Het tij moet keren !

Wees eerlijk, wist u dat het vandaag Word Earth Day was ?

Eigenlijk zou dit vandaag de voorpagina van alle kranten moeten halen… aan u om te kijken of er in de media ook aandacht aan besteed werd.  In tijden waarin elke dag één of meerdere dier- of plantenstoorten uitsterft, waarin niet alleen microplastics maar ook tonnen ander plastic afval in de oceanen terecht komt die zowel mens als dier bedreigen, waarin we vaststellen dat onze zoetwatervoorraden alsmaar slinken door het versneld afsmelten van gletsjers, waarin het logisch lijkt dat meer geld wordt vrijgemaakt om oorlogen te voeren of om beslissingen te nemen die er voor zorgen dat de natuurlijke grondstoffen nog meer uitgeput raken dan om onderzoek te doen naar mogelijke oplossingen die ons voorbestaan zouden kunnen verzekeren of op zijn minst verlengen…  In dergelijke tijden zou men toch verwachten dat deze dag de verdiende aandacht krijgt !

De aarde is niet onze eigendom, wij mensen mochten ooit deelnemen aan het wonder dat zich hier afspeelt.

De hedendaagse mens vindt het logisch dat alles wat er bestaat, ook wel iemand eigendom is en als er enige twijfel over zou bestaan, is er wel iemand die er voor zal zorgen dat het iemands eigendom wordt. Een rare gedachte, vind je ook niet ?

Maar in onze op materialisme gebaseerde maatschappij is dit iets wat iedereen als waarheid aanvaardt. Niemand die er graten in ziet en toch, dit alles is één van de belangrijkste factoren die ons bracht in de situatie waarin we ons nu in bevinden. 

De mens is het enige levende wezen dat, door zijn eigen handelen, er voor aan het zorgen is dat het wonder, waarvan hij ooit deel mocht uitmaken, ten gronde zal worden gericht, tenzij…. er een wonder geschiedt.

Of wonderen ook echt kunnen gebeuren ?

Jammer genoeg heb ik hier geen pasklaar antwoord op en dat het ook een prijskaartje zal hebben, staat als een paal boven water. Met “prijs” denk ik niet zozeer in termen van een “factuur” maar eerder in het leren “loslaten” van dingen waar de mens, zonder dat hij het echt beseft , afhankelijk van (of zelfs bijna verslaafd aan) gemaakt is. Aan u de vraag om in uw eigen binnenste op zoek te gaan, maar wees gerust… ieder van ons draagt het in zich.  Leren om anders te denken en te leven zou een deel van de oplossing kunnen worden. Kijk hoe bijvoorbeeld het fietsgebruik de laatste jaren niet enkel een oplossing werd om de files ter vermijden maar tevens zorgde voor een geringere belasting van het milieu. Momenteel misschien een druppel op een hete plaat, maar wel reeds een eerste druppel !  Weet dat het de zwaarste regenbui ook steeds begont met een eerste druppel. Geloof me, er zijn nog massa’s druppels die we kunnen bedenken.

Blijven geloven, de boodschap uitdragen en druk uitoefenen

Hierbij denk ik in eerste instantie aan mensen als David Attenborough, Jean Jacques Cousteau, Dian Fossey en nog vele anderen. Zij hebben bij  velen van ons de ogen geopend en ons doen nadenken. Ze toonden ons de wondere wereld waar wij deel van uitmaken en probeerden ons de belangrijkheid van de onderlinge samenhang tussen alles te laten inzien !

Al jaren hebben zij een vreedzame strijd geleverd en niet zonder resultaat…

Zonder deze wetenschappers zouden milieuorganisaties, die er voor strijden  om natuurgebieden te beschermen tegen de macht van het geld, misschien nooit ontstaan zijn. Deze natuurgebieden zijn de plekken waar anderen nu in contact kunnen komen met de wondere wereld van de natuur waardoor interesse en respect kan groeien voor het leven op aarde.

Gelukkig zijn er ook tekenen van hoop

Ik ben blij dat ik dit betoog kan afsluiten met een aantal positieve noten. Door de inzet van zowel biologen, natuurvorsers, wetenschappers en de overheid werden ondertussen al mooie resultaten geboekt in eigen land. Denk alleen al aan de projecten die deel uitmaken van het Sigmaplan waarbij de aanleg van overstromingsgebieden perfect samengaan met het ontstaan van nieuwe prachtige biotopen voor vochtminnende planten en watervogels. Verder merk ik dat een aantal diersoorten die sinds lange tijd niet meer voorkwamen in ons land, nu terug opgemerkt worden. Wolven, bevers, ja zelfs een zeearend die opnieuw komt broeden in West-Vlaanderen.

