2023 – n° 061 – Paddenstoelen 2023 – (1)

De Beukenwortelzwam

De herfst is ingezet en de paddenstoelen steken hun kopjes weer boven de grond. Er zullen in de nabije toekomst ook een aantal van hen in de spotlight gezet worden. We beginnen hier alvast met de eersten.

Hymenopellis radicata (beukwortelzwam)

De beukwortelzwam wordt gevonden in loofbossen. Hij groeit bij of op de wortels van levende beukenbomen, meestal op kleine afstand en niet direct naast de stam. Ook kan je hem wel eens aantreffen bij eiken, haagbeuken en populieren. Hij leeft als saprofiet op hout. De beukwortelzwam heeft, anders dan de meeste paddenstoelen, een penwortel van ongeveer 10 cm lengte. Dat is dus een belangrijk kenmerk voor determinatie. Vruchtlichamen kan je aantreffen van juni tot november. De hoed is 3 tot 8 cm in diameter en de hoogte van het vruchtlichaam varieert van 8 tot 20 cm. De geur is zwak fruitig. 

 

Het wieltje

Marasmius rotula (Wieltje)

Het wieltje komt voor op dode takjes en wortels. Het is een niet eetbare paddenstoel van 4 tot 14 mm groot. De hoed is wit tot witachtig bleek van kleur. Het heeft een grijsachtige tint in het midden. De vorm is bol met ribbels, maar in het midden plat en iets ingedeukt. Dit doet een beetje aan de vorm van een wiel denken. De steel is donkerbruin en dun met een lengte van 20-70 mm en 0,3-1 mm dik. Een heel freel wezentje dat je zo zou plat trappen tussen de afgevallen bladeren.

Bedankt voor uw bezoek

Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen

87 gedachten over “2023 – n° 061 – Paddenstoelen 2023 – (1)”

  1. Ook ik ken ze niet allemaal hoor, de meeste probeer ik ter plekke of thuis op naam te brengen. Soms zit er wel eens een foutje tussen en dan ben ik de echte specialisten hier altijd dankbaar voor hun hulp 🙂

  1. Je hoeft niet alles te onthouden, dat doe ik ook niet hoor… er is immers “google” en tal van natuursites hé.
   Toch zijn er altijd wel dingen die blijven hangen, al was het maar de schoonheid van wat de natuur voortbrengt en het nut ervan… 😉

  1. Heel erg bedankt Caroline voor je reactie. Het zijn zeker niet mijn mooiste opnames maar om ze als soort te presenteren vond ik ze wel gepast.

 1. Beautiful Rudi, I just watched some videos on how to make glowing mushroom photos. One has to take a few shots and use external lighting on a couple of the shots and then stack the photos. I can’t wait to try it. I have to find some mushrooms first. 🙂

  1. This technique can indeed give very fairytale effects, Sandra. Focus stacking is something I use occasionally. Good luck in advance, both with your project and with finding mushrooms. I have the impression that it is still too dry in our forests. Mushrooms like a slightly moist surface.

 2. Pilze sind faszinierende Wesen, wenn man bedenkt, wie weit sich ihr Geflecht ausbreitet und dass das Sichtbare eigentlich nur ihre Fruchtkörper gibt. Es gibt so viele Farben und Formen, und einige sind sowas wie chemische Speicher. Pilze könnten leicht die Weltherrschaft an sich reißen – wenn sie nur das Interesse daran hätten.

  1. Wir vergessen zu erwähnen, dass sie das unterirdische Kommunikationsnetzwerk für Pflanzen und Bäume sind. Bäume können über die Pilze Informationen über Wachstumsbedingungen austauschen. Dies wurde bereits mehrfach ausführlich in Dokumentationen im Fernsehen gezeigt.

  1. Bedankt voor je bezoekje en leuk dat je de weg gevonden hebt naar de nieuwe site.
   Heel erg bedankt voor je leuk reactie en altijd welkom hoor.
   Vriendelijke groet,
   Rudi

Ik kijk vol verwachting uit naar jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.