Fietsen op de Veluwe

Begin augustus planden we een 3-daagse op de Veluwe waarbij het de bedoeling was om natuur, cultuur en kunst met elkaar te verzoenen. In dit eerste deel neem ik jullie me naar het Nationaal Park Veluwezoom waar we een mooie fietstocht maakten die ons vanuit Woeste Hoeve naar de Posbank bracht en terug.

Twee Nationaal Parken

Nationaal Park Hoge Veluwe

Het Nationaal Park Hoge Veluwe is een volledig omheind gebied bos en heidegebied waarvan het Otterlose Veld zowat één van de mooiste heidevelden is. Deze tijd van het jaar is het park ook vooral gekend bij natuurfotografen voor de hertenbronst. De toegang tot dit park is betalend.  Het Park heeft drie toegangspoorten met name in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Binnen het park zijn twee fietsroutes (26 km en 30 km) en tal van wandelroutes ter uwer beschikking. Fietsen kunnen in het park gehuurd worden.

 

Binnen dit park bevindt zich ook het Kröller-Müler Museum. De toegang tot dit museum is niet ingegrepen in de toegangsprijs voor het Nationaal Park. (Hierover meer in een toekomstig blog)

Een boodschap voor wildfotografen die zich niet houden aan de geldende regels…

Aan het Kröller-Müller Museum zal ik weldra een apart blog wijden.

Nationaal Park Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom daarentegen is vrij toegankelijk en wordt doorkruist door tal van goed aangelegde (vaak verharde) fietspaden die met elkaar verbonden zijn door het netwerk van fietsknooppunten. Helemaal in het zuiden van het gebied bevindt zich de Posbank, een schitterend golvend heidegebied dat ontstond door de opstuwingen veroorzaakt door de gletsjers uit de laatste ijstijd. Goede uitvalsbasissen voor een bezoek aan dit park zijn Loenen, Eerbeek, Dieren en Rheden.

De Posbank

Tot zo ver als het oog reikt, kijk je uit over heuvels, bossen en heide. Het is ongetwijfeld één van de mooiste plekken in Nederland en een absoluut hoogtepunt op de Veluwe, midden in het hart van Nationaal Park Veluwezoom. De heuvels zijn stuwwallen, gevormd door opstuwend ijs vanuit gletsjers tijdens de ijstijden. Toen het ijs smolt, bleef een heuvelachtig landschap van opgeschoven zand en stenen achter, zoals we het vandaag zien.

Wie liever de voorkeur geeft aan een wandeling,
die beveel ik de Wandelroute doorheen het Posbank-gebied aan.

Verder gaf Karel me nog twee leuk wandeltips mee die ik hier graag vermeld:

NS wandeling tussen Dieren en Velp   en het  Veluwe Zwerfpad
.

Schaapskooi Heuven

Geen heide zonder heideschapen… We passeerden op onze roude de 19e eeuwse schaapskooi bij het gehucht Heuven. De schaapskooi wordt gebruikt door de Rhedense schaapskudde. De schapen van deze kudde zijn Veluwse heideschapen, een ras dat in 1960 bijna uitgestorven was. Mede door de inzet van de Stichting Rhedense Schaapskudde zijn er inmiddels weer zo’n 1300 dieren van dit ras.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

61 gedachten over “2023 – n° 064 – Veluwezoom – Posbank”

 1. Cette série est un bonheur pour les yeux. En tant que Bretagne la lande je connais et j’adore et dans ces images elle est magnifique. Dommage que ce soit si loin de chez moi. J’ai souri au nom de Banque Postale car en France il y a vraiment une banque qui porte ce nom. LOL! Merci Rudi pour ce très bel article étayé de photos extra.

  1. La Veluwe est en effet une belle région et pour moi l’un de mes endroits préférés aux Pays-Bas. Le nom POSBANK (et non POSTBANK = banque postale) vient d’un certain Mr. Pos qui, dans le passé, a fait don d’un banc à la réserve naturelle afin que les visiteurs puissent profiter de la vue depuis ce banc. Il existe une banque postale aux Pays-Bas et aussi en Belgique, mais il s’agit de POST (postale) avec un T à la fin en Flamand :-).

