2023 – n° 061 – Paddenstoelen 2023 – (1)

De Beukenwortelzwam

De herfst is ingezet en de paddenstoelen steken hun kopjes weer boven de grond. Er zullen in de nabije toekomst ook een aantal van hen in de spotlight gezet worden. We beginnen hier alvast met de eersten.

Hymenopellis radicata (beukwortelzwam)

De beukwortelzwam wordt gevonden in loofbossen. Hij groeit bij of op de wortels van levende beukenbomen, meestal op kleine afstand en niet direct naast de stam. Ook kan je hem wel eens aantreffen bij eiken, haagbeuken en populieren. Hij leeft als saprofiet op hout. De beukwortelzwam heeft, anders dan de meeste paddenstoelen, een penwortel van ongeveer 10 cm lengte. Dat is dus een belangrijk kenmerk voor determinatie. Vruchtlichamen kan je aantreffen van juni tot november. De hoed is 3 tot 8 cm in diameter en de hoogte van het vruchtlichaam varieert van 8 tot 20 cm. De geur is zwak fruitig. 

 

Het wieltje

Marasmius rotula (Wieltje)

Het wieltje komt voor op dode takjes en wortels. Het is een niet eetbare paddenstoel van 4 tot 14 mm groot. De hoed is wit tot witachtig bleek van kleur. Het heeft een grijsachtige tint in het midden. De vorm is bol met ribbels, maar in het midden plat en iets ingedeukt. Dit doet een beetje aan de vorm van een wiel denken. De steel is donkerbruin en dun met een lengte van 20-70 mm en 0,3-1 mm dik. Een heel freel wezentje dat je zo zou plat trappen tussen de afgevallen bladeren.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

87 gedachten over “2023 – n° 061 – Paddenstoelen 2023 – (1)”

 1. Schitterend gefotografeerd, Rudi. Twee mij onbekende prachtexemplaren en een zeer informatieve tekst. Misschien ben ik er wel al aan voorbij, over- of opgelopen, ik zal mijn ogen nog wat verder opentrekken. Fijne avond nog.

  1. Ach geloof me Greta, ook ik zie niet alles wat ik op een wandeling voorbij loop hoor 🙂 Het leuke van bloggen is dat we van elkaar leren hé. Fijn weekend nog.

   1. Natuurlijk lastig als ik geen controle heb op berichten die ik beantwoord.
    Maar dank dat ze toch zijn aangekomen

 2. Werkelijk weer prachtig gefotografeerd. Paddenstoelentijd is geweldig. Het wieltje zag ik vorige week in het Schildehof.

 3. Dat is een fijn begin van de herfst, Rudi, mooie foto’s van deze paddenstoelen. Vooral die twee wieltjes vind ik prachtig. Het lijkt alsof ze samen een dansje maken.
  Prettig weekend.

 4. Heerlijke macro foto’s Rudi !
  Een waardering geven kan ik hier niet, ik vind ze beiden even mooi !

 5. Ravissant ce petit champignon bien cadré. Le duo est tout aussi ravissant et un brin romantique. Bon weekend Rudi.

 6. Ik zag onze pot op de balkon ook hele kleine paddenstoel eruit komen. Heel schattig. Voor korte duur geweest. 1 dag maar. Jou fouto ziet ook heel fijn uit. Zo klein. Prachtig foto. Fijne dag.

  1. Wat leuk dat er op jullie balkon ook paddenstoelen verschenen. Sommige soorten leven inderdaad heel kort.
   Bedankt voor het compliment en nog een fijn weekend gewenst.

 7. Prachtige foto’s weer, hier in bos staan ook al heel wat paddenstoelen. Een prettig weekend Rudi

  1. Dan heb jij meer geluk Rudy, hier heb ik de indruk dat het nog een beetje op dreef moet komen. Misschien dat de ondergrond bij jou iets beter het vocht vast houdt. Hier lijkt me alles nog heel droog.

 8. Je n’ai pas encore vu de champignons et sûrement pas les deux que tu nous présentes.Je ne les connais aucun des deux.
  Beaux clichés,Rudi.

  1. Je pense qu’il est effectivement encore un peu tôt pour les champignons, je n’en ai pas encore trouvé beaucoup. Plus au sud, ils apparaîtront probablement plus tard…
   En ce qui concerne les noms, je reçois pas mal d’aide d’Obsidentify et de Google 🙂

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.