Kastelen, wijn en drakenkelders

Waar Immenstaad bekend staat voor de teelt van appelen, zijn Hagnau en Meersburg dit voor de wijnbouw. Daarnaast is Meersburg voor mij het stadje dat de diepste indrukken naliet. Het centrum ligt tegen een tamelijk stijle helling wat zorgt voor verrassende panorama’s over de Bodensee.

Hagnau

Wie van Immenstaad in de richting van Meersburg fietst, komt na 4,5 km eerst in Hagnau terecht. De kleine autovrije dorpskern voelt meteen prettig aan. Ook het gezellige pleintje bij het meer is een pleisterplaats voor de vele passanten.

Meersburg

Vanuit Hagnau fietsen verder langs de oever van het meer richting Meersburg dat we na 5 km bereiken. Om hier een uitvoerige beschrijving te geven van Meersburg, dat zou me te ver voeren. Belangstellenden kunnen de Meersburg-info-pagina aanklikken.

Wij wandelden door het centrum en langs de oude Burg-Meersburg, langs het nieuwe Schloss Meersburg en het Staatsweingut-Meersburg. Tot slot dronken we een verfrissend bier uit een stenen kruik in de herberg/restaurant “Drachenfeuer” (echt een aanrader). Uiteraard proefden we eveneens de lokale wijntjes. Ik laat je nu verder genieten van de foto’s die voor zichzelf spreken.

Herberg & Restaurant Drachenfeuer

Loop zeker eens door de Steigstrasse en ontdek het heel aparte etablissement “Drachenfuer“. Boven de open fornuizen wacht de immense draak u op waar de naam van de zaak naar verwijst. Eens binnen waan je jezelf is een middeleeuws interieur met tal van duistere verborgen hoekjes. Ook hier spreken de foto’s wel voor zichzelf… De draak moet je ter plekke zelf maar ontdekken !

Volgende keer trekken we naar het eiland Lindau.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

72 gedachten over “2023 – n° 054 – Bodensee – Hagnau & Meersburg”

 1. prachtig Rudi
  in woord en beeld , lijkt me zo je zegt zeker een aanrader
  dank voor het uitgebreide link verslag

   1. Wij zijn daar overal wel geweest maar niet overal gestopt. Wij waren maar heel kort aan de Bodensee. Was ook niet voorzien.

 2. Mooie, kleurrijke, opgewekte foto’s Rudi. Zuidelijk Duitsland op zijn best. En ze maken verrassend goeie wijn in Duitsland! De man met de magneet (?) op die kooi, welk verhaal hoort daarbij? En word je in Drachenfeuer in de boeien geslagen als je vergeet te betalen? Ik vind de foto van boven met het slot rechts en de Bodensee in de diepte heel geslaagd.

  1. Voor iemand de de bergen gewend is, zijn dit maar kleine hellingen hoor, maar goed… niet iedereen heeft de juiste fysiek natuurlijk en dat begrijp ik helemaal. Dus geniet maar lekker van achter je scherm Nellie, dat kan ook leuk zijn.

 3. Je hebt er een prachtige fotoserie van gemaakt, Rudi. Mooie heldere foto’s die zowel de vakantie als de vakantiefoto’s ten goede komen. Ik ben nog nooit echt in die regio geweest, maar het ziet er allemaal keurig verzorgd en kleurrijk uit. Alleen in dat dekselse ‘Drachenfeuer’ heerste duidelijk een haal andere sfeer. Naar zeker niet minder mooi.

  1. Dank je Jan voor dit compliment. De regio is inderdaad prachtig en Zuid Duitsland en de Alpenlanden staan gekend voor hun zin om de omgeving ook heel netjes te houden. Overal bloemen, zowel in de straten als aan de balkons van de vaak houten chalets (dit laatste vooral in de bergen dus). Drachenfeuer bezoeken is echt een belevenis maar ik zou je (zoals Peter hierboven reeds aanhaalde) best wel de rekening correct betalen 😉

 4. Echt schitterend om daar te zien. Huizen hebben prachtig kleuren. Verschillende kleuren. Aan de water bekijken is echt schitterend uitzicht. Echt super!!

 5. Opnieuw een uitgebreide maar vooral informatief artikel met een schitterende serie foto’s Rudi. Het is echt genieten om jullie fietsvakantie op deze manier mee te mogen beleven! Fijne dag en groet uit Houten, Hans

  1. Bedankt en heel graag gedaan, leuk dat jullie er zo van genoten hebben. Momenteel groetjes terug vanuit Hoenderloo (3 dagen fietsen op de Veluwe) 😉

   1. Hans Brongers

    Ah, toch de reis ondernomen naar de Veluwe Rudi. Ben benieuwd naar jouw bevindingen en natuurlijk naar jouw foto’s! Fijne dag verder, Hans

  1. Waarschijnlijk val ik in herhaling als ik zeg dat het daar inderdaad prachtig is en ja, Logeren in Meersburg of Hagnau zou jullie zeker kunnen bevallen hoor, daar ben ik bijna zeker van 😉

 6. Hagnau lijkt wel een sprookje wat een mooie plaats en autovrij is ook fijn als je daar rondloopt. Ging het bier en het wijn proeven niet in de benen zitten 🙂

