Muizenstaarten en heksenboter

We zagen hem in één van mijn vorige blogs reeds verschijnen op een kleine dennenappel, hier staat er twee op een dennentak te pronken. Het Muizenstaartje (Baeospora myosura) heeft een kleine, gladde, gebolde tot bijna vlakke, bleekbruine hoed (Ø 1-3 cm), meestal met zwakke bult (umbo). De steel is grijsbruin met grijze haartjes wat aan een muizenstaartje doet  denken . De geur is eerder muf. Hij groeit (van september tot november) op zandige bodem in naald- en gemengde bossen. Vaak op kegels van naaldbomen, vooral van dennen en sparren.

Muizenstaartje (Baeospora myosura)

Heksenboter (Fuligo septica)

De geelgekleurde Heksenboter brengt ons terug naar het rijk van de slijmzwammen. Soms wordt hij ook we eens trollenkots of hondenslijm genoemd (niet echt flaterend). Deze slijmzwammen hebben geen zwamdraden die het substraat in gaan, hierdoor zijn ze in staat om zich te verplaatsen over het oppervlak waarop ze zich bevinden. Hierbij laten ze soms een slijmachtig spoor na.

 

Hoewel ze slijmzwammen genoemd worden, zijn het zelfs geen zwammen, schimmels of wat dan ook. Bij nadere bestudering blijkt het geheel een kolonie van eencellige organismen te zijn, dat zich als één organisme gedraagt. Op deze manier inspireerden ze al vaak de makers van Science-fiction films. Bekijk zeker de video (time lapse) waar je in versnelde weergave ziet hoe het slijm zich beweegt op zoek naar voedsel.

Heksenboter (Fuligo septica)

Bekijk zeker de video (time lapse) waar je in versnelde weergave ziet hoe het slijm zich beweegt op zoek naar voedsel.

Schubbige fopzwam (Laccaria proxima)

De Schubbige fopzwam heeft een voorkeur voor berk, eik en den als symbiosepartner en is vooral op zandige terreinen te vinden, in heide- en veengebieden. Vandaar dat hij ook wel heidefopzwam wordt genoemd. Fopzwammen zijn eetbaar, vooral de hoeden want de stelen zijn nogal taai.

Omdat deze soort grote hoeveelheden metalen en zout zou kunnen opnemen, zou hij mogelijk ingezet kunnen worden op plaatsen met erge bodemverontreiniging. Op zulke plekken (industriegronden dus) is het NIET aan te raden om Fopzwammen te plukken !

Prachtvlamhoed (Gymnopilus junonius)

De Prachtvlamhoed is in de herfst een algemeen voorkomende maar wel  prachtige verschijning. Hij groeit bijna uitsluitend op loofhout (zelden op naaldhout). Dit hout kan zich ook onder de grond bevinden waardoor het lijkt dat hij in de grond groeit. Hier zien we links de jonge exemplaren die zich verder zullen ontwikkelen tot een stevige paddenstoelen (rechts) waar je niet snel zal naast kijken.

Twee onbekenden als extra

Als toemaatje en afsluiter nog twee foto’s van paddenstoelen die ik tot hiertoe nog niet de exacte naam kon geven. De ObsIdentify app liet me hier een beetje in de steek. Kenners mogen me altijd een hint geven, de naam wordt met plezier toegevoegd.
Zie je trouwens ook het kleine spinnetje dat naarstig aan het werk is met het weven van een net ?

Dit was het weer voor deze keer, maar er volgt vast nog meer….

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

74 gedachten over “2023 – n° 069 – Paddenstoelen 2023 – (6)”

  1. Même si cela ne se mange pas, c’est un régal pour les yeux. J’avais déjà vu le “Beurre de sorcière” mais j’ignorais totalement son nom. C’est impressionnant et les explications aident à mieux comprendre cet agglomérat jaune.
    Je peux presque sentir le parfum des mousses et de la terre humide et ces odeurs particulières qu’on respire tout près de champignons. Merci Rudi.

    1. Merci Marie pour ton gentil commentaire. Vous connaissiez donc le beurre de sorcière 🙂 Certes, ce n’est pas rare, mais je doute que tout le monde se rende compte que c’est un champignon qui peut se promener.

          1. Oui j’avais vu la vidéo pour le mouvement, même si je ne regarde pas les vidéos en général et Youtube en particulier. LOL!

  2. Bij de titel dacht ik eerst aan een borrelhapje.😉😉😉Mooie uitleg over de Heksenboer … zeker met het filmpje er bij.

  3. wat kwam je weer geweldig mooie zwammen en paddenstoelen tegen Rudi
    ik hoop dat iemand de namen weet , anders kan ik het altijd aan een bekende boswachter vragen

    rustige avond groet

    1. Dat is een heel vriendelijk voorstel Karel maar dat hoeft echt niet hoor… gewoon genieten van de schoonheid mag ook hoor. Alvast een fijn weekend gewenst.

