Spoelvoetcollybia
Gymnopus fusipes (Spoelvoetcollybia)
De spoelvoetcollybia komt in Nederland en Vlaanderen vrij algemeen voor. Hij vormt gewoonlijk grote toefen aan de voet van bomen. Hij groeit op de wortels van levende bomen op arme, vochtige zand- of kleigrond. Vooral op eiken en beuken, maar soms ook bij andere loofbomen. Het is een weinig populaire parasiet. Hij kan rot veroorzaken bij zijn gastheer, hij wordt als oneetbaar beschouwd en consumptie van oudere exemplaren kan zelfs leiden tot gastro-enteritis.
Gele aardappelbovist
Scleroderma citrinum (Gele aardappelbovist)
Dit is een heel algemene paddenstoel die voorkomt in loof- en naaldbossen, heide, parken en lanen, vooral op zandige grond. Je vind hem van de zomer tot de herfst. Aardappelbovisten hebben geen steel en lijken los op de grond te liggen. De op een aardappel lijkende zwam heeft een dikke schil waarbinnen de donkere sporen zich bevinden. Bij het ouder worden, wordt de schil dunner en donkerder. Bij aanraking scheuren ze open waardoor de sporen vrijkomen als kleine wolkjes van zwart stof.
Wie echter goed kijkt, ziet nog een andere paddenstoel op deze foto, hierover lees je onderaan meer…
Kostgangerboleet
Pseudoboletus parasiticus (Kostgangerboleet)
Bijzonder aan de eerste foto (en ook deze hierboven) is dat we bij de aardappelboleet tevens de Kostgangerbleet (Pseudoboletus parasiticus) zien. Hij leeft als parasiet op de aardappelbovist. Hierdoor is hij ongetwijfeld een van de gemakkelijkst te determineren boleten. De kleur van de kostgangerboleet is variabel, van bleekgeel tot diep oranjebruin.
Bedankt voor uw bezoek
Vergeet niet om je op dit blog in te schrijven, zo blijf je op de hoogte wanneer er nieuwe berichten verschijnen
Fascinerend, dat heb ik nog nooit gezien, de boleten op de bovista.
Vielen Dank Almuth und es freut mich das Sie diese Pilze kennen gelernt hat.
Schönes wochenend und viele Grüssen,
Rudi
Dank je wel und eine gute Woche für dich! Almuth
Vielen Dank 😉