Met de fiets naar Rupelmonde

Als het eens niet regent of stormt, moet je er van profiteren om er op uit te trekken. Dat is wat ik dan ook deed, zo’n 2 weken geleden ondertussen. In Hemiksem nam ik de veerboot om de Schelde over te steken en om van daaruit richting Rupelmonde te fietsen. De route loopt door natuurgebied de Kruibeekse Polder.

De Barbierbeekgeul

De Kruibeekse Polder wordt, net als de vallei van de Kallebeek en de Barbierbeek, veel bezocht door vogelliefhebbers. Het hele gebied maakt deel uit van een immens groot overstromingsgebied langs de Schelde. Er liggen tal  van kreken (waterplassen) waarvan de Rupelmondse Kreek ongtwijfeld de grootste is.

De Rupelmondse Kreek

De “Liefkesboom” (boom van de verliefden)

Lindebomen werden vaak geplaatst op kruispunten. Het bevestigen van Mariakapelletjes aan lindebomen is een oud gebruik dat teruggaat tot de voorchristelijke periode, toen de Germaanse godin Freya bij de lindeboom vereerd werd. Freya is de godin van de liefde, gerechtigheid, huiselijk geluk en vruchtbaarheid.

Deze lindeboom bevindt zich op een kruising van wegen naar Kruibeke, Rupelmonde, en Bazel. Geliefden uit alle windstreken vonden én vinden elkaar nog steeds onder deze boom. Aan het kunstwerk (middelste foto onder) kunnen ze hun liefdes slotjes hangen.

Rupelmonde

Dit kleine stadje, gelegen aan de oever van de Schelde, dankt zijn naam aan de Rupel (die de samenvloeiing is van twee andere rivieren: de Nete en de Dijle). die op de tegenoverliggende oever in de Schelde uitmondt. De Romeinen hadden hier reeds een militair castrum gezien zijn strategische ligging. De eerste Vlaamse vermeldingen van Rupelmonde als stad, dateren van de 9e eeuw toen de stad door de inval van de Noormannen werd verwoest.

Een oude scheepshelling van de CNR Werf in Rupelmonde

(nog steeds in gebruik door Tolerant VZW – bouw en restauratie van authentieke Vlaamse en Zeeuwse schepen)

Mercator

Rupelmonde is tevens de geboorteplaats  van Gerardus Mercator (1512-1594), cartograaf en graveur. Zijn geboorteplaats hier was eerder toevallig: zijn vader was op bezoek bij zijn  broer in Rupelmonde samen met zijn hoogzwangere vrouw toen Gerardus geboren werd. Zijn jeugd bracht Gerardus door in Duitsland maar later keerde hij terug naar België om te studeren in Leuven en Antwerpen.

Blijkbaar had men Mercator tijdens de Kerstdagen omgedoopt tot Kerstman en was men er nog niet toe gekomen om hem van deze taak te ontheffen.

Op de terugweg

Als je obervaties doet in de natuur moet je ook opgewassen zijn tegen pech. Zo zag ik  een goeie kilometer buiten Rupelmonde een spong reeën in een weide achter een houtwal. Een mooi moment maar foto’s nemen zat er niet in. Bij de Kallebeek stonden een aantal fotografen die duidelijk iets in het vizier hadden. Even navraag doen, leerde me dat ze een roerdomp hadden zien landen maar die zat ondertussen in het hoge riet en was niet meer te zien.

Gelukkig vloog er ook nog een torenvalk over en daar waagde ik mijn kans mee. Jammer genoeg slechts de 300mm lens mee, de foto’s zijn erg bijgesneden. Ook aalscholvers en grauwe ganzen mochten niet ontbreken.

Ter hoogte van Burcht stak ik met de veerboot de Schelde terug over richting Hoboken. Op de oude scheepswerven worden momenteel elementen gebouwd voor de windmolenparken. Zo bleef deze scheepswerf behouden en onderging ze niet het zelfde lot als de Boelwerf in Temse, waar niets meer van overblijft. Het volledige terrein is nu een woonzone geworden.

Dit alles illustreert hoe industrie, stedenbouw en natuurgebieden mooi kunnen samengaan.

Bedankt voor uw bezoek

Volg m’n blog en blijf op de hoogte van nieuw verschenen berichten.

75 gedachten over “2024 – n° 012 – Mercator en Natuur”

 1. Het is een gevarieerde serie met mooie foto´s en een interessant verhaal.
  Fotograferen zijn vele momenten waarbij het net niet lukt. Maar gelukkig lukt het meeste wel. En verder is het een kwestie, van de aanhouder wint.
  Fijne avond!

  1. Zo is dat Jetske, met tegenslagen moet je leren leven, de geluksmomenten maken dan weer alles goed 🙂
   Bedankt voor je fijne comment en geniet nog van deze mooie dag.

 2. Interessant weetje over Rupelmonde. Je hebt er een mooie fotoreeks mee geoogst, met deze uitstap. De vierde foto uit de reeks met die vogels zal me vooral bij blijven.

  1. Bedankt voor het complimentje Hilde. Ik denk dat er zelfs nog veel meer te halen valt op gebied van vogels fotograferen. Zo’n gebied zou je vlak bij huis moeten hebben zodat je er heel geregeld kon op jacht gaan.

   1. Hier niet zo ver vandaan is er zo’n domein, bekend om zijn vele vogelsoorten. Het is echter niet mijn hoofdbetrachting, Rudi, om zoveel mogelijk vogels te fotograferen. Ik ga graag onbevangen op pad zonder verwachtingen, zonder specifiek doel wat me tot hiertoe enorm goed bevalt. Zo werkt het voor mij.

    1. Het is ongetwijfeld toeval dat het een paar keer over onze gevederde vrienden ging hoor… Mijn fotografische uitdagingen liggen eveneens in de totaliteit van de natuur hoor, zonder beperkingen. 🙂

 3. Peacefulness of photography ~ you have captured this feeling well. Getting out in nature and walking in the fresh air gives energy to the spirit and imagination 🙂 Great photos.

 4. Einige Zugvögel sind auch bei uns zurückgekehrt, selbst hier im Süden sehe ich immer wieder welche. Ein Zeichen dafür, dass der Frühling kommt – oder sie waren nie weg…?

  1. Die milden Winter sorgen regelmäßig dafür, dass die Vögel kürzere Distanzen zurücklegen und manche sich sogar trauen, an Ort und Stelle zu bleiben. Die globale Erwärmung ist seit langem unbestreitbar….

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.