre l’étendue de cet édifice.
    Pour les bureaux d’Umicore,j’avoue que l’architecture est audacieuse et pas déplaisante mais qu’il soit accoler à un ancien bâtiment industriel,bien conservé je le souligne,n’est pas la meilleure idée mais ce n’est que mon avis.
    Les photos sont magnifiques,je ne m’en lasse pas.
    Belle soirée,Rudi.

    1. C’est tout à fait exact, le bâtiment moderne d’Umicore est situé sur un site qui existe depuis de nombreuses années. C’était donc un choix conscient de l’entreprise et des architectes de le mettre en œuvre de cette manière. Pour moi, l’image de l’abbaye a toujours ma préférence, elle respire la paix et l’équilibre.

  4. Oud en nieuw…mooie combi op de eerste foto.
    Valt gelijk op…
    Je laat hier een mooi staaltje fotografie zien
    Groetjes

  5. Ga daar vooral niet in de buurt van een Umicorebedrijf wonen. Veel jongeren hebben lood in hun bloed. Dat kan leiden tot kanker, extreme vermoeidheid enz. De buitenkant kan mooi zijn maar de binnenkant is iets anders.
    Het gebouw zelf is mooi evenals de foto’s ervan. De abdij is schitterend gefotografeerd!

    1. Ben me er van bewust dat het bedrijf erg in opspraak ik vanwege deze problematiek, voor mij was het puur te doen om de architectuur (ook al gaf ik wel wat meer toelichtingen over Umicore mee) De abdij is inderdaad heel mooi, tenminste de voorgevel toch 😉

  6. Le premier bâtiment ne manque pas d’originalité et change de l’architecture plus classique du second. Je dois dire que j’aime les deux, sans préférence. Les temps changent et la modernité fait partie du quotidien. Bonne journée Rudi.

  7. Bovenste foto’s is erg modern gebouwd. Maar het zit wat achter. Onderste foto’s mooi sint Bernard….. gebouw ziet wel mooi uit. Tuinen omheen ziet ook goed uit. Sterke verhaal heb je daarover geschreven. Vooral interessant om te weten.

    1. Graag gedaan hoor, die info. De foto’s alleen kunnen dan wel mooi zijn, maar je wil toch ook graag weten wat je precies te zien krijgt hé. Fijne dag verder en bedankt voor je reactie.

  8. Antwerpen…. tja…. nee, ja… ik ken het in de zin van … erheen rijden, parkeren in de parkeergarage onder het station, naar boven, naar buiten, rechtsaf de zoo in …. en tijdens 1 van die vele bezoekjes 1x een uitstapje naar de kathedraal gemaakt om die te bewonderen tijdens een open dag

    Dus dat slot bijv dat jij hier toont ken ik niet , de haven evenmin

    1. Ik denk dat de meesten Antwerpen op die manier kennen hoor 😉 Om dit alles te ontdekken, moet je wel mobiel zijn rond de stad en niet in de stad zelf 😉 Bedankt voor je reactie en nog een fijne dag hoor.

      1. Klopt ook… maar ik ga dat nooit doen omdat ik altijd in gezelschap ben.. en zelf ook de voorkeur geef.. aan zoos

        Dank je wel. Jij l ook

  9. oud en nieuw, in de eerste reeks Rudi

    iets wat me aanspreekt

    en imposante abdijgebouwen in de tweede

    knappe architectuur met interessante weetjes

    prettige dag

  10. Het gaat in beide gevallen om mooie foto’s van knappe architectuur. Zonder ze te willen vergelijken, is het moderne gebouw van Umicore mijn favoriet vandaag.
    Prettige dag verder.

    1. Ja met dat speciale geplooide dak is het wel een absolute blikvanger al zijn de omwonenden niet zo blij met de aanwezigheid van dit bedrijf dat reeds meermaals in opspraak was in verband met gezondheidskwesties…

      1. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Bij woorden als ‘zink’ en ‘edelmetalen’ gaat er wel een klein alarmbelletje rinkelen. Daar zou ik als buurtbewoner ook niet blij mee zijn. Maar ik had er alleen vanuit het oogpunt van vormgeving en architectuur naar gekeken.

  11. Het zijn wel twee uitersten die je hier vandaag laat zien. Vooral het moderne gebouw van Umicore spreekt me aan met dat golvende dak. Maar ook vanwege de betekenis ervan op het wereldtoneel. Het gebouw zal wel heel goed beveiligd zijn.
    Fijne avond.

    1. Ja het is wel een heel speciaal ontwerp en het is een absolute blikvanger hoor. Of het gebouw goed beveiligd is…. ik vermoed dat je de vraag stelt vanwege het goud 🙂 In Hoboken gebeuren vooral recyclage processen. Er o.a. wordt goud herwonnen uit bijvoorbeeld mobiele telefoons, chips, en andere electronische apparatuur. Grote hoeveelheden zullen het dus zeker niet zijn. Verder zijn het voornamelijk andere edelmetalen die worden gerecycleerd.

  12. Het zijn inderdaad 2 uitersten, maar geef mij de abdij maar vind ik veel mooier

    1. Een mening die ik hier meer zie terug komen… je mag best je eigen voorkeur hebben hoor, daar is totaal niks mis mee ! Gezien ik beide gebouwen tijdens één uitstapje tegen kwam, heb ik ze ook allebei hier getoond.

  13. Het valt me wel op dat men steeds meer overal moderne architectuur gaat toepassen en dan is het wel de vraag of het er wel past. Het is wel mooi maar ik hou nu eenmaal meer van het oude want dat geeft meer sfeer aan het geheel. En ja de abdij dat is dan voor mij toch ook wel het mooiste. Dat geeft meer karakter en vetelt mij meer dan dat moderne gebouw.

    1. Logisch dat ieder zijn eigen voorkeuren heeft en daar is totaal niks mis mee. Ik probeer biede vormen te waarderen maar geeft toe dat ik het er soms ook wel eens lastig mee heb 🙂 Bedankt Tine voor je reactie en je getoonde interesse. Fijne avond nog en groetjes.

  14. Het contrast tussen de gebouwen is bijna stuitend maar eigenlijk ook heel mooi. Het moderne met het oude, opvallend en het staat me wel aan geloof ik. Fototechnisch zijn die rode bakstenen sowieso het mooist.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.