Een kasteeltuin van 45 ha

Het eiand Mainau ligt op amper een paar kilometer van het centrum van Konstanz. Voor wie vanuit Meersburg met het veer toekomst, is de afstand nog een stuk korter. Wij fietsten vanaf het veer in amper 20 min tot bij het eiland. Er is ook een directe bootverbinding naar Mainau voor wie te voet komt. Je laat de wagen of de fiets achter op de voorziene parkeerplaatsen en na het betalen van het toegangsticket (24,50 €/pers) mag je de hele dag op het eiland ronddwalen. De toegang verloopt via een dam en een brug. Opmerkelijk is het Zwedenkruis dat bij de brug te zien is. De uitleg lees je door op de middelste foto hier onderaan te klikken.

Een klein eiland dat veel te bieden heeft

Het eiland meet slecht 610 m bij 1100 m en bestaat uit één grote en prachtig aangelegde bloemen- en plantentuin met arboretum grootste vlindertuin van Duitsland. Dit alles bevindt zich rondom het centraal gelegen barokke Schloss Mainau en de Schlosskirche St. Marien. Dit alles wordt overgoten met een bijna tropisch sfeertje. Heel apart is ook de lange dreef met statige mammoetbomen (metasequoia). Alles is tot in de perfectie onderhouden wat het op sommige plekken wat minder “natuurlijk  maar daarom niet minder mooi doet over komen.

Een rijk historisch verleden met ook een donker kantje

Het eiland is door de eeuwen heen in diverse handen geweest en er ik ook een hechte band met Zweden. Tijdens WO II werden de eilanden Mainau en Reichenau (gelegen in de Untersee) door de Fransen opgevorderd om er Franse concentratiekampgevangenen uit Dachau onder te brengen. In 1946 werd het eiland opnieuw opengesteld voor bezoekers. Wie meer aan de weet wil komen over het eiland door de geschiedenis heen kan klikken op deze link.

Nog niet overtuigd dat Mainau een bezoek meer dan waard is, bezoek dan de homepage van het eiland en kom nog wat meer algemene en praktische details  aan de weet. Wij bezochten Mainau bij overtrokken maar droog weer en vonden dat helemaal geen nadeel. De fotografen onder jullie zullen er misschien zelfs de voorkeur aan geven.

Volgende keer bezoeken we de kustlijn in de richting van Uberlingen

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

80 gedachten over “2023 – n° 057 – Mainau, het bloemeneiland”

 1. Blumen lassen sich bei bewölkten Himmel viel besser fotografieren, da die hellen Lichtklekse entfallen, die ansonsten im Bild wie weiße Flecken aussehen. Leider haben ich die Insel auf meinem Bodenseetrip verpasst, daher danke für die schönen Einsichten.

  1. Ich stimme voll und ganz zu, deshalb störte es mich überhaupt nicht, dass es ein bewölkter Tag war, als wir nach Mainau suchten. Auch wenn Sie die Mainau noch nicht besucht haben, werden Sie zweifellos noch viele andere Dinge gesehen haben, die wir nicht gesehen haben 🙂

 2. voor het eerst dat ik van Mainau hoor , een soort bloemeneiland dus

  het heeft iets sprookjesachtig Rudi

  prachtige foto’s en de geschiedenis ga ik eens rustig nalezen

  prettige dag

 3. Ik heb ook de voorgaande blog’s gelezen, wat een schitterende en kleurrijke omgeving. Wist nog niet van dit bloemeneiland, maar ook zeer de moeite van een bezoek waard, net als de rest van de omgeving die je al hebt laten zien.

  1. Dank je Hanry, wij waren dan ook heel bij met de keuze die we gemaakt hadden om richting Bodensee te trekken dit jaar. Ik kan het je ten zeerste aanbevelen hoor. Hopelijk zijn mijn blogs voldoende overtuigend 🙂

  1. Ben er van overtuigd dat jij daar ook wel een paar uurtjes zou kunnen slijten Marylou, ook al is natuurlijk alles een beetje “aangelegd” en niet zoals in de vrije natuur.

 4. Het lijkt wel een sprookje! Erg leuk om de foto’s te bekijken en zeker met een stralende zon waren ze minder mooi geworden.

 5. Hans Brongers

  Het blijft een genot om jouw reisverslagen te lezen en de daarbij behorende foto’s te bekijken. Dank voor het delen weer Rudi en een mooie dag gewenst, Hans

  1. Dank je Hans en het doet me veel plezier om te merken dat deze reeks zo veel belangtelling geniet. Hopelijk valt er ook wat inspiratie uit te halen voor hun toekomstige plannen 🙂

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.