Spoelvoetcollybia

Gymnopus fusipes (Spoelvoetcollybia)

De spoelvoetcollybia komt in Nederland en Vlaanderen vrij algemeen voor. Hij vormt gewoonlijk grote toefen aan de voet van bomen. Hij groeit op de wortels van levende bomen op arme, vochtige zand- of kleigrond. Vooral op eiken en beuken, maar soms ook bij andere loofbomen. Het is een weinig populaire parasiet. Hij kan rot veroorzaken bij zijn gastheer, hij wordt als oneetbaar beschouwd en consumptie van oudere exemplaren kan zelfs leiden tot gastro-enteritis.

Gele aardappelbovist

Scleroderma citrinum (Gele aardappelbovist)

Dit is een heel algemene paddenstoel die voorkomt in loof- en naaldbossen, heide, parken en lanen, vooral op zandige grond. Je vind hem van de zomer tot de herfst. Aardappelbovisten hebben geen steel en lijken los op de grond te liggen. De op een aardappel lijkende zwam heeft een dikke schil waarbinnen de donkere sporen zich bevinden. Bij het ouder worden, wordt de schil dunner en donkerder. Bij aanraking scheuren ze open waardoor de sporen vrijkomen als kleine wolkjes van zwart stof.

Wie echter goed kijkt, ziet nog een andere paddenstoel op deze foto, hierover lees je onderaan meer…

Kostgangerboleet

Pseudoboletus parasiticus (Kostgangerboleet)

Bijzonder aan de eerste foto (en ook deze hierboven) is dat we bij de aardappelboleet tevens de Kostgangerbleet (Pseudoboletus parasiticus) zien. Hij leeft als parasiet op de aardappelbovist. Hierdoor is hij ongetwijfeld een van de gemakkelijkst te determineren boleten. De kleur van de kostgangerboleet is variabel, van bleekgeel tot diep oranjebruin. 

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

54 gedachten over “2023 – n° 063 – Paddenstoelen 2023 – (3)”

 1. Trois champignons différents, tous beaux et non comestible mais à consommer du regard. Bonne soirée Rudi.

 2. wat een pracht opnamen Rudi
  en wijze lessen er bij , staan laten waar ze staan , buik en darm klachten hoeven we niet 🙂

  1. Kijken (en fotograferen) mag, voor de rest laat is ze in vrede verder leven…. al blijf ik geconfronteerd worden met individuen die het nodig achten om elke paddenstoel die ze zien een schop te geven….

 3. Knappe foto’s weer, Rudi. De eerste twee ken ik wel uit eigen waarneming. Van die derde weet ik dat niet zeker, de naam van die rare kostganger en zijn manier van leven kende ik in ieder geval niet.
  Prettig weekend.

  1. Eerst dat ik dat het gewoon een andere paddenstoel was die dicht tegen de bovist aan groeide maar bij nader onderzoek en determinatie bleek dat hij dus op de bovist leeft als parasiet…. Voor mij was hij dus even nieuw als voor jou hoor. Fijn weekend Jan en bedankt voor je reactie.

 4. Het zijn heel mooie vruchten allemaal, maar of ik ze ga opeten…
  Dat is weer een heel paar ander mouwen natuurlijk !
  Desalniettemin zijn de natuur foto’s in dit logje weer kanjers van formaat Rudi !

  1. Thanks Ellen, the variety of mushrooms is so great that it is an almost inexhaustible source of inspiration for nature photographers.
   Have a lovely weekend and lots of greets.

  1. Oh, dat verwondert mij Marylou… Nou ja, ik zag hem tot hiertoe ook maar één enkele keer en ja, weer op diezelfde locatie – LOL Fijn weekend verder.

 5. Een koekoek onder de paddenstoelen…mooie foto’s maak je ervan.
  Zoek wel altijd maar heb nooit een camera bij 😂🤣😂

 6. Rudi, jij bent ook van veelmarkten thuis, zoals wij in Nederland zeggen! Erg leerzaam ook deze serie weer. Dank je voor het delen en een fraai weekend gewenst.

  1. Daar ben ik nog niet zo zeker van hoor… ik heb namelijk een grote hulp om de kennis die me ontbreekt te vervolledigen, zijn naam is Mr. Google – LOL
   Toch bedankt en nog een fijn weekend hoor 🙂

 7. Zo te zien heb je plat op de grond gelegen om die ‘rare kostganger(s)’ met ons te delen. Mooi gefliepst, fijn weekend.

  1. Wel op de knieën gezeten Marjolein… met een kantelbaar scherm achterop de camera wordt laag bij de grond fotograferen net iets makkelijker 🙂
   Ook voor jou een fijn weekend gewenst en dank voor uw reactie.

  1. Hallo Claudia,
   Was nicht ist, kann immer kommen… Die Welt der Pilze ist sehr faszinierend, aber vor allem sehr schön. Ich freue mich immer, wenn der Herbst kommt und ich mich wieder auf die Suche nach neuen Entdeckungen machen kann.
   Vielen Dank für Ihre Antwort und ein schönes Wochenende.
   Liebe Grüße,
   Rudi

  1. For me it’s fun to go out, make pictures and share them with my readers. Some additional info is always nice so that people know what they see 🙂
   Have a lovely sunday and lots of greets Sam.

 8. Hoi Rudi, mooie blog van de paddestoelen. Het lukt mij nog niet om iets om te volgen per mail op mijn blog te plaatsen. Google heeft dat verwijderd. Fijn weekend. Groetjes Caroline

  1. Dank je Caroline. Jammer genoeg heb ik geen ervaring met Blogspot en kan ik je dus ook niet meteen een pasklaar antwoord geven op je probleem. Misschien kan je eens googlen naar een oplossing. Vaak vindt je veel antwoorden gewoon online van gebruikers die hun bevindingen hebben gepost op het internet.
   Nog een fijne zondag en groetjes.

 9. Heel apart om te zien deze paddenstoel. Naam weet je te vinden. Mooi om in natuur te zien groeien.
  Fijne dag.

  1. Het is inderdaad zalig om nu de natuur in te rekken en op zoek te gaan naar de schoonheid van de paddenstoelen. Het weer zit daarbij ook nog heel goed mee. Er waren jaren dat het rond deze tijd al stukken kouder was.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.