Een kasteeltuin van 45 ha

Het eiand Mainau ligt op amper een paar kilometer van het centrum van Konstanz. Voor wie vanuit Meersburg met het veer toekomst, is de afstand nog een stuk korter. Wij fietsten vanaf het veer in amper 20 min tot bij het eiland. Er is ook een directe bootverbinding naar Mainau voor wie te voet komt. Je laat de wagen of de fiets achter op de voorziene parkeerplaatsen en na het betalen van het toegangsticket (24,50 €/pers) mag je de hele dag op het eiland ronddwalen. De toegang verloopt via een dam en een brug. Opmerkelijk is het Zwedenkruis dat bij de brug te zien is. De uitleg lees je door op de middelste foto hier onderaan te klikken.

Een klein eiland dat veel te bieden heeft

Het eiland meet slecht 610 m bij 1100 m en bestaat uit één grote en prachtig aangelegde bloemen- en plantentuin met arboretum grootste vlindertuin van Duitsland. Dit alles bevindt zich rondom het centraal gelegen barokke Schloss Mainau en de Schlosskirche St. Marien. Dit alles wordt overgoten met een bijna tropisch sfeertje. Heel apart is ook de lange dreef met statige mammoetbomen (metasequoia). Alles is tot in de perfectie onderhouden wat het op sommige plekken wat minder “natuurlijk  maar daarom niet minder mooi doet over komen.

Een rijk historisch verleden met ook een donker kantje

Het eiland is door de eeuwen heen in diverse handen geweest en er ik ook een hechte band met Zweden. Tijdens WO II werden de eilanden Mainau en Reichenau (gelegen in de Untersee) door de Fransen opgevorderd om er Franse concentratiekampgevangenen uit Dachau onder te brengen. In 1946 werd het eiland opnieuw opengesteld voor bezoekers. Wie meer aan de weet wil komen over het eiland door de geschiedenis heen kan klikken op deze link.

Nog niet overtuigd dat Mainau een bezoek meer dan waard is, bezoek dan de homepage van het eiland en kom nog wat meer algemene en praktische details  aan de weet. Wij bezochten Mainau bij overtrokken maar droog weer en vonden dat helemaal geen nadeel. De fotografen onder jullie zullen er misschien zelfs de voorkeur aan geven.

Volgende keer bezoeken we de kustlijn in de richting van Uberlingen

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

80 gedachten over “2023 – n° 057 – Mainau, het bloemeneiland”

 1. O wat een pracht Rudi
  schitterende tuinen in meerdere stijlen en een geweldig gebouw
  je snapt eigenlijk niet wat die Fransen daar deden , had eerder de Zwitsers verwacht
  daar hebben jullie vast en zeker wel een dag rond gekeken

   1. ja de geschiedenis van dat eiland gaat terug naar de middeleeuwen , en zij die het bezaten hadden contacten met koningshuizen

 2. Wow, heel mooi. We zijn er niet geraakt dit jaar maar hebben het eiland vroeger wel bezocht (al herinner ik me daar niks meer van).

 3. Zo dat is zeker geen klein tuintje…dat zal wel een dagvulling zijn geweest daar 🙂
  Lijkt me prachtig in ieder geval
  Fijn weekend

 4. Het ziet er nog steeds even mooi uit.
  Als wij logees hadden, namen we hen altijd mee hier naar toe.
  Leuk hoor.

  1. Zeer bekend terrein dus voor jou. Jammer dat een deel van het kasteel nu in de stellingen stond, ik kon het dus zelf maar in aparte delen fotograferen. Het is zeker één van de highlight in de streek. Was je ooit op het eiland Reichenau (wij hadden daar jammer genoeg niet de tijd meer voor).

   1. Ja zeker … op zondagmiddag/avond trof je er vaak bekenden voor een borrel of diner. Mijn vader zijn 65e verjaardag hebben we zelfs daar – in een pand uitkijkend over water – gevierd. Van het eiland zelf weet ik nog maar weinig … het maakte in ieder geval minder indruk dan de rest van de omgeving (waar je al over schreef).

  1. Vielen Dank und ja, ich würde einen Besuch dieser Insel auf jeden Fall empfehlen. Am besten verbringen Sie einen ganzen Tag damit. Schönes Wochenende und liebe Grüße.

  1. De rien et j’espère que toute cette série sur le lac de Constance donnera une bonne impression de ce que le lac et ses environs ont à offrir.

  1. Goed onderhouden is het zeker ! Ik mag er niet aan denken hoeveel mensen er dagelijks mee bezig moeten zijn…. en toch, zij zagen geen enkele tuinman aan het werk toen wij er waren (op een werkdag).