 

Dit zijn hoopgevende berichten maar de vlam mag niet doven, in tegendeel… het vuur moet nog meer aangewakkerd worden en daar kan jij ook aan meehelpen ! Natuurlijk hoor ik jullie vragen “Hoe dan ?

Wel praat er over, met uw kinderen, met uw familie en uw vrienden. Tracht je verhaal te onderbouwen met uw eigen ontdekkingen in de natuur, net zoals ik al jaren tracht te doen. Denk misschien ook even na welke beleidsmensen  deze manier van denken het meest ondersteunen, ook dat kan op termijn een verschil uitmaken.

 De mens onderscheidt zich van de dieren door zijn verstand en zijn vermogen om te creatief te zijn.

Het is aan u om te bepalen hoe u dit verstand en deze creativiteit gaat gebruiken in uw verdere leven.

 

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

88 gedachten over “2024 – n° 025 – World Earth Day 2024”

 1. wat een schitterende natuur had jij voor de lens Rudi
  en dat kleine beetje wat we zien in het besef dat er iets moet gebeuren , voor alles is uitgestorven en verwoest
  door dat enige beest op deze planeet , de mens
  het is mede daarom dat “men ” spreekt van dierenrijk en mensdom

  hoopvolle groet

  1. Laat ons hopen dat dag na dag het bewustzijn van de mens mag groeien en dat de groep mensen die zich verzet tegen een wereld van blinde en zinloze verspilling duidelijk hum mening mogen uitdragen naar de beleidsmakers…
   Wie alle hoop verlies is hoe dan ook verloren Karel.

 2. Je artikel is mooi geschreven Rudi, en de foto’s zijn echt wel prachtig. Ik hoop echt met je mee, maar momenteel ziet het er niet goed uit, en dan heb ik het vooral over de oorlogen die al enige tijd aan de gang zijn. Ik denk dat daar veel zal van afhangen, en of er dan nog iets over is dat gered moet worden.

  1. Dat is een piste waar ik me zelfs niet heb op durven begeven, want dat zou de motivatie van de mensheid er helemaal onderuit halen…. al denk ik dat wel dat dit voor bepaalde leiders juist de bedoeling is.
   We blijven hopen Marc, deden we dat al niet vanaf de eerste dag dat we op deze planeet rondliepen ?

   1. Wel, tijdens mijn eerste stapjes met een pamper aan waren mijn interesse punten nog net iets anders 🙂 maar ik ben helemaal met je mee Rudi, hoop doet leven !

 3. Sam.Rappen

  I had lost track of the day, although Google’s graphic art reminded me. Thanks for your observations and post!

 4. Ja ik weet dat het dag van de aarde is.

  Het gaat om collectieve inspanningen en bewustwording om de aarde te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Ik probeer mijn steentje bij te dragen.

 5. Well, Rudi, it is good to hear from you & also on this special day! Your speech is one I would applaud, heartily! Your wonderful photos have been missed & it is good to have a recap. You wrote of hope! The other evening, i watched a couple of UK presenters filming in the Maldives, seeing coral reef being re-seeded. It was beautiful & amazing: sound, the voices of fishes, was used to attract coral seeds to recolonise damaged areas. I’m sure you would have enjoyed it too! Again, it is good to hear from you & hope we will see more of you lovely photos soon. 👏🙋‍♂️

  1. Thanks Ashley and as you say, I would have loved to see that documentary. Projects like these give us new hope and should be on the front paper of newsletters…. not the terrible news of war and killings. People must be focussed on more positive news so that they start to believe again in a future for their kids.

 6. Een heel mooi betoog Rudi ! Veel van mijn vrienden, familie zijn pro natuur en proberen bewust te leven om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Maar er zijn méér mensen die er gewoon op los leven en naar niets zien dan ‘bewuste’ mensen. Er is dus nog héél véél werk aan de winkel. Maar als we met zijn allen in de blogs van tijd tot tijd een paar steentjes in het water gooien om de aandacht naar de kwetsbaarheid naar ons moeder Natuur te brengen, dan zal er zoals je zelf zegt wel iets verschuiven.

 7. Et bien je ne savais pas que c’était aujourd’hui la journée de la terre alors merci d’avoir fait cette piqûre de rappel étayée de photos magnifiques. La terre ne nous appartient pas, tu as raison, elle nous est prêtée par un temps et beaucoup ne lui rendent pas les hommages qu’elle mérite pour toutes les beautés qu’elle nous offre. Nous ne sommes que de passage, la terre est universelle et nous héberge avec beaucoup de bonne volonté compte-tenu de ce que nous lui faisons subir.
  Merci pour ce bel article Rudi et pour toutes les photos, comme toujours de grande qualité. Belle soirée!

