Vlekken kunnen ook mooi zijn

Vlekken hebben meestal een slechte reputatie en we doen er gewoonlijk alles aan om ze zo vlug mogelijk te doen verdwijnen. Gelukkig zijn er ook vlekken die een streling voor het oog zijn zoals bij deze onderstaande libel.

Maak kennis met de Platbuik (Libellula depressa)

De Platbuik (39-48 mm) is een echte libel die behoort tot de familie van de korenbouten. Hier zien we een mannelijk exemplaar dat te herkennen is aan het blauwe afgeplatte achterlichaam met gele vlekken. De vrouwelijke exemplaren zijn eerder bruingeel van kleur. Opvallen zijn ook de bruine, geel dooraderde vlekken op de aanzet van zowel de voor- als de achtervleugels.

Verwar de Platbuik dus niet met de Gewone oeverlibel (41-49 mm) die een volledig blauw achterlijf heeft dat eindigt in een opvallende grote zwarte punt en waarbij de vlekken op de vleugelaanzet zijn afwezig.

Waar te vinden

De Platbuik verkiest kleine tot middelgrote wateroppervlakten met eerder geringe oeverbegroeiing. Om die reden treffen we ze ook iets vaker in cultuurgebieden aan. Ze verkiezen zand- en leemgronden terwijl kleigrond en veen wordt gemeden. De larven (die op de bodem leven en zich kunnen ingraven) overwinteren meestal twee keer. Het uitsluipen gebeurt van eind april tot eind juni, met een opvallende piek in mei.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

61 gedachten over “2023 – n° 028 – Mooi gevlekt”

  1. Libellen sind faszinierende Wesen. Ihre Anmut im Flug und ihre Farbgebung ist toll anzuschauen. Danke, dass Sie uns ihre Welt aus der Nähe zeigen.

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.