      1. ” de linkse weet ik niet zeker, lijkt op een parasolzwam, die tweede is familie van de vezelkoppen. Ook niet helemaal maar zeker. Mooi zijn ze wel. ”

        is wat ik te horen kreeg Rudi

        fijn weekend groet

    1. Merci Sylvie. Ce n’est pas moi qui ai trouvé les noms. En tout cas, pour être clair, je ne mettrais pas du beurre de sorcière sur ton sandwich 😉

  4. Weer mooie ontdekkingen en die prachtvlamhoed heeft opvallende kleur
    .Heksenboter ben ik ook al tegengekomen en bedankt voor het interessant filmpje daar over.

  5. Heerlijke macro herfst fotografie Rud !
    Hier bij ons is alle natuur verzopen en onder water gelopen…
    Ik hoop nog binnen een paar dagen min of meer aanvaardbare opames te shooten ,maar ik vrees ervoor…

    1. Oei, is het zo erg dan ? Wij hebben hier natuurlijk zandgronden en dat scheelt een pak als het langdurig regent.
      Nu maar hopen op wat meer droogte hé…

  6. Hallo Rudi,
    tolle Pilze hast Du da gefunden und diese Klasse eingefangen.
    Wünsche Dir ein schönes Wochenende.

  7. Prachtig om te zien hoe filmpje gaat groeien. Jou foto’s zijn zeker prachtig zijn zeker prachtig geworden. Wat je zie je veel in de natuur. Macro foto’s maken is het kunst om te doen. Knap!!!! Fijne dag.

    1. Ik probeer mijn best te doen, al lukt het niet altijd even goed. Leuk dat je zo van het filmpje genoten hebt… wel speciaal om die slijmzwam zo te zien bewegen he.

  8. Ha Rudi, jij hebt een echt paddenstoelen oog! Ik verbaas me over de soorten die je weet te vinden en daar prachtige foto’s van maakt.
    Fijn weekend, grtjs

    1. Gewoon oogjes open houden in de bossen en je krijgt ze zo in het visier 😉 Het aantal paddenstoelen is behoorlijk toegenomen maar ze staan uiteraard niet allemaal op plaatsen waar je er mooie foto’s van kan maken. Het is vaak daar dat ik op moet selecteren dus.

  9. Prachtige foto’s van de paddenstoelen en geweldig dat je het filmpje van de heksenboter laat zien. Ik kende het fenomeen maar om het zo in een time-lapse te zien is geweldig.

    1. On pourrait certainement le voir ainsi, c’est pourquoi les réalisateurs d’un tel film (S.F.) s’en inspirent parfois…. 😉
      Merci pour votre réponse et bon week-end, Guy.

  10. Superb photos and I love the YouTube of the slime mould. (I wish more bloggers would add in a video. It makes it seem so much more real and fascinating).
    Thanks for sharing these wonderful fungi and slime mould. They are really interesting and something I’ve never seen before.

    My own images of funghi seem rather plain and ordinary in comparison.

    1. Thanks Vicki and the slime mould is very special (and alive) indeed 😉
      Most people make pictures that only are a registration of the item (muchroom, plant, animal etc.) This is what I also did for a long time. Having the same feeling then, like you have now, made me to change my way of making pictures (or at least try). Not every mushroom is fitted to make a picture of it. Most of the time they grow in gras or in places under branches or where there is not enough light. So you have to look for those ones that grow on a place that create possibilities to experiment. You will make less pictures but the quality of your composition will get much better. Best way to learn, is to observe how pro photographers make their shots. There is also a lot of advice about this on the internet. Just try it, and you’ll see…

  11. Een fijn informatief schimmelblogje met prachtige foto’s met een mooie diversiteit weer. Als jij en Obsidentify het niet meer weten, haak ik helemaal af.
    Wat heb je trouwens ook een geweldig mooi filmpje van de heksenboter gevonden. Fascinerend om naar te kijken.

    1. Als Obsidentify het al niet weet, dan weet ik het helemaal niet hoor ! Gelukkig heb ik nog wel een paar sites waar ik af en toe wel eens ga zoeken, maar zoals je ook wel zal weten… correct paddenstoelen determineren is moeilijk en het is niet alleen het uiterlijk dat telt (zeker omdat dit heel erg kan variëren binnen dezelde soort). Dus men moet ook de sporen bekijken en dat is dan microscopisch werk….
      Op Youtube kan je heel boeiende dingen vinden Jan en soms komen die al eens mooi uit bij een blog dat je maakt 😉

      1. Je hebt gelijk, Rudi, Obsidentify is niet de enige manier om achter een soortnaam of andere informatie te komen. Zelf ontdekte ik onlangs een prachtige informatiebron op het vak van insecten.
        Maar ook YouTube kan inderdaad heel goed van pas komen om iets te verduidelijken. Beelden zeggen vaak meer dan vele woorden en zo goed als de BBC dat kan, kan ik zeker geen opnamen van b.v. heksenboter maken.

  12. Super mooi en interessante paddenstoelen blog. De video over de heksenboter vond ik best boeiend. Ik kon weer eens volop genieten.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.