 2. Peter Grey

  Je hebt prachtige foto’s gemaakt van inderdaad een schitterend stukje Nederland. Zonnig!

  1. Dank je Peter, de Veluwe is één van mijn favoriete plekken in Nederland en het was leuk om er nog eens te vertoeven. Jammer genoeg bleef het mij één dagje natuur genieten, de andere dagen werden ditmaal besteed aan wat cultuur snuiven.

 3. ha die Rudi
  jullie waren in een schitterend gebied , en dat laten je foto’s en tekst ons prima weten
  ik ken het van de jaarlijkse NS wandeling tussen Dieren en Velp , alleen dit jaar sloeg ik over
  ook liep ik het Veluwe Zwerfpad , beide zijn goede aanraders voor bij de tips die jij al gaf

  rustige avond groet

  1. We hebben er dan ook met volle teugen van genoten hoor, voor mij is en blijft het één van mijn favo plekken in NL.
   De links die je hier geeft heb ik graag toegevoegd aan mijn blog met een verwijzing naar jouw blog – bedankt voor de tips.

   1. ja het is een schitterend gebied om te genieten of dat nu is te voet of vanuit het zadel
    ja zag ze staan , nou wie weet heeft iemand er iets aan

  1. Yes Steve, the Veluwe is one of the most important an nicest nature reserves in the Netherlands.
   It’s one of my favorite places, this was the second time that I visited this region and I’m sure that I will return there.

 4. Een prachtige serie foto’s
  Is alweer een paar jaar terug dat we de veluwe-zoomroute fietsten…
  Ook op een camping geweest daar in de buurt en heb er mooie herinneringen aan.
  Op een fikse onweerbui na op de camping.
  Wil er nog wel eens terug fietsen of wandelen…wie weet 🙂
  Groetjes

  1. Heel graag zelfs ! Voor mij is het één van de mooiste natuurgebieden in Nederland.
   Eerlijk gezegd, ik zou er best willen wonen met zo’n natuurgebied in je achtertuin.

 5. De Veluwe en omstreken… ook ons geliefkoosde natuurgebied om eindeloze fietstochten te maken.
  Dit jaar is de eerste keer dat we er niet zijn geweest.
  Het Kröller-Müller museum is inderdaad een echte aanrader. Daar trek je minimum 1 dag voor uit en dan heb je nog niet alles gezien. Nederland is echt wel een prachtig land om te ontdekken !

 6. Ben er enkele jaren terug ook gaan wandelen en museum bezocht. Het groot uitgebreide golvend heidelandschap en de schapen blijven me voor altijd bij. De foto’s vertellen en tonen alles.

 7. Prachtige reportage van een heel mooi gebied. Zelf ben ik er nog niet vaak geweest, een paar jaar geleden wel naar Kröller Müller maar de Posbank heb ik nog nooit bezocht, staat wel op mijn to do lijstje.

  1. Zeker eens doen hoor en dan vooral in augustus als de heide in volle bloei staat. Maar buiten de Posbank hebben zowel het Nationaal Park de Veluwe alsook het Nationaal Park Veluwezoom heel veel moois in petto. Wandelen en fietsen lijkt er onuitputtelijk !

 8. Erg leuk om te lezen Rudi en de foto’s zijn weer als van ouds….prachtig! Leuk ook om voor mij bekende plekken door andermans ogen cq lens te zien. Ben het met je eens dat de Veluwe een geweldig mooi gebied is met een enorme afwisseling van natuur en cultuur. Maar….er zijn in Nederland nog zoveel meer mooie en vooral minder bekende plekken. Fijne dag verder, Hans

  1. Ongetwijfeld Hans en ik zal dit zeker niet ontkennen…. onbekend is immers onbemind. Natuurlijk moeten ze wel binnen een aanvaardbare afstand liggen als je Antwepen woonachtig bent. Je kan immers niet elke week een meerdaagse uitstap plannen hé. In ieder geval zijn je secret tips altijd welkom hoor 😉
   Fijne dag verder en groetjes.

  1. Non seulement les landes et les bruyères sont magnifiques, mais la Veluwe abrite également les plus grandes bancs de sable d’Europe.
   Bonne journée Guy.