 8. Krachtig betoog maar oh zo nodig in deze wereld, prachtige foto’s “best of” onderdstrepen meer dan ooit de waarde van onze natuur!

 9. Een goed geschreven en doorwrocht verhaal met prachtige foto’s , Rudi. Zelf wist ik wel van het bestaan van Earthday vandaag, ik heb er zelfs een berichtje aan gewijd op Bluesky. Het ziet er niet goed uit, ik vrees dat de aarde voorlopig alleen maar verder leeggezogen en afgebroken zal worden.

  1. Dank je Jan en wij als “kleine garnaal” kunnen maar weinig teweegbrengen, maar wie niets doet, bereikt ook niets. Leuk te horen dat jij deze dag ook de verdiende aandacht gaf via Bluesky (toegegeven, daar ben ik door tijdsgebrek al een hele tijd niet meer actief). Hoe dan ook, bedankt voor de waardering hoor !

 10. Ik wist het niet maar probeer wel mijn steentje bij te dragen. Ik probeer de kleinkinderen te laten zien hoe prachtig de natuur is en hoe zuinig we ermee om moeten springen. Als ik vorige week met mijn kleindochter in de waterbus zit en zij ziet een lieveheersbeestje naast zich zitten, wil zij het redden. Ze bewaard hem in haar handpalm en laat hem aan wal vrij op struiken. Ach het is maar minimaal maar deze les is in elk geval overgekomen.

  1. Als iedereen jouw voorbeeld zou volgen, zou dit al een heel groot verschil kunnen gaan uitmaken voor wat de toekomst betreft Margriet.
   Goed bezig dus…. doe zo verder 🙂

 11. Je foto’s zijn mooi, Rudi, je betoog ook…
  Hier is het elke dag Earth Day, misschien helpt ook mijn kleine beetje…
  Lie(f)s.

 12. Wist dat het wereldnatuurdag was maar vind dat er te weinig van in de pers te vinden is. Het is de hoogste tijd dat beleidvoerders wakker worden. Ik probeer zo goed mogelijk mijn steentje bij te dragen. Prachtige beelden zette je online. Betere aandacht voor de natuur kan je niet vragen .Zie wel dat er overal aan de natuur gewerkt wordt en alle beetjes helpen.. Ik blijf hoopvol.

  1. Dank je Marylou, ik weet dat je ook heel erg met natuur begaan bent. Laat ons hopen dat al onze druppeltjes ooit een grote plas worden waar men letterlijk natte voeten door gaat krijgen 🙂

 13. Beautiful example of the nature around us. I especially love your macro images of insects. You must have a lot of patience to capture them, especially as they crawl around a fair bit.

 14. Mooi blogbericht. De foto’s maken het alleen maar krachtiger.
  Ja, ik wist dat het World Earth Day was… Ik vind dat ik mijn steentje bijgedragen heb, door geen rijbewijs te hebben en dus zelf niet met de auto te rijden (en als gevolg daarvan bijna heel mijn leven doorgebracht te hebben in een gezin met “slechts” één wagen. Door te sorteren en recycleren. Door bewust te zijn. Door mijn kinderen zo op te voeden dat ze ook oog hebben voor het milieu en de wereld om zich heen. (mijn zoon vindt dit ontspannend: wandelen, koptelefoon op, zak en grijper in de hand, en ondertussen zwerfvuil opruimen).
  Maar dit is inderdaad maar een druppel. Zelfs geen druppel, het is een deprimerend kleine bijdrage. Soms heb je het gevoel, is het wel de moeite waard? Als je naar de ontstellende hoeveelheid zwerfvuil in de bermen kijkt. Naar het aantal mensen met SUVs of erger, de afschuwelijke pickup trucks en compagnie. Enzovoort. De oorlog, de vervuiling, het plastic…
  De laatste tijd probeer ik het nieuws wat te vermijden, en gewoon mijn ding te doen.

  1. Wel, grote bewondering voor de initiatieven die jullie zelf in gezinsverband nemen, een groot voorbeeld voor vele anderen.
   Bedankt door deze mooie aanvulling op mijn betoog.

 15. Wat heb jij mooie natuur gewandeld. Het ziet daar heel mooi uit. Bloemen groeien overal. Dit moet bespaard blijven. GHoewel er komen steeds meer huizen en gebouwen. Huizen te kort. Geeft mij maar natuur. Prachtig foto’s heb je gemaakt. Er werd ook gezegd ook minder insecten zijn. NU al….. Eerst zien. Fijne dag.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.