Eerder zeldzaam maar zeker geen vogel

De Vingerhelmbloem (Corydalis solida), ook bekend als de Voorjaarshelmbloem of als Vogeltje-op-de-kruk (waarschijnlijk samenhangend met de engelstalige naam “Bird-in-a-bush”), behoort tot de papaverfamiile al is er niet meteen een gelijkenis met klaprozen. In België komt de Vingerhelmbloem vrij algemeen voor in Wallonie maar eerder zeldzaam in Vlaanderen – behalve dan in de van oudsher rijkere bossen van Vlaams-Brabant en Limburg.

Niet verwarren met de Holwortel

De Vingerhelmbloem met zijn paarse, witte of rode bloemen, groeit uit een knolvormige (niet holle) wortel met één of meer niet vertakte, onbehaarde, tere, rechtopstaande, fijn gestreepte stengels. Hij wordt vaak verward met de Holwortel (Corydalis cava, syn. Corydalis bulbosa) die er enorm op lijkt. De schutblaadjes van de bloem zijn bij Holwortel elipsvormig terwijl deze bij de Vinderhelmbloem handvormig gedeeld zijn (wat je duidelijk ziet op de foto’s onderaan).

Verspreiding door mieren

Het zijn vooral mieren die de zaden verspreiden, De zaden zijn voorzien van mierenbroodjes, kleine wittige voedselrijke aanhangsels. Tijdens het verslepen van de zaden bijten de mieren het broodje af. Ondertussen werden de zaden enkele meters verplaatst. Uit het zaadje groeit een nieuw knolletje dat pas na 4 jaar zal bloeien. Voor het afsterven van de bovengrondse delen worden onder de knol meestal ook twee nieuwe knollen gevormd, waarna de oude afsterft – een alternatieve vorm van vermeerdering dus.

Natuurlijke vindplaatsen

De Vingerhelmbloem komt voor in een strook van Frankrijk via Italië tot in het midden van Rusland. De kuststreken van West-Europa en het binnenland van Noord Duistland horen niet bij het natuurlijk areaal. Omdat de plant veel is aangeplant als Stinzenplant is hij soms toch in deze streken te vinden. De bodem moet naast redelijk vochtig ook voedsel- en kalkrijk zijn.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

57 gedachten over “2023 – n° 012 – Vogeltje-op-de-kruk”

  1. Eerder zeldzaam is zeker waar, geen enkele herken ik of heb ik ooit gezien. De eerste foto is zeker mijn favoriet, prachtige kleuren !
    Mooie serie Rudi ! heel fijn weekend nog.

  2. Je n’ai jamais vu cette fleur Rudi aussi je te remercie doublement pour les images et les explications. Et aussi pour ta manière d’appréhender la photographie des fleurs ou insectes dans tes articles. Elle est toujours pleine de délicatesse.

  3. I’ve never heard of the Stinzen group of plants. I looked them up, and they have a long history of being planted in bulb beds, and then naturalizing. Such a happy happenstance! Thanks for bringing them to our attention!

  4. Voor zover ik weet, kwam ik deze nog niet tegen. Had er zelfs nog nooit over gehoord. Weer wat bijgeleerd, aan de hand van mooie en duidelijke foto’s.

  5. Weer een leuk ‘interessante weetjes’ logje vandaag 🙂
    De 3de foto vind ik heel bijzonder, zeker omdat de achtergrond heel wazig is en de plant alle aandacht krijgt die het verdient. Een prettig (én hopelijk zonnig) Paasweekend Rudi !

    1. Die foto kwam tot stand doordat de bloem zich in de schaduw bevond, terwijl de achtergrond door de zon beschenen werd. Bedankt voor de Paaswensen en evenveel voor jullie.

  6. wat een mooie lessen geef jij ons Rudi
    ik kan me niet heuen er eerder van gehoord te hebben
    schitterende opnamen en een wijze les er bij
    dank je wel

    1. Graag gedaan Karel. Normaal zou jij eerder de kans moeten hebben om ze te vinden, om de eenvoudige reden dat er in Nederland heel wat Stinzentuinen te vinden zijn hoor. Je kan er trouwens een aantal vinden onder het menu item “Resources” op deze website.
      Fijne Paasdagen Karel.

      1. je hebt vast en zeker gelijk Rudi
        en ik weet ik moet meer gericht op pad gaan , door de afstanden loop ik veel moois voorbij

  7. Een mooie serie met weer interessante achtergrondinformatie.
    De vingerhelmbloem schijnt bij ons in Fryslân als stinzeplant o.a. bij het oude kleine slot Martenastate te bloeien.
    Een prettig Paasweekend gewenst.

    1. Leuk dat je deze plant kent Jan, er zijn dan ook heel wat stinzentuinen in Nederland en zeker als je er een in de buurt hebt, is de kans groot dat je de Vingerhelmbloem er kan aantreffen….. 🙂
      Fijne Paasdagen Jan.

  8. De vingerhelmbloem is dit jaar door de aanhoudende regen, hier (Oost-België) goed vertegenwoordigd. De eerste foto geeft een mooi overzicht van de plant. De derde foto vind ik zeer interessant, bijna een high-key, zou ik zo durven zeggen.
    Fijn paasweekend!

    1. Leuk dat ze bij jullie zo veelvuldig opduiken nu. De derde foto kwam tot stand door dat de bloem zich in de schaduw bevond en de achtergrond door de zon beschenen was.
      Ook voor jou hele fijne Paasdagen Greta.

  9. Lovely flowers. We have a yellow corydalis here but I haven’t seen your varieties. I hope that you have a good Easter weekend.

    1. Thanks Tommy, I got a reaction froms Steve Schwartzman (see above) about the yellow ones…. in Texas the have a strange name for it….. Happy Easter weekend to both of you.

  10. Heel interessant maar denk dat ik ze nog nooit op mijn wandelingen tegengekomen ben. Wel heel knappe duidelijke foto’s Bedankt voor alle info

  11. In het roze ken ik ze wel, maar de rode heb ik nog nooit gezien. Ze zijn wel erg mooi, niet algemeen hier, in de duinen zie ik ze weleens. Fijn weekend!

    1. Ja vooral in Nederland zijn ze lokaal tot in de duinen doorgedrongen. Het was voor mij ook de eerste keer dat ik de donkere kleur te zien kreeg. Fijne Paasdagen Willie.

  12. De vingerhelmbloem vind ik ook een hele mooie bloem. Naar mijn weten had ik er nog niet eerder over gehoord. Ze lijken inderdaad veel op de holwortel. Je hebt er interessante informatie bijgeplaatst over de vermeerdering. Een hele mooie serie.

  13. Very informative as always, Rudi, and the photos are great. We have a Corydalis here but it doesn’t have a fun common name like yours – no birdie in the bush or Spring helmet. Ours is just called Scouler’s corydalis, too bad. 😉

  14. Mooie soorten bloemen zie je hier. Mooie foto’s geworden.
    Aparte namen hebben deze bloemen.
    Ik heb ook wel eens gezien.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.