 9. Prachtig om te zien in Veluwe. Daar is altijd veel te zien. Heide is zeker mooie kleur. Er lopen daar ook veel schapen. Het is wel mooie omgeving. Daar zijn vroeger ook in de buurt vakantie huisje gehuurd. Dat mist ik wel….. Daar kom je rust toe. Fijne dag.

  1. Je vat het hier perfect samen hoor… en dat tot rust komen, ja dat gevoel heb ik daar dus ook.
   Bedankt voor je reactie en nog een fijne dag gewenst.

 10. Een mooi blog, met fraaie foto’s hoor.
  De bloeiende heide is altijd een lust om te zien.
  Helaas moet je bij mij vandaan, er en flink stuk voor rijden.

  1. Net zo voor iemand die in Antwerpen woont…. 2 1/2 u rijden voor ons. Maar wel de moeite… Het is alleen haalbaar als je er een paar dagen blijft logeren.

 11. Wat een fijne blog, prachtige foto’s van een mooi gebied. Ik ben er al een tijd niet geweest, vroeger kampeerden we er wel.

  1. Zeg maar gerust “stuk” want zo klein is het gebied in zijn totaliteit niet hoor ! De hele Veluwe is meer dan alleen de twee Nationale Parken alleen.

 12. Een mooie reportage over jullie bezoek aan de Veluwe. Heerlijk dat uitgestrekte natuurgebied, en je had geen beter moment kunnen treffen om te zien hoe mooi de heide het landschap kleurt. Veel meer hoeft het niet te zijn.

  1. We hadden echt geluk dat de heide er begin september nog zo paars bij stond. Wel duidelijk over zijn hoogtepunt maar toch nog mooi van kleur. Alleen op de Posbank stond alles een beetje verder en waren de sporen van het einde van de bloei duidelijker zichtbaar. Doch, heeft ons dat niet belet om er met volle teugen van te genieten.

 13. volkstuinvanbemar

  Mooi is het daar he! Zoals je weet, was ik pas ook bij de Posbank. Bij jullie was de heide nog paars, bij mij al niet meer in september. Leuk om te lezen!

  1. Wij waren er van 5 tot 7 september en inderdaad, bij de Posbank stond de heide al duidelijk verder. Doch in de meeste andere delen van Nat. park Veluwezoom viel de kleur van de heide nog heel goed mee hoor. Paarse heide of niet, het hele gebied is het ganse jaar door meer dan een bezoek waard, vind ik.

 14. Vous avez eu du beau temps pour visiter cette réserve naturelle recouverte de bruyères.Les pistes cyclables à volonté et personne aux alentours à part les moutons,c’est le paradis sur terre.Les photos de la lande sont superbes.
  Merci à toi pour ce partage tellement riche.
  Bonne soirée,Rudi.Bisouuus.

  1. “personne aux alentours” n’est pas tout à fait vrai, quand il fait beau, on fait beaucoup de vélo dans la Veluwe ! Mais malgré cela, on n’a jamais l’impression qu’il y a du monde. Sauf à la “Posbank” car on peut aussi s’y rendre en voiture 🙂
   Bonne soirée Andréé et merci pour votre réaction.

 15. Een schitterende bijdrage over de Veluwe, zowel wat foto’s betreft als info. Voor ongeveer 35 jaar heb ik het park de Hoge Veluwe bezocht en natuurijk het Kröller-Müller Museum. Mooie herinneringen. Bedankt voor het delen, Rudi.

  1. Graag gedaan Greta 🙂 Als het al zo lang geleden is dat je er nog eens was, dan zou het wel leuk zijn om er nog eens terug naar toe te trekken, toch ? Voor mij was het mijn tweede maal en het staat vast dat het daar niet bij zal blijven hoor. Persoonlijk vind ik de Veluwe echt de max.
   Fijne avond nog en bedankt voor je reactie.

  1. Indeed exceptional nature reserves and the Veluwe is home to Europe’s largest sand drifts. Next to the sheep, there are a lot of deer and roe deer and the least years even a few wolves found this region.

  1. Leuk dit te lezen. We hadden wel geluk dat er in begin september nog vele heidevelden mooi paars waren. Bij de Posbank was de kleur wel iets minder intens. De hellingen liggen naar het zuiden gericht en door de extra warmte zal de bloei hier sneller op gang komen (en dus ook verdwijnen).

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.