 5. Wow wat is dit klein eilandje veel te zien. Prachtig kasteel met mooie tuin omheen.
  Knap te zien in de vormen van bloemen. Echt super mooie foto’s gemaakt.

 6. volkstuinvanbemar

  Heel mooi al die bloemenpracht, aangelegd of niet, je wordt er helemaal vrolijk van!

  1. Zeker weten…. het moet een immens werk zijn om heel dit eiland, wat één groot bloemen en plantenpark is, in topvorm te houden. Zeker een bezoek waard dus, als je er ooit in de buurt bent. Fijn weekend en groetjes.

 7. Dat ziet er echt prachtig uit. Van de mooie overzichtsfoto’s tot de close-ups van een aantal bloemen, het heeft je weer een prachtig fotoserie opgeleverd. Als ik dat zo bekijk, zou ik me daar met mijn iLark zeker één of twee dagen zou kunnen vermaken. Zonder zou ik er wellicht een kleine week voor nodig hebben.

  1. Ja dat zou nog wat voor jou zijn Jan… echt waar. Zeker nu met je iLark zou dat zelfs goed te doen zijn op de meeste plekken. Er zijn ook wel een paar hellingen te nemen, maar misschien lukt dat ook nog wel.

   1. Btw, when I want to click “like” either for the post or a comment the button is not there and just a message saying that it is loading is there and remains.

 8. De prachtige bloementuin ziet er na al die jaren dat ik er niet meer bent geweest nog heel erg mooi eruit. Het ie een eiland die veel bezocht wordt door de lokale bevolking maar ook door vele buitenlandse toeristen. Je fotos waren weer heel erg mooi.

  1. En laat ons hopen dat het nog lang zo mag blijven Tine 🙂 Het moet echt een huzarenwerk zijn om alles er continu zo piekfijn te laten uitzien. Fijn weekend en vele groetjes.

 9. Really beautiful, and a wide variety of landscapes. Thanks for sharing, I’ve added it to my list of “someday” destinations.

 10. De bloementuinen zijn heel uitnodigend vind ik. Als ik daar eens geraak, moet ik zeker en vast een stevige macro meebrengen 🙂

 11. In your first picture group I looked at the Rosetta Stone, i.e. the sign written in three languages, and noticed a discrepancy. The German version speaks of getting lost “im Dunkel der Zeit,” in the darkness of time. The English version gets lost “in the mists of time.” The French version gets lost “dans la nuit des temps,” in the night of time.

 12. A beautiful old building and spectacular gardens. I bet it takes a lot of work in upkeep though.

  I wonder how many gardeners it takes to maintain the lovely array of flowers and trees?

  1. I was thinking the same when I walked on this island and…. I have seen not one single gardner at work at the time (and it was on a working day during the week).

 13. Cette île est vraiment superbe Rudi, fleurie, avec de jolies maisons et colorée aussi. Je suis heureuse de lire que le vol prévu de la statue de la crucifixion ait échoué à cause de poids. Elle est magnifique. J’aime aussi beaucoup la sculpture des deux oiseaux qui semblent s’embrasser. Merci de ce joli partage de ton voyage d’été.

  1. C’est en effet une île pleine de belles surprises, tant au niveau de la nature qu’au niveau de l’art.
   J’aime croire que le vol du crucifix a échoué… vous ne voulez pas savoir quel doit être le poids de cette statue 😉 Passez un bon dimanche et merci pour votre(vos) réponse(s) à ce blog et à tous les autres blogs à ce sujet le lac de Constance.

 14. Als ik ‘bloemeneiland’ hoor, denk ik spontaan aan Madeira (zelf echter nog niet geweest). Wist ik veel, dat er in Duitsland ook een bloemeneiland bestond. Verrassend mooi zo’n kasteeltuin. Al houd ik ook wel van bloemen in het wild. Die veelkleurige wand met bloempotten trekt in dat opzicht misschien nog wel het meest m’n aandacht, omdat het me instant vrolijk stemt.

  1. Denk niet dat je Madeira kan vergelijken met Mainau hoor 🙂 Maar goed, het is inderdaad een bloemeneiland(je) gelegen in de Bodensee. Dat alles er aangelegd werd, maakt natuurlijk dat het een stuk minder natuurlijk over komt, maar voor één keer kon ik daar wel mee leven. Ik had vooral heel veel respect voor het werk dat er ter plekke dag na dag geleverd wordt om alles in topvorm te houden.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.