Kastelen en beukenbossen

Het noord-oosten van wordt omgeven door een gordel van groen die een restant zijn van diverse kasteeldomeinen. Deels werden dit dure villawijken, maar gelukkig resten er nog grote natuureilanden waarvan er enkele publiek toegankelijk zijn. Een ervan is het Domein Ter Linden gelegen rechts van de baan richting ’s Gravenwezel.

Kasteel Pulhof

Komende vanaf de Houtlaan (N12) passeren we bij de afslag naar ’s Gravenwezel eerst het kasteel Pulhof. Het kasteel omvat een 15e- en 16e-eeuws voorgebouw met poort en voorzien van hoektorens. Het is een baksteenbouw met speklagen. De laatste eigenaares was weduwe Christina Van Haaren-Ackermans. Bij haar haar overlijden op 103-jarige leeftijd in 2003, schonk zij in haar testament het domein aan de provincie Antwerpen.

Nadat het domein tijdelijk voor het publiek werd opengesteld (2009 tot 2014) werd vanwege besparingsmaatregelen het domein terug van de hand gedaan nadat ze eerst 2,6 miljoen hadden geïnvesteerd. Dit alles werd uiteindelijk een mooi cadeau voor de huidige privé-eigenaar.

Antwerpse autoreus wordt kasteelheer

Het mooie domein van 27 hectaren is nu in handen van de nieuwe kasteelheren, die van de moderne tijden: de captains of industry, trade and finance. De media vatte de transactie samen onder een sprekende titel: “Antwerpse autoreus wordt kasteelheer”. De nieuwe eigenaar van het domein, Erwin Beerens, vergaarde zijn fortuin door met zijn keten van garages en leasingbedrijven uit te groeien tot één van de grootste spelers op de automarkt. Laat ons hopen dat hij met evenveel passie zorg draagt voor dit domein met de nodige aandacht voor de natuur.

Domein Ter Linden

Gelukkig verliep het niet overal zo. Een eind verder langs dezelfde baan vinden we het Domein Ter Linden. Ook dit is een oud kasteeldomein maar deze bossen zijn toegankelijk zijn langs een aantal dreven en wandelwegen. Het Kasteel zelf en de privétuinen zijn gelegen op het grondgebied van ’s Gravenwezel. Het betreft een buitenhuis (hof van plaisantie), ook wel het Château Terlinden genaamd. Het was achtereenvolgens in bezit van diverse rijke families uit Antwerpen. Naast het kasteel is er een remise met paardenstallen, hooizolder en zadelkamer, en een koetshuis.

De mooie onverharde dreven met zijn, in deze tijd van het jaar, ware koepels van goudgeel en warmbruin gebladerte. Het is een perfecte plek om te gaan genieten van de herfstverkleuringen. Hoewel het in hoofdzaak gaat om beukenbossen, is er toch een rijkdom aan diverse soorten paddenstoelen te vinden. Een aantal van hen kon je bewonderen in mijn 10-delige blogreeks  “Paddenstoelen 2023” van de voorbije weken.

Voor belangstellenden, hier de Google coördinaten van Domein Ter Linden ( 51.25018812182025, 4.549741484901399 )

(Parkeren kan vooraan in de Hofdreef)

Met deze beelden nemen we afscheid van de maand november en zijn we beland in de laatste maand van het jaar. Ik hoop we nog een paar rustige en zonnige dagen mogen verwachten zodat er nog wat van de buitenlucht te genieten valt.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

64 gedachten over “2023 – n° 081 – Prachtige herfstkleuren”

  1. There are many such castles in our province of Nora. Most domains are closed to hikers. There are only exceptions here and there where the forests are accessible. So this is one of them (the second castle). It is really beautiful and despite the fact that it is barely 10 km away from my home town, I have never been there before. Thank you for your response and have a nice day.

 1. Des châteaux plein de charme. Et l’automne comme on l’aime, avec une belle lumière pour mettre en valeur ses couleurs.
  Bonne journée Rudi.

  1. Il existe de nombreux châteaux de ce type dans notre comté de Marion. La plupart des domaines sont fermés aux randonneurs. Il n’y a que des exceptions ici et là où les forêts sont accessibles. C’est donc l’un d’entre eux (le deuxième château). C’est vraiment magnifique et malgré le fait que ce soit à peine à 10 km de ma ville natale, je n’y suis jamais allé auparavant. Merci pour votre réponse et bonne journée.

  1. Dank je Rudy, het was een mij tot hiertoe nog onbekend kasteeldomein. Zo zie je maar, zelfs kort bij huis vindt je soms nog verrassende dingen en ja, de kleuren waren er op dat moment heel mooi hoor.
   Warme wintergroeten, Rudi

  1. Geniet er nog maar even van Marjolein via dit blog, want ondertussen zal er niet veel meer resten van deze kleurenpracht. Nog een fijne dag gewenst en groetjes.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.