  1. Niet enkel in Hagnau maar ook in Meersburg (zoals ook nog op vele andere plekken rond het meer) zijn delen van het centrum autovrij of auto-luw. Bier en wijn proeven is best OK en lekker ook, wij doen het wel met mate. Zeker omdat er ook nog gefietst moest worden…. 🙂

  1. Gewoon in de wagen stappen en er naartoe rijden Edward…. het is echt de verplaatsing waard. Als je nog een weekje vrij hebt (dit of volgen jaar), misschien een goed idee en zorg voor voldoende geheugenkaartjes hé. LOL

 7. Go, twee van mijn geliefde dranken worden daar samen aangeboden! Prachtige foto’s en dito reisverslag, als reisgids ben je ook geslaagd, Rudi.

  1. Dat van die twee geliefde dranken kan ik graag bevestigen, dat van die reisgids…. daar ben ik toch nog niet zo zeker van hoor 🙂 Fijne dag verder en bedankt voor de reactie !

 8. Mijn vrouw heeft je eerste logje met aandacht bekeken en zal straks het 2de deel ook wel ‘verslinden’. Het staat al bijna vast dat we volgend jaar ook die richting zullen gaan 🙂
  Heb je al eens meegedaan voor een aanwerving als reisgids of reisleider ? 😉

  1. Wat leuk om dit te mogen lezen en voor jou alvast makkelijk om nu al met je reisvoorbereidingen te kunnen starten 🙂 Wens je vrouw alvast veel leesplezier toe en zeg haar gerust dat er nog blogs gaan volgen.
   Reisgids of reisleider, mmmmm…. ik denk thet toch maar niet hoor, dan moet je nog wel wat meer in je mars hebben dan alleen maar een paar blogjes schrijven. Fijne dag nog samen en groetjes.

 9. After seeing your picture of the sign about coffee and wine, I looked up the German word Laune and found that it means ‘mood, humour.’ Surprisingly, Wiktionary says that Middle High German acquired the word from Latin luna, meaning ’the moon.’

 10. Heb genoten van je schitterend reisverslag in woorden en foto’s. Mooie landschappen, kleurrijke huizen en alles zo sfeervol en netjes en mooi bebloemd. Af en toe een rustmomentje met een lekker glaasje. Je ziet zo dat het een knappe fietsvakantie was. Bedankt om die mooie momenten met ons te delen

  1. Dat alles is met heel veel plezier gedaan Marylou en ik kan er alleen maar enorm blij om zijn dat deze blogs door zo velen worden gelezen en gewaardeerd.

  1. Thanks Tommy. Enjoy the nice weather. I hope it’s not too hot for you. We are in the Netherlands (Veluwe National Park) for biking. (from last Tuesday to this day).

 11. L’architecture de ces villages est très proche de celle que l’on peut observer dans certains coins de notre Alsace, de l’Allemagne et aussi de l’Autriche. J’aime ces belles maisons et les villages souvent très propres à côté de ceux que l’on traverse parfois en France pas toujours bien propres.
  Ta série est très agréable à regarder Rudi, on est dépaysé et c’est ce que l’on cherche en général quand on part en vacances… ou qu’on est resté chez soi à rêver devant les images de nos amis. Bonne journée!

  1. Tu as tout à fait raison Marie, on retrouve aussi ce genre d’architecture à Colmar par exemple, une belle ville aussi. Malheureusement, je ne leur ai jamais rendu visite, même si je les ai croisés plusieurs fois sur l’autoroute.
   Je pense que la plupart des gens vivent dans des endroits dont ils ne sont pas satisfaits à 100 %. Vous ne choisissez pas l’endroit où vous êtes né. En revanche, les lieux de naissance conservent souvent une grande importance.
   C’est peut-être une bonne chose qu’il existe des destinations de vacances comme celle-ci (et bien d’autres) pour que nous puissions rêver….. parce que pouvoir construire des rêves donne aux gens de l’énergie et de la joie de vivre.
   Bonne jounée et bissous.

 12. ten zeerste bedankt voor dit knappe reisverslag Rudi

  interessante weetjes en vooral knappe foto’s

  wat me vooral opvalt, is dat alles er zo netjes bijligt

  Prettige dag gewenst

  1. Wie van netheid houdt moet echt richting de Alpenlanden of er dicht tegenaan. Alles heeft te maken met het groter respect dat de mensen daar hebben voor de natuur en hun omgeving. De meeste toeristen die deze streken opzoeken hebben zowat dezelfde mentaliteit en daardoor zie je er geen toestanden die je bijvoorbeeld wél op andere reisbestemmingen in Euopa tegen komt. Tenminste dat is mijn jarenlange ervaring gerekend vanaf mijn jeugd tot op mijn huidige leeftijd. Nog bedankt voor het mooie compliment Willy.

 13. This is a great series of photos, Rudi – and your writing brings the photos to life and makes me want to visit this area again. Simply stunning.

  1. Thank you so mucht Dalo, I’m glad you enjoyed my blogs and the Bodensee region so much. There will be more in my coming blogs… so always welcome to visit, read and maybe inspire…. Have a nice evening and many greets.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.